Gå til forsiden
MENU

Sportspsykologi i Premier League

Nicklas Pyrdol - der er del af det eksterne netværk af sportspsykologiske konsulenter i Team Danmark, og som til daglig er privatpraktiserende sportspsykologisk konsulent ved Sportsmentality - har lavet denne undersøgelse af sportspsykologien i Premier League på baggrund af samtaler med fire engelske eksperter.

250414-Jose-Mourinho.jpg
AF: DBU

Foto: Fodboldbilleder.dk


Sportspsykologi er et felt, som alle i professionel fodbold tillægger stor værdi, men som alligevel ikke bliver anset som værende et felt, der kræver den store viden eller erfaring - og som bliver valgt fra af mange klubber. 

Mit afsluttende speciale på universitetet var en undersøgelse af Ajax Amsterdams fodboldakademi. Igennem mine besøg dernede, observationer og interviews fik jeg en fornemmelse for, hvordan kulturen i professionel fodbold er. 

Jeg har arbejdet i mange sportsgrene og har aldrig været fodboldnørd, men den benhårde konkurrence om pladserne og det kolossale pres på ledere, trænere og spillere for at præstere 1-2 gange om ugen under opmærksomhed fra millioner af mennesker gjorde, at jeg tænkte, at her måtte der være brug for én som mig.  

Jeg tog hjem fra Holland og gik i gang med at snakke med kollegaer, ledere, trænere og spillere fra de professionelle klubber og akademier i Danmark og flere steder lød svarene: 

”Det har vi ikke brug for.” 

”Det har vi prøvet før, og det har været spild af tid og penge.”

”Det kan træneren tage sig af.” 

”Vi har allerede én tilknyttet”. Den sidste melding fik jeg kun få steder, og tilknytningen viste sig ofte ved nærmere eftersyn at være  ganske få antal timer om måneden… 

Jeg besluttede mig for at finde ud af, hvordan sportspsykologi praktiseres i Premier League, den største liga i verden. Jeg har haft et tæt samarbejde med Dr. Mark Nesti, som uddanner størstedelen af sportspsykologer til britisk fodbold. Jeg fik Mark Nesti til at sætte nogle møder op. Resultaterne blev nedenstående:

1. Udbredelsen af sportspsykologi
I Premier League bruges sportspsykologi af størstedelen af klubberne. Klubberne kan deles op i forskellige kategorier i forhold til deres brug af sportspsykologi.

  • Mindst 1 fuldtidsansat til førsteholdet og mindst 1 fuldtidsansat til akademiet: 2 klubber
  • Mindst 1 fuldtidsansat til førsteholdet og mindst 1 deltidsansat til akademiet: 2 klubber
  • Samme sportspsykolog ansat deltid førstehold og deltid akademi: 4 klubber
  • Mindst 1 deltidsansat til førsteholdet og mindst 1 deltidsansat til akademiet: 3 klubber
  • Ingen til førsteholdet og 1 deltidsansat til akademiet: 2 klubber
  • Ingen til førsteholdet og ingen til akademiet. Spillerne bruger deres egen: 7 klubber

Dr. Nesti  (Professor ved Liverpool John Moores University (LJMU). Tidligere sportspsykolog i klubber som Hull, Bolton og Newcastle): 
”Sportspsykologi i Premier League er stadig kun på vej frem. Vi kæmper mod en kultur, hvor en sportspsykolog regnes for at være en man går til, når man har problemer eller har en svaghed. Her hersker de stærke ledertyper i en maskulin verden, hvor man skal være så hård som muligt, og manageren skal kunne klare det hele. Vi begynder dog at vise vores værdi og bliver længere tid i klubberne, fordi spillerne og trænerne kan se en gevinst i det.”

2. Jobbeskrivelse
Jobbeskrivelsen varierer fra klub til klub. Overordnet set kan der dog opstilles tre hovedmodeller på det arbejde som udføres.

Model 1: 
Individuelle fortrolige samtaler med fokus på, at spillerne får hjælp til at håndtere alt udenom fodbold og i fodbold, så de  kan toppræstere til alle træninger og i alle kampe. 

Dr. Nesti: 
”De her unge mænd lever et liv, vi ikke kan forestille os. Hver en handling bliver bedømt af millioner. Forskellen på succes og fiasko er astronomiske beløb for både spillere og klubberne. De skal præstere flere gange om ugen, kæmpe om pladserne med yngre og ældre og vil for alt i verden ikke sidde på bænken eller blive skadet. De har ikke brug for en til, som fortæller dem løsningen. De er de bedste til det her. De vil udfordres til at tænke over tingene og også have et sted, hvor de kan tale fuldstændig frit.”

Clive Cook (Master i Sportspsykologi fra LJMU. Uddannelses- og velfærdschef i Liverpool FC.): 
”Alle vil gerne være professionelle fodboldspillere. På det her plan, handler det om at give dem med mest potentiale det lille ekstra, som gør de bliver verdensstjerner. Men det handler også om at beskytte sin investering. En spiller på vores akademi, som oplever udfordringer af den ene eller anden årsag, skal have hjælp, så han  kan udvikle sig bedst og mest muligt. Ellers kan vi hverken bruge dem eller sælge  ham .”

Model 2:
Uddannelse og sparring med ungdomstrænerne i forhold til at udvikle spillernes mentale færdigheder på træningsbanen.

Chris Sulley (Tidligere akademi leder ved Leeds og nu chef for træneruddannelse og de yngste årgange op til U13 ved Everton FC): 
”Trænerne i dag er veluddannede indenfor teknik og taktik. De ved, hvad de snakker om, og på træningsbanen har de den bedste fornemmelse for, hvad der skal ske. Sparringen omkring, hvordan målsætninger, selvtillid, fokus eller spændingsregulering implementeres bedst i den tekniske, fysiske og taktiske træning, er dog virkelig vigtig, fordi det er så stor en del af en fodboldspillers udvikling. Trænerne har brug for den sparring, ligesom de har brug for sparring fra fysioterapeuter, assistenttrænere og andre.”

Model 3.
Organisatorisk arbejde så som at planlægge, strukturere og eksekvere møder på tværs af klubben - samt at klare administrative opgaver som rekruttering af ansatte og udarbejdelse af jobbeskrivelser.

Clive Reeves (Master i Sportspsykologi fra LJMU. Sportspsykolog på fuld tid ved Fulham FC): 
”I en organisation som denne er der brug for, at alle arbejder mod de samme mål ved hjælp af de samme strategier og med fundament i det samme værdisæt. Alt det kræver koordination og kommunikation. Vi skal være enige om, hvad vi gør, hvordan vi gør det og hvorfor vi gør det - og så holde hinanden op på det og evaluere og justere konstant. Jeg er manden, der sørger for at alle taler sammen. At alle er afklaret med deres rolle og ser værdi i den. Og at vi hele tiden får styrket organisationen med de bedste mennesker.”

3. Uddannelse
Samtlige ansatte, der arbejder med et førstehold i Premier League har minimum 5 års universitetsuddannelse med en Master (kandidatgrad) i Sportspsykologi, eller de er kliniske psykologer. På akademierne er nogle af de deltidsansatte Masterstuderende, som er ved at færdiggøre deres uddannelse og er på 4. eller 5. år. 

Dr. Nesti: 
”At arbejde i professionel fodbold kræver mere end gode lytte egenskaber. Man skal have forståelse for fodbold som industri, kulturen i klubberne, organisationsstrukturer, generel psykologi og mental træning. Det kan du ikke få på kort tid. De mentaltrænere, som hurtigt bliver hentet ind og giver alle deres løsninger og fortæller, hvordan tingene skal gøres, bliver spyttet hurtigt ud igen. Men du bliver nødt til at have et solidt fundament at arbejde ud fra, for der er for meget på spil til, at spillerne og klubberne vil spilde deres tid.”

Perspektivering til dansk fodbold
Først og fremmest vil jeg sige, at vi er godt på vej med de nye licenskrav om tilknytning af en sportspsykologisk konsulent til U17, U19 og førstehold. 

Men hvad er en tilknytning? En coach, der møder op i fire weekender, eller som kommer hver anden uge og samler spillerne til teambuilding øvelser? Eller en mentaltræner, som kommer og underviser i mentale færdigheder i et klasselokale? 

Ud fra mine samtaler med engelske og danske eksperter og med folk fra fodboldverdenen, kan jeg opsummere, hvad jeg mener, vi kan lære:

1. Stil krav til uddannelse. 
Det er ikke hvem som helst, som kan varetage denne opgave. Der er en grund til, at der findes længerevarende uddannelser, og at DBU og Team Danmark stiller krav til dette. Trænerne er veluddannede, men ligesom de ikke kan varetage den specifikke fysiske træning og fysioterapi, så kan de heller ikke varetage det fortrolige dybdegående mentale arbejde med den enkelte spiller.

2. Arbejd med mental udvikling med ungdomsspillerne
Ungdomsspillere har behov for at få indsigt i mentale færdigheder og så få udviklet dem med træneren på træningsbanen. Såfremt en spiller oplever større udfordringer, så skal han/hun have mulighed for at kunne arbejde fortroligt med dette.

3. Sørg for førsteholdsspillerne er toptunet
Når førsteholdsspillerne kan have individuelle fortrolige samtaler med en sportspsykologisk konsulent, vil de kunne arbejde med at håndtere de ting i og udenfor fodbolden, som lige nu begrænser dem. Men de vil samtidig også kunne blive udfordret på, hvad de kunne gøre bedre.

4. Hold styr på organisationen
En professionel fodboldklub er en stor virksomhed med mange ansatte og store budgetter. Mange mennesker skal arbejde sammen, og nogle har mere lønnet tid end andre. Det er derfor vigtigt, at hele organisationen er strømlinet, og at alle samarbejder. 

Kontaktoplysninger
Telefon: 6160 9451
Mail: Nicklas.sportsmentality@gmail.com
Hjemmeside: www.sportsmentality.com

Seneste nyt fra "Form og fysik"