Gå til forsiden
MENU

Da Silva: Ludomani påvirkede mine præstationer

Kampagnen ’Spil Til Stregen’ sætter fokus på problemet med betting blandt unge eliteatleter. Vi har talt med fodboldspilleren Patrick Da Silva, der har kæmpet med ludomani. Han fortæller om, hvordan betting fjernede fokus fra præstationen på grønsværen, og hvordan ’Spil Til Stregen'-kampagnen kan hjælpe unge fodboldspillere.

DaSilva.jpg
AF: TEKST: ALEXANDER PAASKE, FOTO: BOESENFOTO.DK

Afleveringerne mangler den sidste præcision, opdækningen sidder ikke så tæt, som den bør, og fødderne reagerer ikke med den sædvanlige fart. Fokus er nemlig ikke 100 procent på det, der foregår inden for kridtstregerne, men i stedet på de penge, der lige nu er i spil på betting-kontoen.

Nogenlunde sådan er realiteterne blandt mange unge eliteatleter, som spiller penge på sport og dermed ikke kan præstere optimalt. En af dem er den 23-årige fodboldspiller, Patrick Da Silva. Han har på egen krop oplevet, hvordan ludomani har fjernet hans fokus fra sporten.

”Det har helt sikkert påvirket min præstation på banen. Det kan være, hvis jeg har oddset på noget, der foregår, mens jeg selv spiller kamp. Og når jeg har oddset på eksempelvis NBA eller NHL om natten, har jeg haft problemer med at sove. Så vågner jeg per automatik om natten på grund af adrenalinen,” siger Da Silva.      

Går sammen om fælles spillepolitik
Sport og pengespil hænger naturligt sammen. Eliteatleter- og fodboldspillere befinder sig derfor ofte i en kultur, hvor gambling er en fast del. Af den årsag er DBU gået sammen med Center Ludomani, DIF, ADD og en række andre specialforbund og udviklet en spillepolitik med retningslinjer for at forebygge og stoppe tendensen i, at flere spillere udvikler ludomani. 

Samtidig har Center for Ludomani søsat en stor kampagne kaldet ’Spil Til Stregen’ for at øge opmærksomheden – især blandt unge, der er i høj-risikozonen - om, hvilke konsekvenser pengespil kan have både sportsligt, men også menneskeligt.

Netop det kan Patrick Da Silva genkende, når han sammenligner sig med, da gamblingen var helt ude af kontrol.

”Det med ikke længere at gå og have hemmeligheder og tusinde tanker, der flyver rundt i hovedet på en gang, gør mig glad. Ingen mennesker kan klare det. Nu har jeg fokus på det, jeg skal, og det er en helt anden og meget mere afslappet verden nu. Alt spiller meget bedre,” siger Patrick Da Silva. 

Prof-bold og skade startede seriøst spilleproblem
Venstrebacken, der nu slår sine folder i FC Nordsjælland, fortæller, at spilleproblemet altid har været der, men det var først ved indgangen til den professionelle fodboldverden, at det virkelig rykkede i en farlig retning.

”Det blev for alvor et problem, da jeg fik min første prof-kontrakt. Der var mange, som spillede, og da jeg blev korsbåndsskadet, eskalerede det. Lige i starten af skadesforløbet spillede jeg, fordi alt var lige meget; jeg tænkte ikke over pengene. Jeg havde mange frustrationer på grund af skaden, og dem kom jeg af med ved at spille. Og så endte det med at blive højere og højere beløb,” forklarer Da Silva. 

Ifølge Center for Ludomani har 64 procent af DIFs atleter spillet penge på en (sports)kamp det seneste år, mens det blot gælder ti procent af den samlede befolkning. 

Vil hjælpe unge fodboldspillere, inden det går galt
Som tidligere nævnt er det specielt dygtige sportsudøvere i teenageårene, der er udsatte, da de ikke er klar over, hvor store konsekvenser gambling kan få. 

”Jeg tror helt sikkert, at det (betting) er et stort problem. Jeg tror næsten, at alle unge har et eller andet forhold til spil, og mange går med det selv og snakker ikke højt om det, siger Patrick Da Silva.  

Han håber på, at han med sine ubehagelige erfaringer med ludomani kan hjælpe unge til at undgå at ende i samme problemer.

”Jeg har holdt foredrag for U17 og U19-holdet her i FC Nordsjælland om det. Jeg tror helt klart, det kan hjælpe de yngre målgrupper til at forstå, hvor slemt det kan blive, og få dem til at tænke sig om en ekstra gang. Det er svært, når man er ung, får en fuldtidskontrakt og pludselig skal tage vare på en masse penge, man ikke er vant til at have imellem fingrene. Det oplevede jeg selv,” siger Da Silva. 

Du kan blive klogere på hele projektet, 'Spil Til Stregen,' lige her.Her kan du læse UEFA's nye rapporter om Champions League og Europa League:

Champions League

Europa League

Seneste nyt fra "Fodboldspillet"