Gå til forsiden
MENU

Niels Frederiksen tæller ned til EM

Skarpe spillere og flere individualister! U21-landstræner Niels Frederiksen sætter ord på, hvilke teamer, der fylder, og hvad der skal til for en god dansk præstation ved sommerens EM. EM 2019 bliver den tredje slutrunde for den danske landstræner, der har lyttet og lært af erfaringerne fra de seneste slutrunder

Niels_Frederiksen_TL.jpg
AF: Pia Schou Nielsen

Praktik keder de fleste, og derfor er U21-landstræner Niels Frederiksen da også glad for, at der nu står 2019 i kalenderen. For det betyder, at der endelig kan fokuseres mere på det sportslige frem for de praktiske detaljer som hoteller, træningsbaner, testmodstandere osv.

Med detaljerne på plads er landstræneren derfor nu gået i gang med det, der i overskrifter omhandler:

Modstanderanalyse
Truppen
Forberedelsen

”Det er egentlig lidt som en tragt, hvor vi starter meget bredt, og så snævrer vi langsomt ind efterhånden, som vi nærmer os. Og det at have en fast og tydelig ramme til at holde det op imod hjælper, når vi nærmer os slutrunden. Jo mere vi kan forberede nu, jo bedre!”

”Vi er jo for alvor nu gået i gang med den første del af modstanderanalysen. I det ligger der en forberedelse på, hvad det er for en type modstandere, vi skal møde. Ikke så meget ned i detaljen, men alligevel lidt på, hvad det er for en stil, hvad det er for et udtryk, de har. Og derfor kigger vi på alle ti kvalifikationskampe, de har spillet med størst fokus på deres seneste,” siger Niels Frederiksen, der forsøger at forberede så meget som muligt på de kommende EM-modstandere – herunder at få sendt scouts ud til at se deres kommende testkampe direkte på stadion:

”Vi ser desuden også på, hvad det er for nogle profiler og for en trup, de har – hvad vi kan forvente. Og det er jo detaljer som højde og vægt, styrker og svagheder mm. Så er det nemmere at få overblikket, når nationernes EM-trupper udtages i maj måned,” siger han.

Vi skal have skarpe spillere
Men en ting er modstanderholdets spillere – en anden ting er de danske.

”Spillere med spilletid og god form er afgørende for, at Danmark får en god slutrunde,” siger Niels Frederiksen, der på spørgsmålet om sin egen EM-trup er helt klar i budskabet:

”Vi kender mange af vores spillere godt, men min erfaring fra vores seneste slutrunder siger, at vi SKAL have skarpe spillere til EM, og vi skal have spillere, som står skarpt. Det bliver derfor først i sidste øjeblik, at vi beslutter, hvem der skal være med.”

Derfor bruger Frederiksen og de andre trænere de næste fire måneder på at følge en del af spillerne tæt:

”Vi har en bred vifte af 40-45 spillere, vi holder øje med, så vi er sikre på ikke at overse noget. Jeg kender jo mange af spillerne fra hele kvalifikationen, så det er mere dem, jeg er i tvivl om, som der skal holdes ekstra øje med. Dem følger vi tæt – både på vores seneste træningstur til Mexico og i deres klubber, ” siger U21-landstræneren og fortsætter

”Så tager vi også nogle udlandsbesøg til Italien, Holland, Belgien, Tyskland og England, hvor vi følger op på udlandsdanskerne samt de spillere, der har udfordringer med spilletid. Her tager vi en drøftelse med spillerne – hvad kan de gøre, og hvad de drøfter med deres træner. Hvad er det, jeg skal gøre for at få mere spilletid – er der en mulighed for at blive lejet ud? Det er noget, jeg også har talt med flere spillere om her i januar måned.”

Niels Frederiksen planlægger desuden en samtale med alle spillere i løbet af marts og april, hvor også hele programmet op til EM skal planlægges i dialog med spillerne og deres klubber. Klubturneringerne slutter på forskellige tidspunkter, så vi skal have lavet individuelle planer for, hvordan spillerne kan holdes skarpe samtidig med, at de også får lidt fri.

Hvor gode er Danmark?
For Niels Frederiksen har det i optakten været vigtigere at blive klogere end at få pudset selvtilliden af inden EM.

”Vi har besluttet at møde så stærke modstandere som muligt i vores fem testkampe. Vi mødte i november Spanien og England – og så Belgien og Frankrig i marts samt Kroatien i juni op til EM. Det er fem puljevindere og nogle af de skarpeste hold, vi kan møde. Og det gør vi jo for at få nogle svar – hvor gode er vi i forhold til nogle af de bedste?”

I testkampene mod Spanien og England var Danmark overmatchet med to klare nederlag.

”Jeg håber, at vi modsat kampene mod Spanien og England, hvor vi havde mange spillere væk, har mange af vores spillere med igen i marts. Jeg vil være voldsomt ærgerlig over at mangle så mange også i marts. Så selv om jeg kender dem, er det væsentligt, at vi får noget erfaring med at spille sammen,” siger Frederiksen og uddyber:

”Rent taktisk arbejder vi med flere ting – for eksempel kan vi spille flere forskellige systemer som 3-4-3 og 4-3-3. Her er vi også inde og arbejde med, hvordan vi vil gribe kampene an til slutrunden. Så det handler meget mere om, hvad er det, vi skal have fokus på i juni måned og træne det frem for måske at have så meget fokus på de to modstandere, vi møder. Det er at tænke fremad – hvad er det, vi har behov for, og hvad er det, vi skal udvikle - og så træne det og spille efter det. Det gjorde vi mod både Spanien og England – og også senest på Mexico-turen. Her spillede vi med begge systemer i kampene.”

Erfaringer skal skabe tydelighed
Det er Niels Frederiksens tredje slutrunde på fire år – og den anden EM-slutrunde. Det har givet ham nogle vigtige erfaringer, som også bliver implementeret til sommerens slutrunde. Herunder fremhæves de fire læringspunkter, som Niels Frederiksen vil ændre.

  • Mere skarphed: ”Hvis vi skal kunne lave en god præstation, skal vi ramme vores topniveau. Vi skal stille med de skarpeste, og så skal de skarpeste ramme deres topniveau. Hvis vi gør det, kan vi også slå Tyskland, så kan vi også nå i semifinalen, og så kan vi også nå i finalen og måske endda vinde det hele. Det er ikke det mest sandsynlige, og vi er ikke storfavoritter til det – men vi har en mulighed, hvis vi topper det hele. Og det går vi efter.”

  • Længere optakt: ”Vi vil holde en længere træningslejr denne gang i forhold til sidst. Når jeg kigger tilbage, synes jeg, den blev for kort sidste gang, hvor vi også havde fokus på spillernes feriebehov. Denne gang kommer vi til at have en længere optakt. Og så skal spillerne være skarpe og i form, når de møder ind. Dagsformen er derfor også noget af det, vi kommer til at prioritere endnu højere denne her gang. Det betyder ikke, at har man ikke spillet i den sidste måned op til, så bliver man ikke udtaget. Det er jo en afvejning af mange ting.”

  • Individualister vs. kollektivet: ”Vi kommer ligeledes til at kigge på holdets sammensætning. Vi skal have holdspillere, der kan gøre noget på egen hånd, score ud af ingenting. Det kendetegner generelt nok også lidt mere det her hold, hvor vi har flere individualister, der kan afgøre det på egen hånd end måske ved seneste slutrunde. Men det bliver vigtigt også for vores mulighed for at præstere.”

  • EM-taktikken: ”Taktisk er jeg blevet afklaret med, at skal vi have en chance mod de allerbedste, så kan vi ikke bare nøjes med at forsvare og satse på omstillingerne – vi skal turde spille fodbold. Og vi er nødt til at tro på, at vi er dygtige nok til at spille med de bedste. Jeg siger dermed ikke, at vi ikke var dygtige nok til det sidst, men vi kommer til at lægge mere vægt på det denne gang - at kunne fastholde bolden i længere perioder. Det bliver ikke en revolution, men en forskydning i, hvordan vi vælger at prioritere – også fordi vi tror på, vi har holdet til det.”

Seneste nyt fra "Fodboldspillet"