Gå til forsiden
MENU

“Danmark kan skabe noget unikt”

Danmark er en lille nation, men det skal ikke holde os tilbage, når vi skal skabe dygtigere fodboldspillere, mener Kasper Hjulmand. Vi har et kæmpestort potentiale, som kan og skal indløses med stærke miljøer og kulturer i Fodbolddanmark.

hjulmand2_tl.jpg
AF: ALEXANDER PAASKE

Danmark nyder i øjeblikket stor succes på A- og ungdomslandshold og udvikler mange dygtige fodboldspillere på trods af vores klejne befolkning, der blegner sammenlignet med størstedelen af verdens førende fodboldnationer. Men vi kan blive bedre og skabe noget meget specielt, hvis vi ikke lader os nøjes med at være de små.

“Jeg tror, at vi har et kæmpe potentiale, som vi ikke udnytter. Vi skal passe på med at sige, at vi gør det helt vildt fantastisk og lader os begrænse af, at vi kun er fem-seks millioner mennesker.  Jeg ser, at vi har en fantastisk mulighed for at skabe noget unikt i Danmark,” siger cheftræner i FC Nordsjælland, Kasper Hjulmand og tilføjer:

“Hvis vi skal optimere talentudviklingen og have flest mulige dygtige spillere, skal vi ikke lade det være op til tilfældigheder og bare sige, at vi skal spotte talentet, når de bliver 18. Vi kan faktisk lave systemer og miljøer for at gøre det.”

Talentudvikling er et maraton - ikke en sprint

Netop miljøerne er nøglen ifølge Hjulmand for at få det maksimale ud af de mange talentfulde børn og unge, der hver uge snører fodboldstøvlerne og får græs på knæene rundt om i det danske land. 

“Jeg tror meget mere på miljøer end på det her unikum af et talent. Det tager selvfølgelig tid, og vi skal strukturere os til flere dygtige spillere for at kunne skabe miljøer og give muligheder for mange forskellige spillere og gøre endnu flere spillere endnu dygtigere. Det er et teamwork. Ingen enkeltpersoner kan gøre det,” siger Superligatræneren.  

Talentudviklingen kan ikke tages til et endnu højere niveau fra den ene dag til den anden. Det er et maraton for hele Fodbolddanmark, og der skal skabes en kultur, hvor spilleren hele tiden stræber efter at løbe den ekstra meter, lave et mere præcist sideskifte eller foretage forfinten på det helt rigtigt tidspunkt.

“Det er ikke nok, at jeg bare står og siger (til spillerne), at de skal træne meget, og at det er hårdt arbejde - det siger alle trænere. Men hvis du (den enkelte spiller) får nogle at kigge på, og nogle det er lykkes for, og som har været på en bestemt måde og måske har været din mentor igennem dine ungdomsår, ja så tager du over, og så bliver det kultur,” siger Hjulmand.

Spillerne skal have modspil og lære at fejle

Hjulmand fremhæver spillere som Marcus Ingvartsen, Emiliano Marcondes og Mathias Jensen, der i høj grad har udnyttet deres talent og samtidig været gode forbilleder for ungdomsspillerne i FC Nordsjælland. Trioens imponerende udviklingskurve hænger i høj grad sammen med, at de er blevet udfordret og har oplevet hårde tider. Og det er ekstremt afgørende for det enkelte talent, mener Hjulmand.

“For nogen er det vigtigere at få modspil end andre. For dem, der ikke har oplevet nogen som helst modstand i deres liv, er det vigtigere at få modstand og lære at falde og rejse sig og falde og rejse sig. Andre har rigeligt af udfordringer - i deres privatliv eksempelvis - men jeg tror på, at alle skal udfordres meget for at blive rigtigt dygtige. Alle skal mærke, hvordan det er at fejle. Og at der rent faktisk er noget, man kan, som man ikke troede, man var god nok til. Og hvis vi ikke presser dem til det, så misser vi et lag af potentiale,” siger den 45-årige cheftræner.

Hjulmand understreger samtidig, at selvom vi kan diskutere, putte ting i skemaer og nu har en masse måder at få og bruge data på, så er det selve spillet, der er og skal være den allerstørste motivationsfaktor.

“Fodbold er verdens fedeste og sjoveste spil. Vi skal passe på med at tage det ud af vores kultur, så det bare bliver kamp og fight, for så har vi noget at lære. Fodbold skal nydes.”

Seneste nyt fra "Fodboldspillet"