Gå til forsiden
MENU

Lars Søndergaard: ”Jeg kan også godt være mandagstræner. Det hjælper bare ikke på noget”

Skiftet til kvindefodbold, jobbet som landstræner, den missede VM-kvalifikation og fremtiden for dansk kvindefodbold. Vi har snakket med Lars Søndergaard om det første år som landstræner.

LarsSbillede.jpg
AF: Hjalte Christensen

FOTO: fodboldbilleder.dk

1-2-nederlaget til Holland i Viborg slukkede endegyldigt de danske kvinders drøm om at komme med til VM i sommeren 2019. Det var også afslutningen på Lars Søndergaards første år som landstræner. Han overtog holdet efter en periode, hvor Kvindelandsholdet i den grad var blevet folkeeje på baggrund af EM-sølvmedaljer og en konflikt, der trak overskrifter i de danske medier.

”Det har været spændende. Det er meget anderledes at være landstræner end at være klubtræner. Som landstræner er der ikke kamp hver weekend og træning hver dag. Det er det, der er mest anderledes ved jobbet. Jeg sætter dog pris på, at de lange perioder mellem kampene gør, at der er mulighed for at gå mere i dybden med tingene,” lyder det fra cheftræneren.

I løbet af sit første år som landstræner har Lars Søndergaard både oplevet storspil og fine resultater, men klarest står dog, at det ikke lykkedes at kvalificere holdet til VM.

Den missede VM-billet

Som fodboldtræner er resultaterne altafgørende. Derfor fylder det selvfølgelig også meget for Lars Søndergaard, at det ikke lykkedes at føre landsholdet til VM i denne omgang. Han ærgrer sig særligt over, at holdet ikke var skarpere i kampene mod Kroatien og Sverige på hjemmebane i Viborg i september måned.

”Til den samling spillede vi ikke på det niveau, som vi kan. Det kan der være mange årsager til, men når jeg tænker tilbage på forløbet, så var det i Sverige-kampen, at vi for alvor havde chancen. Den skulle vi have grebet,” siger Lars Søndergaard.

Efterfølgende har han selvfølgelig – som enhver anden træner - overvejet, om der var noget, han burde have gjort anderledes.

”Jeg har da selvfølgelig tænkt over, om jeg tog de rigtige valg. Jeg har overvejet, om jeg burde have stillet anderledes op, sagt noget andet, gjort noget andet, men man ved det jo ikke. Jeg kan også godt være mandagstræner. Det hjælper bare ikke på noget,” siger han.

Efterveer fra konflikten

Den tidligere SønderjyskE-, Viborg FF- og AaB-træner blev præsenteret som ny landstræner for Kvindelandsholdet i midten af december sidste år og tiltrådte officielt på posten ved årsskiftet. Han blev altså kastet for løverne kort tid efter, at konflikten havde spækket avisforsider i flere uger, og blandt andet havde betydet, at Kvindelandsholdet blev taberdømt i en kamp mod Sverige. Det har præget VM-kvalifikationen, fortæller Lars Søndergaard.

”Det kom lidt bag på mig, at der hele tiden har været dønninger fra konflikten. Det fyldte meget i forbundet, på holdet og hos fansene, og så blev der revet lidt op i det igen, da herrerne havnede i konflikt,” fortæller han og fortsætter.

”Det skal ikke lyde som en dårlig undskyldning, men vores VM-kvalifikation har hele tiden været lidt forstyrret af den kamp, man ikke spillede. Vi snakker jo stadigvæk om det, selvom vi ligeså godt kan lægge det til siden,” siger han om konfliktens betydning.

Der er dog rig mulighed for, at kvinderne for alvor kan komme videre fra konflikten, når der bliver taget hul på en ny kampagne frem imod EM 2021 i England.

 Forskellen på herre- og kvindefodbold

Lars Søndergaard kommer fra mange års erfaring som cheftræner for flere topklubber på herresiden, men da han sagde ja til jobbet som landstræner for Kvindelandsholdet, var det første gang, at han skulle stå i spidsen for et kvinde-hold. Og han indrømmer, at der er nogle få ting, der er anderledes, men han understreger, at det faktisk ikke er mange ting.

”Der er selvfølgelig nogle forskelle, men jeg vil næsten hellere sige, at der er utroligt mange ens ting, når man snakker om visioner og arbejdsmentalitet. Pigerne er måske endda endnu mere engageret i at blive bedre,” fortæller den danske landstræner.  

De fleste af kvinderne har haft studie eller job ved siden af fodboldkarrieren, for at få det hele til at løbe rundt. Lars Søndergaard er derfor ekstra imponeret over, at de kan få det hele til at hænge sammen.

Og så er der lige en lille ting, som har overrasket ham lidt i forskellen på at træne mænd og kvinder.

”Kvinderne stiller mange flere spørgsmål, de vil gerne tale det hele mere igennem. Det skal man lige vænne sig til, men det er positivt, fordi de spørger med tanke på at blive bedre,” siger han.  

Den samme garde eller en ny generation?

Det er stærk gruppe, der i mange år har udgjort kernen på det danske Kvindelandshold. Profiler som Pernille Harder, Nadia Nadim, Sanne Troelsgaard og flere andre har alle spillet mange kampe i landsholdstrøjen og har opnået store triumfer, men nu er der  tre år til næste slutrunde, så spørgsmålet er, om landstræneren vil have nyt blod på holdet. 

”Jeg tror, at den naturlige udvikling bliver, at mange af dem, der har spillet en stor rolle indtil nu, de kan fortsætte, og så er der nogle af spillerne, der kommer til at spille mindre rolle på holdet, da der kommer nye ind på holdet,” siger han.

I de sidste par år er der flere unge danske spillere, der har markeret sig. Spillere som Karen Holmgaard og Signe Bruun er allerede på landsholdet, og U19-landsholdet sluttede i sommer blandt de sidste ved EM i Schweiz.

”Jeg er overbevist om, at dansk kvindefodbold er på vej et godt sted hen,” siger han.

Lars Søndergaard har på nuværende tidspunkt kontrakt fremstil 2021.

Seneste nyt fra "Fodboldspillet"