Gå til forsiden
MENU

Hjerneforskningen har gjort sit indtog på fodboldbanen

En fodboldkamp er fyldt med et utal af beslutninger, der skal foretages på et splitsekund. I FC Midtjylland arbejder hjerneforskeren Lars Christensen med at forbedre spillerne i lige netop den disciplin.

Torsvøllur.JPG
AF: Hjalte Christensen

Aflevere eller drible? løbe til højre eller til venstre? Afvente eller gå i højt pres? Indlæg til bagerste eller til forreste? En fodboldspiller skal konstant tage beslutninger, og i topfodbold er tiden til at træffe de beslutninger minimal. De bedste spillere er dem, der ser spillet før de andre og lynhurtigt kan reagere proaktivt på banen.

Det er svært at træne den disciplin.

Den fysiske form og teknikken kan trænes. Det har betydning for tiden på bolden og overskuddet, når der tages beslutninger. Men i et spil, der konstant bliver hurtigere, er kravene fortsat ekstremt store til, at spillerne kan anticipere, hvad der sker på banen, og foretage de rette valg. Det arbejder Lars Christensen til dagligt med i FC Midtjylland.

”Det handler meget om, at analysere sig frem til, hvad det er for situationer, spillerne står i? Hvad sker der på banen? Hvad er det vi kan forvente, at spillerne tænker i de situationer, hvad laver hjernen? Og hvad kan vi gøre for, at de bliver bedre, når de igen står i lignende situationer?,” siger han.

 

Overskud og refleksion eller instinkt og intuition

Det lyder måske lidt vildt at have en hjerneforsker ansat i en fodboldklub, men der kan være fornuft bag. Spillerne havner nemlig i mange situationer, hvor hjernen skal tænke hurtigt, og det er forskelligt fra spiller til spiller, hvilke situationer, man kommer i på banen.

”Der er stor forskel på, om du er under meget pres, om din hjerne er hårdt belastet og har meget lidt tid. Der er for eksempel stor forskel på at være under pres fra fire modspillere samtidigt, og skulle træffe en beslutning meget hurtigt, eller om du har god tid på bolden og kun få ting, du skal holde styr på,” fortæller han og fortsætter.

”Det pres, man er under, betyder meget for, hvad hjernen den vælger. Hvis hjernen for eksempel er under meget pres, bliver det ’automatiske system’ slået til. Det er ikke baseret på refleksioner, men på erfaringer. Det er intuitivt. De beslutninger, man tager her, kan trænes, hvis man forsøger at kopiere kampsituationerne og blive ved med at gentage dem på træningsbanen. På den måde bliver det intuitivt for spilleren, hvordan han skal reagere i situationen,” siger Lars Christensen.

Spillerne kan også træne situationerne ved at se videosekvenser, som de derefter bliver udfordret på ved forskellige teoretiske øvelser, fortæller han.

Har spilleren derimod tid på bolden, vil han have et større overskud til at reflektere og måske endda huske, hvad der er blevet talt om til de taktiske oplæg, uddyber Lars Christensen.

Privatfoto af Lars Christensen

 

Specialiseret træning

Repetition er ifølge Lars Christensen afgørende, hvis spillerne skal blive bedre i de pressede situationer, men inden da er det vigtigt at finde frem til, hvilke situationer den enkelte spiller står i, og herefter handler det så om repetition.

”Vi foreslår mange flere analyser, specielt af hvilke situationer den enkelte spiller er i på banen. Derefter kan vi tilrettelægge træningen, så den bliver tilpasset efter det,” siger han.

Det kræver en omfattende træningsplan, hvor de enkelte spillere får specifikke øvelser, der passer til de udfordringer, de hver især møder, når de skal levere på banen.

”Det er klart, at når de her ting bliver trænet, så er det meget en opdelt træning, som er tilpasset de enkelte spillere. En centerforsvarspiller står i nogle helt anderledes situationer end en angriber for eksempel. Derfor skal de to spillere også trænes forskelligt,” forklarer han.

Lars Christensen har været med til at sørge for, at disse elementer er blevet tilføjet i FC Midtjylland, men vejen til Herning har været lidt atypisk for hjerneforskeren.  

 

Fra Oxford til Heden

Det lyder lidt vildt med en hjerneforsker i en dansk fodboldklub, specielt med en, der har arbejdet på et af verdens ældste og mest anerkendte universiteter. Han ved da også godt selv, at der nok ikke er mange i fodboldmiljøet, der har den samme baggrund som ham selv.

”Jeg har en Ph.d. fra Københavns Universitet, men havnede så på Oxford. Fra før det har jeg dog en fortid med mange trænerjobs i forskellige sportsgrene. På et tidspunkt, mens jeg var i Oxford, besluttede jeg mig for, at jeg ikke gad den akademiske verden længere. Man bruger simpelthen for meget tid på at søge om midler, og det gad jeg ikke,” siger han og fortsætter.

”Af forskellige omveje havnede jeg så i Herning, og det gav rigtig god mening for mig og FC Midtjylland. Men jeg er da godt klar over, at det lyder lidt specielt at tage fra Oxford University til FC Midtjylland,” siger han.

Med sin titel er Lars Christensen i hvert fald lidt af en éner i dansk fodbold, og så må fremtiden vise, om der kommer andre med samme baggrund og gør sit indtog i de danske klubber.

Den 9. oktober fortæller Lars Christensen om ovenstående og meget mere, når der for B-, A- og Pro-licens er mulighed for refreshment. Det kan du tilmelde dig her:

Seneste nyt fra "Nørderier"