Gå til forsiden
MENU

Inspirationsvideoer: Sådan forebygger du skader

Nu får du som træner adgang til en række helt nye videoer med skadesforebyggende fodboldøvelser.

Asifjisjfø
AF: Joachim Højer Weichel

DBU Træneruddannelse har sammen med U21-landsholdslæge Jesper Petersen og Dansk Idrætsmedicinsk Selskab ved overlæge i ortopædkirurgi, Marianne Backer, samt fysioterapeut Elisabeth Ann Bandak udarbejdet en række videoer med skadesforebyggende øvelser. De tager udgangspunkt i de samme øvelser, som udgør FIFA11+-programmet, der er et skadesforebyggende opvarmningsprogram lavet af forskere fra hele verden. De har påvist, at man kan reducere skadesfrekvensen, hvis man laver programmet to gange ugentligt. Der er dog den væsentlige forskel, at bolden er en del af øvelserne i DBU’s øvelsesvideoer.

Det er der en naturlig årsag til, ifølge Marianne Backer:

”Min erfaring er, at trænerne ikke bruger det, fordi FIFA11+-øvelserne er kedelige og foregår uden bold,” fortæller speciallægen, der underviser på DBU’s træneruddannelser, og fortsætter:

”Øvelserne hjælper jo ikke, hvis man ikke laver dem,” siger Marianne Backer med et smil på læben.

Derfor har DIMS sammen med DBU valgt at imødekomme trænernes ønske ved at bringe bolden i spil.

Nu opfordrer Marianne Backer trænerne til at gøre brug af tag-selv-kataloget, hvor de selv kan vælge til og fra. Det vigtigste er bare, at det indarbejdes som en rutine i træningen, inden det er for sent. Hun kan slet ikke komme på en grund til at lade være:

”Øvelserne er skadesforebyggende, og det øger chancen for at præstere optimalt. Desuden får man færre skader – og skulle uheldet alligevel være ude, reduceres sværhedsgraden og længden markant med denne slags træning,” fortæller Marianne Backer, som gerne ser, at hun i fremtiden helt bliver fri for at skulle operere fodboldspilleres knæskader.

Øvelserne kan sagtens introduceres i børnefodbolden, så længe de laves om til lege og tager udgangspunkt i FIFA11+ for børn. På den måde kan spillerne tillæres gode vaner fra starten af deres forhåbentlig lange fodboldliv.

Du finder alle videoerne her.

Seneste nyt fra "Form og fysik"