Gå til forsiden
MENU

Fødselsdagsdato baner fortsat vejen for landsholdet

Da det danske U16-drengelandshold tidligere i denne måned var samlet i Tilst, var alle 26 spillere født i årets første halvdel. Problematisk, mener DBU, der håber at endnu mere fokus på problematikken fulgt op af nye initiativer for alvor kan få vendt den uheldige tendens.

U17_drenge 812x568.png
AF: Pia Schou Nielsen/ Spillere født i det første halvår er stadig overrepræsenteret i både klubber og på landsholdet. Foto: www.fodboldbilleder.dk

Januar, februar og marts.

Årets første måneder er fortsat overrepræsenteret på diverse danske herrelandshold. Ser man på seneste trup for U16-landsholdet optræder første kvartal hele 15 ud af 26 gange, altså tæt på 60 procent – tendensen understreges blot af det faktum, at samtlige 26 spillere faktisk var født i årets første halvdel.

Det er ingen hemmelighed, at det længe har været et problem i dansk talentudvikling, at både mindre spillere og spillere, der er født sidst på året, ofte bliver valgt fra til førsteholdene ude i klubberne.

For trods masser af fokus på netop at imødekomme tendensen med at selektere spillere fra de første måneder af året på grund spillernes større fysik, så er det altså fortsat et ærgerligt problem i selektionen– både i spillernes yngre år ude i klubberne, og når der skal udvælges spillere til DBU’s yngste landshold.

Ifølge DBU’s talentudviklingschef Flemming Berg vinder fysikken og præstationer nemlig fortsat oftest over potentiale, når børnetræneren ude i klubberne skal vælge spillere til sit førstehold, og den udvikling fortsætter derfor helt naturligt også på landsholdene:

”Vores landstræner skal naturligvis udvælge de allerbedste i deres årgang, og derfor afspejler landsholdet blot den udvikling, der starter meget tidligere i spillernes udvikling. Små spillere samt spillere, der er født sidst på året er ikke så langt i deres fysiske udvikling som deres jævnaldrende kammerater, og derfor vælges de ofte fra på klub og senere landshold. Det er en rigtig ærgerlig tendens, som vi har arbejdet på at vende, men som tydeligvis endnu ikke er lykkedes os at få vendt,” erkender DBU’s talentudviklingschef Flemming Berg.

Det er en problematik, der ellers har fået stor fokus i de senere år og blandt andet har betydet, at man i 2013 fra DBU’s side oprettede et Future landshold – inspireret af Belgien´s tiltag på området. Dette hold skulle tilgodese de spillere, der er knapt så langt i deres fysiske udvikling på grund af blandt andet alderen. Her har spillere som AaB´s Magnus Christensen og FCM´s Mikkel Duelund haft deres landsholdsstart.

Men selv om man har sat ressourcer ind på at få ændret udviklingen, så har DBU altså haft svært ved at trænge igennem ude i klubberne, og det anerkender DBU’s talentudviklingschef da også:

”Trænerne derude har ikke været klædt godt nok på til at kunne identificere spillere i lige så høj grad ud fra et potentiale frem for kun præstation. Fodboldtrænere vil helt naturligt vinde kampe, og derfor er det en udfordring, allerede inden vores børn når 10 års alderen. Vi håber ved en fortsat dialog og uddannelse til vores trænere, at vi kan få skabt en bedre balance på holdene. Der er jo masser af gode eksempler på at spillere, trods deres størrelse er blevet store fodboldprofiler – se bare på en Christian Eriksen, ” slutter Flemming Berg.

Derfor har DBU også igennem længere tid arbejdet med endnu flere projekter og uddannelser, der skal sikre, at klubtrænere og talentudviklere bliver endnu dygtigere til at identificere og udpege spillere, ud fra potentiale frem for bare præstationer nu og her. DBU søsatte et kursus i Talent-ID og Scouting i foråret 2017. Kurset indeholder bl.a. emner omkring netop præstation/potentiale og ”Den Relative Alderseffekt” Derudover har man i DBU lanceret projekt Topcentre rundt om i Danmark, hvor udvalgte unge spillere kan få ekstra træning i en større klub, samtidig med at de er tilknyttet deres lokale klub. Projektet henvender sig til spillere i alderstrinnet U10-U12. Her skal 50 procent af spillerne som klubberne sender ind være født i sidste halvdel af året. Det skal sikre både en fortsat udvikling af den enkelte spiller samtidig med at de fastholdes i deres lokale klubmiljø.

Du kan læse mere om de forskellige initiativer og uddannelser her

DBU Talent ID for scouts
'Bedre lokale træningsmiljøer' (om Topcentre U10-U12)

Seneste nyt fra "Form og fysik"