Gå til forsiden
MENU

Ny Guide til at få piger til at præstere – og trives

Badminton Danmark har sendt en guide på gaden, der kommer med konkrete råd til, hvordan man bedst får de ”bløde piger” til at trives og præstere i den hårde elitesportsverden – også i fodbolden. Det handler om at tage udgangspunkt i de tre særlige pigetræk – og herefter dosere hvordan man ”møder” og ”skubber” dem.

311014-Pigespillere.jpg
AF: DBU

Foto: Fodboldbilleder.dk


De fleste, der har haft den fornøjelse at træne piger, kan hyle med i koret om, ”at der er stor forskel”. Der er mange reaktioner, følelser, krav mm fra pigerne, som trænere ikke lige får fra drengene. 

Men det tankevækkende er, at der er mange, der snakker om denne forskel – men der findes forbløffende lidt viden om, hvordan man så skal tackle de søde, bløde og til tider stride piger? 

I Badminton Danmark har sportschef Finn Trærup gennem mange år kløet sig i manken. For der har været store udfordringer med at få pigerne til at fungere – både socialt og sportsligt. Drengene på elite-træningen har tydeligvis både præsteret og trives meget bedre. 

Det fik sportschefen til at sætte gang i et projekt, der nu har udmøntet sig i en guide, som netop er kommet på gaden og kan købes for 99 kroner gennem Badminton Danmark. 

Guiden er bygget op over flere elementer. Først og fremmest praktiske erfaringer indsamlet fra mange forskellige danske pige-elitemiljøer. Blandt andet pigefodbold, svømning, tennis og selvfølgelig badminton. 

Erfaringerne er sammen med den teoretiske viden skrevet sammen til nogle fundamentale karakteristika ved pigerne. Disse tre træk danner udgangspunkt for den anden del af guiden, der er praktisk orienteret. 

For hvordan kan og skal man træne piger for at imødekomme de forskelle, som guiden dokumenterer? 
Guiden er klar i spyttet. Væk med tanken om at alle er ens, og der ikke skal gøres forskel. For pigerne er først og fremmest meget mere følsomme og usikre. For det andet er de også udpræget sociale og afhængige af grupper. Sidst men ikke mindst er de selvkritiske og perfektionistiske. 

Pigerne er tydeligvis på udebane i elitesporten. For her skal pigerne tro på sig selv, stå på egne ben og kunne leve med, at de kikser og får nederlag undervejs. 

Guiden oplister en lang række konkrete tiltag trænerne kan bruge i den daglige træning generelt – dvs det er anbefalinger der gælder også gælder for pigefodboldhold. 

Det sker ud fra en simpel grundmodel. Hvor det i første omgang handler om at ”møde” pigerne og tage hensyn til deres særlige træk og behov. Og hvor det i anden omgang handler om bevidst at ”skubbe” til dem og optræne dem til at ville og kunne fungere i en eliteverden. Hvor de skal lære at træde frem, turde skille sig ud, være klare i spyttet og ville være det bedste, de kan blive. 

Det er Loungens redaktør, der har skrevet guiden for Badminton Danmark. 

Køb guiden her

Seneste nyt fra "Form og fysik"