Gå til forsiden
MENU

E-sport kan være medspiller i talentudviklingen

E-sport-industrien har vokseværk, fordi pengene strømmer til. Først i de senere år har fænomenet grebet om sig i Danmark, men det er kommet for at blive. Derfor skal man tænke e-sport ind i udviklingen af fodboldspillere, siger spilforsker og fodboldskribent Bo Kampmann Walther.

Fatih Üstün, Marcus Jørgensen og August Rosenmeier udgør det danske e-landshold.
AF: Joachim Højer Weichel / Foto: Fodboldbilleder.dk

Hvis du ikke kender navne som Fatih Üstün, Marcus Jørgensen og August Rosenmeier, kommer du til det i fremtiden. De udgør nemlig det danske e-landshold, som deltager i en stor turnering i London i midten af april.

De er heltene i en kultur, der vinder indpas blandt de unge dag for dag. Derfor opfordrer spilforsker og fodboldskribent Bo Kampmann Walther til, at klubberne gør op med forestillingen om e-sport som modspiller inden for talentudviklingen.

”Det er allerede et integreret fænomen. Derfor er det på tide at blande bolsjerne – at vi gør op med, at man ikke gør den ene ting derhjemme og den anden ting i klubben,” siger spilforskeren fra Syddansk Universitet og fortsætter:

”Jeg ved godt, der ligger en opgave i at formidle, at e-sport ’kun’ foregår på virtuelt græs. Men man dygtiggør sig også inden for e-sport, og derfor er der også en overførselsværdi,” vurderer Bo Kampmann Walther.

 

Fantasien sætter grænser

Det skyldes, at der findes elementer af leg og spil i begge sportsgrene. Mens legen er en gradvis forhandling mellem børn i retning af udformningen af et regelsæt, en måde at dyrke fantasien på, er spillet den anden side af forhandlingen, hvor reglerne er fastlagt.

”Den fantasifulde måde at dyrke legen, som e-sport hører under, kan hjælpe spilleren til at forstå spillet. Faktisk giver legen lysten til at dyrke spillet, fordi legen stræber efter at blive til et spil,” forklarer Bo Kampmann Walther, der understreger, at vi skal sørge for at fastholde og beskytte den ”uskyldige” leg.

Han mener, at det at lege ved at spille spil er en del af vores kultur. Derfor opfordrer han også trænere til at lade det være en aktiv del af fodboldspillet, fordi det er vigtigt, at børn får lov til at undersøge og udforske legens rammer.

”Det skyldes, at man øver sig i at spille, når man leger – og derfor er legen også så vigtig at have med i spil,” forklarer spilforskeren.

”Desuden har spil som FIFA efterhånden tonsvis af fodboldfaglige instrumenter, som spillere kan have gavn af at udforske,” forklarer Bo Kampmann Walther og fortsætter:

”Der, hvor det kan blive en udfordring, er, når spillet tager over for legen og tager overhånd – og det kan både ske, når man dyrker e-sport eller spiller fodbold,” lyder det afslutningsvis fra den fodboldinteresserede spilforsker.

I udlandet er klubberne begyndt at få øjnene op for computerspil som medspiller i deres talentudvikling. Hos AZ Alkmaar er der indlagt træningspas med computerspil, som blandt andet har til formål at træne spillernes koncentrationsevne, deres reaktionsevne og evnen til at løse problemer – egenskaber, der kan overføres til fodboldbanen.

Seneste nyt fra "Fodboldspillet"