Gå til forsiden
MENU

Toptrænerjobbet er risikabelt for hjertet

Næsten halvdelen af alle toptrænere har øget risiko for hjerteproblemer. Det er den klare dom fra den engelske League Managers Association (LMA), som gennem længere tid har undersøgt toptrænere på forskellige parametre, når det gælder sundhed.

6_Traener_pas_paa_420.png
AF: DBU Kommunikation

Fodboldbilleder.dkKamp efter kamp – sæson efter sæson.

Presset er altoverskyggende og konstant, når du er træner i en af verdens bedste ligaer. Ikke kun når det gælder om at samle point til tabellen og kvalifikation til Europa, men også når det handler om trænerens fysiske og mentale tilstand.

En undersøgelse af helbredstilstanden blandt cheftrænerne i Premier League i 2005 gav således store panderynker hos ledelsen i den engelske League Managers Association, da man fandt frem til gennem monitorering og målinger, at ”tæt på 50 procent af toptrænere har en forhøjet risiko for hjertekarsygdomme – herunder risiko for højt blodtryk, kolesteroltal og blodsukker.”

”Succesfulde ledere er ikke bare nødt til at kigge efter den fysiske og psykiske trivsel for deres spillere, de er også nødt til at være i topform, hvis de skal klare med de udfordringer og pres, der er så unikt for det at være cheftræner i topfodbolden,” siger Howard Wilkinson, formand for League Management Association.

Sammen med flere alvorlige eksempler på pludselige hjerteproblemer blandt toptrænerne i England – herunder tidligere Blues boss Trevor Francis og eks-Villa Manager Gerard Houllier – gav det anledning til at igangsætte et omfattende helbreds- og screening program faciliteret af LMA – under navnet ’Fit to Manage – programmet’.

Et omfattende program hvis hensigt er at gøre opmærksom på de helbredsmæssige udfordringer, der er i et job som toptræner med et kontinuerligt højt stressniveau – og ikke mindst give redskaber til, hvordan du håndterer det i hverdagen.

Her får de engelske toptrænere mulighed for en årlig helbredsundersøgelse, der har til formål at kortlægge diverse risikofaktorer for hjerte-kar sygdomme samt eventuelt diabetes, lever, nyre, prostata eller tarm problemer.

”Om du er toptræner eller koncerndirektør, er det vigtigste som leder at opretholde en høj ydeevne i lyset af stadigt stigende pres og hurtige forandringer. Det kræver, at du som træner er i fysisk god form akkurat som de spillere, du træner. Men mens spillerne tilbringer relativt lidt tid under et højt stressniveau og med muligheden for at restituere imellem præstationerne – så er du som træner i ofte op til 14 timer hver dag i et udfordrende og konkurrencepræget præstationsmiljø,” siger Dr. Dorian Dugmore, der har stået i spidsen for undersøgelserne i samarbejde med LMA, og er en af de førende specialister inden for området:

Belastningen ses ifølge Dr. Dugmore meget tydeligt i overgangen fra fodboldspiller til fodboldtræner. Pludselig er de ansvarlige for at kigge efter hold og spillere og forsømmer deres egen sundhed og velvære.

”Trænerne er lidenskabelige omkring jobbet, og vi forsøger at få dem til at stoppe op, når de første symptomer viser sig. Vi har at gøre med en gruppe, der traditionelt set har svært ved at have fokus på sig selv og genkende advarselstegn og symptomer på livstruende hjertesygdomme. Du er nødt til at sikre, at du har en god hjerte-kar-profil og tilpasse elementer i din livsstil så du er rustet til at håndtere stress, som er en uundgåelig del af jobbet!”

Han suppleres af Howard Wilkinson:

”For at være den bedste leder og træner for dit hold er du nødt til at forstå dit eget sind, dine fysiske og mentale styrker og svagheder – og hvordan man kan forbedre dem. Du skal ikke blot lede dit hold, men også selv være et eksempel for det!”

Som et resultat og en del af League Managers Association ’Health & wellbeing’- program har man lavet en guide målrettet trænerne på højeste niveau – her finder du både råd om at læse og forstå de tidlige advarselstegn – men også råd om, hvordan du reducerer dit stress niveau og dermed øget risiko for hjerte-kar sygdomme. For fakta er – som toptræner er du i langt højere risiko for at blive ramt:

LMA’s og Dr. Dorian Dugmores råd til toptræneren

  • Få årlige screeninger hos din læge
  • Dyrk motion på et stabilt moderat niveau
  • Drik alkohol i moderatemængder
  • Sørg løbende for at besøge din tandlæge
  • Tilrettelæg din kost så du sikrer den rette ernæring, fedtsyrer og vitaminer
  • Smil og lær at slappe af i rette rammer

Læs mere her:

LMA’s guide ‘Health & wellbeing’ – af Dr. Dorian Dugmore

KILDE: Informationer givet til DBU af LMA - formand Howard Wilkinson & Dr. Dorian Dugmore 

Seneste nyt fra "Form og fysik"