Gå til forsiden
MENU

Skotsk inspiration til træning af spilintelligens

Skotske Kevin McGreskin var gæst på DBU’s samling for trænere i licensklubberne, hvor eksperten indenfor området ”field vision and game awareness” – spilintelligens - øste ud af sin teoretiske baggrundsviden - og tog licenstrænerne med på træningsbanen og viste masser af eksempler på, hvordan det visuelle kan trænes.

020115-2-spilintelligens.jpg
AF: DBU

Foto: Fodboldbilleder.dk


Da en engelsk ’vision-ekspert’ på et tidspunkt undersøgte Ryan Giggs, fandt hun, at Manchester United spillerens perifere syn til den venstre side var meget dårligere end til den højre side. Det hang meget godt sammen med venstrefløjens indøvede vaner. Han var vant til at orientere sig til højre mod banen. 

Eksemplet er et af flere som Kevin McGreskin tager frem, mens han med karakteristisk britisk stil med glimt i øjet og syngende dialekt tager kursisterne på licenstrænerkurset med igennem ”det visuelles avancerede univers.”

Synet er en afgørende ”fodbold-sans”
Pointen med eksemplet er helt central. Vores evne til at arbejde med spilopfattelse og ”læse og se banen” er en evne, der kan trænes og stimuleres. 

Kevin McGreskin tager afsæt i, hvordan vi som sansende mennesker bruger de forskellige sanser til forskellige ting – men på fodboldbanen er synet helt centralt. Øjet har seks muskler, og de muskler bør trænes seriøst i respekt for, hvor vigtigt synet netop er. Som McGreskin understreger det. I gennemsnit har en spiller bolden i 2-3 procent af kampen, så resten af tiden er spillerne jo i gang med at aflure, hvad der sker omkring dem, og hvor bold og medspiller og modspiller er. Så der er mange gode grunde til at tage vision seriøst.

Fodboldprofessoren Geir Jordet har tidligere lavet undersøgelser af vision, og han holdt blandt andet et spændende oplæg på et tidligere pro-kursus (link artikel). Nordmanden har dokumenteret en lineær sammenhæng mellem spillernes visuelle scanning af banen - og deres succes med afleveringerne. 

Kevin McGreskin underbygger sin argumentation med videoklip med Frank Lampard, hvor det er markant, hvor mange gange han kigger op, kigger rundt og scanner spillet omkring ham – og han citerer Barcelona-stjernen Xavi for hans simple spilfilosofi: ”I look for spaces – and think quickly. That is what I do. All day, all day.” 

Praktiske problemer
Efter den engagerede teoretiske gennemgang er der ikke meget tvivl tilbage. Det er oplagt at træne spilintelligensen målrettet. Men McGreskin forbereder trænergruppen på, at der er nogle praktiske problemer, som man skal tage grundlæggende forbehold for.

Først og fremmest er den visuelle ’scanning’ og afsøgning ofte en ting, som vi tager for givet, fordi det ofte bare er en instinktiv adfærd. Vi ser, hvor koppen står på bordet, og så ved vi hvor den er, når vi rækker ud. Vi indøver en masse lignende faste scanningsbevægelser. Som når et barn lærer at gå over vejen. Vi lærer et ”scanningsmønster”. Først se til venstre, så til højre og så til venstre igen. Barnet lærer bevægelsen og bliver samtidig motiveret til at lære det, fordi det kan se, at det er smart, og det er farligt ikke at kunne. 

Det samme bør gøre sig gældende på fodboldbanen. Spillerne skal indøve nogle faste vaner, og de skal være motiverede for at gøre det og vide hvorfor. De skal føle, det er nødvendigt.

Et andet praktisk problem er, at det ofte er svært, at få spillerne til at kaste sig ud i læringsprocessen. Fordi det altid er svært at skulle lære noget fra start og måske dumme sig – og det gælder ikke mindst for fodboldspillere, som ikke vil dumme sig, fordi de meget gerne vil spille med på holdet om lørdagen. 

Overloading på træningsbanen
Men hvordan kan man så træne evnen til at scanne banen og aflæse spillet, spillerne, modstanderen, bolden? 

Kevin McGreskin tager kursisterne med på træningsbanen og går i gang med øvelser, hvor røde og gule handsker, farvede veste og bolde er vigtige rekvisitter. For os tilskuere er det tydeligt at mærke, hvordan stressen kommer sivende. Medierne bliver bevidst overloadet. De skal nå at tænke og se og agere på rigtig mange parametre. 

Pyh ha. Det er hårdt bare at se på. ’Difficult,’ lyder kommentaren fra kursisterne. ’Challenging,’ laver McGreskin det hurtigt og pædagogisk om til. 

B93-træners oplevelse
U17-træner og sportslig udviklingsansvarlig  Sune Jensen fra B93  var positiv overfor det samlede udbytte af  kurset dagen derpå.

’Det var et rigtig spændende område med spilintelligens. Ikke fordi det var nyt. Men det var godt at blive bekræftet i, hvor vigtigt det er. Og det var spændende at se, hvordan McGreskin trænede det. Det var meget anderledes end den måde, vi træner spilintelligensen til daglig. 

Specielt princippet med, at han overloadede spillerne. De skulle bruge så meget fokus, at det blev meget svært for dem. Men det skulle gerne have den effekt, at det så virker nemmere for spillerne, når de står i kampsituationerne. 

Nogle af øvelserne vil jeg da helt sikkert tage med mig hjem og prøve af,’ evaluerer Sune Jensen. 

Til daglig oplever U17-træneren, at det er svært for spillerne at håndtere træningen af spilintelligens og vision. Ikke så meget selve træningen – men de unge spillere har svært ved at overføre vanerne til kamp, når pulsen og tempoet er højt. 

Men Sune Jensen er overbevist om, at spilintelligens ikke kun er for udvalgte ”Laudrup-begavede-spillere”. Alle kan lære det. Der er måske bare nogen, der har nemmere ved det and andre. Men som han understreger det til sidst. Det er jo rigtig vigtigt, at netop U13-trænerne, som var med til denne licenstrænerdag, går tidligt i gang med at få de unge spillere til at arbejde med ”de gode vision-vaner”.


Om Kevin McGreskin
Highly respected as one of the top field vision and game awareness specialists in England, Kevin is the Technical Director at Soccer eyeQ. Kevin holds the prestigious UEFA A Licence qualification through three different national associations –  English FA, Irish FA and Welsh FA.

Kevin has an impressive record of delivering clinics and workshops across the UK to professional and semi-professional clubs, from  Academy to First Team level, as well as successfully presenting on the prestigious UEFA Pro Licence and UEFA A Licence courses.

Over the past 11 years, Kevin has worked with many players of all ages and abilities – from first-team professionals to grassroots. 

His major focus and passion has been the development of field vision and game awareness in all players he works with, using innovative techniques and exercises to improve players’ abilities in these essential areas. 

He has written many articles for international coaching magazines and newsletters on the topic of developing field vision and game awareness, as well as, produced resources to assist clubs and coaches in teaching his proven techniques to players. He is currently one of the most sought after speakers and clinicians in the UK and the USA.

Seneste nyt fra "Form og fysik"