Gå til forsiden
MENU

Nyt projekt skal fremme fodboldfaglighed

Med udgangspunkt i klubber med få spillere pr. årgang og træneren i fokus skal både trænere og spilleres udvikling og kompetencer styrkes, for at optimere fodboldfagligheden, rekrutteringen og fastholdelsen på Bornholm.

BornholmBillede.jpg
AF: DBU Kommunikation

 

Fodboldspillere i alderen syv til 12 år er til fællestræning. De fleste bornholmske fodboldklubber og deres trænere har besluttet at være en del af ’Projekt Fællestræning’. Her mødes trænere og spillere en til to gange hver tredje uge for især at styrke trænernes kompetencer, men også for socialt at mødes med spillere fra andre klubber og matche den enkelte spiller på eget niveau på alt fra færdigheder til fodboldforståelse og træningsparathed. Og det er der en særlig grund til, forklarer Claus Frank-Nielsen, der er projektleder i DBU og en af tovholderne på projektet:

”Projektet går ud på at træne trænere på tværs af klubberne, vi træner med spillerne for trænerudviklingens skyld. Det skal naturligvis være med til at styrke både spillerens og trænerens kompetencer. Det er kernen i det, vi laver. For det handler om at lave et fællesrum for klubberne og have fokus på fodboldfaglighed. Så her er der hverken tale om ’elite’ eller ’bredde’. Der er tale om fodbold,” siger Claus Frank-Nielsen.

 

Teori på fodboldbanen

Når de bornholmske trænere og spillere mødes til fællestræning, minder det i udgangspunkt om almindelig træning, men der er store tanker bag, garanterer Claus Frank-Nielsen:

”Målet er at arbejde med teori i praksis på fodboldbanen, for det kan være med til at udvikle kompetencer, flere færdigheder og mere erfaring hos trænerne, og det skal i sidste ende resultere i flere og bedre fodboldspillere,” forklarer han.

Projektet er målrettet U5-U12 piger og drenge med hovedfokus på U9 til U12. Målgruppen er valgt for at sætte tydeligt fokus på ’fodbold-pyramiden’ på Bornholm, da den skal udvikles bredere og bedre nedefra, hvis målet om flere og bedre fodboldspillere skal nås.

 

Fra Island til Bornholm

Idéen til projektet tager udgangspunkt i Islands succes ved EM-slutrunden i 2016, hvor Island, med sine godt 335.000 indbyggere, nåede til kvartfinalen. Med den islandske succes in mente, tænkte man i DBU, om man kunne overføre den islandske model til Danmark. Og selvom Bornholms indbyggere tæller knap 40.000, så er der alligevel nogle af de samme udfordringer. Derfor tøvede Jacob Aaby Svendsen, der er træner i Knudsker IF, ikke, da han blev præsenteret for den nye fællestræning:

”Vi stod og manglede nogle nye træningsmetoder og konkret inspiration til den daglige træning af børnene. Oplægget lød spændende, og det var en anden måde at tænke fodbold på i forhold til kun at tænke på eksempelvis de tekniske færdigheder, så tænker man her også på tanken bag de tekniske færdigheder,” forklarer Jacob Aaby Svendsen.

’Projekt Fællestræning’ begyndte som et pilotprojekt på Bornholm i foråret 2018 og løber nu fra august til juni 2019. Og Jacob Aaby Svendsen ønsker, at projektet kan være med til at gøre en forskel for de bornholmske fodboldspillere og ikke mindst trænere:

”Jeg håber, projektet kan hjælpe til, at vi når længere som ø og fodboldsamfund ved at hjælpe hinanden og træne sammen. At vi får en større forståelse for at arbejde sammen på tværs af klubberne, hvis vi skal have fornuftig seniorfodbold på Bornholm. Personligt håber jeg også at skabe relationer til trænere i andre klubber og få flere redskaber til træning og blive en dygtigere træner.”

 

Fællestræning i hele landet

Grundidéen i ’Projekt Fællestræning’ har samme udgangspunkt som i ’Træneren er nøglen’. De fokuserer begge på uddannelse af trænere for at udvikle, fastholde og rekruttere spillere. (læs mere her: https://www.dbu.dk/nyheder/2017/november/traeneren-er-noeglen)

I ’Træneren er nøglen’ foregår udviklingen af træneren i klubregi, hvor projektet med fællestræning supplerer trænere mellem klubberne.

Projektet er netop skudt i gang, men Claus Frank-Nielsen håber, at konceptet med trænerudvikling gennem Fællestræning en dag kan se dagens lys på andre danske øer og landsdele, hvor klubber, trænere og spillere har samme udfordringer som Bornholm.

”Mange lokale områder har samme udfordring med små enheder i klubberne, hvor både spillere og trænere har brug for at kunne mødes til fælles trænerudvikling i hverdagen, for enkeltvis og sammen at kunne optimere spillernes udvikling og kompetencer.”

Seneste nyt fra "Fodboldspillet"