Gå til forsiden
MENU

Podcast: Relativ Alders Effekt - hvordan kan klubberne løse problemet?

TEMA RELATIV ALDERS EFFEKT: Hvis man er født i første eller andet kvartal, er der større sandsynlighed for, at man når langt som fodboldspiller, end hvis man er født i sidste kvartal. Relativ Alders Effekt er ikke bare et tema i Danmark, men i en lang række lande, og det er en problematik, der bliver set med alvor på i talentudviklingsmiljøer over hele Europa.

191213-smallsidedgames.jpg
AF: Martin Davidsen/PLAYMAKER

I denne podcast ser PLAYMAKER på problematikken ud fra et klubperspektiv. I studiet er Anders Lange fra FC Københavns talentafdeling og Benjamin Ajslev fra FC Nordsjælland.

År efter år har man set det i talentudviklingen: I mange sportsgrene - også i fodbold - er der en overrepræsentation af spillere, der er født i første og andet kvartal. Fænomenet kaldes Relativ Alders Effekt, og problemet med skævvridning i udvælgelsen og udviklingen af talenter fylder meget i både dansk og international fodbold.

Playmaker sætter i dette afsnit fokus på Relativ Alders Effekt og måden man tackler udfordringerne på i to af dansk klubfodbolds talentmiljøer. I studiet er Anders Lange, der er talentchef for U10 til U13 i FC Københavns talentafdeling og Benjamin Ajslev, der er chef for børneudvikling i U9 til U12 i FC Nordsjælland.

De taler om deres erfaringer med forskellige aspekter af Relativ Alders Effekt i deres klubber og giver nogle bud på, hvordan man kan tackle de udfordringer, der følger med Relativ Alders Effekt og skævvridningen i talentudviklingen.

Playmaker har tidligere sat fokus på emnet i en podcast med DBU’s talentchef Flemming Berg og adjunkt på Institut for Idræt og Biomekanik på Syddansk Universitet, Louise Kamuk. Den podcast kan findes via dette link. .

Udsendelsen med Benjamin Ajslev og Anders Lange kan høres i diverse podcast-apps eller via nedenstående afspiller.

Lyt til podcasten om Relativ Alders Effekt her

Seneste nyt fra "Fodboldspillet"