Gå til forsiden
MENU

Observér optimalt: Her er fem gode råd

Hvad skal du kigge efter som træner, når dit hold træner zoneforsvar eller opbygningsspil, eller når dit mandskab jagter sejren på kampdag? Vi har udplukket en række gode råd til observationer fra FA’s ’The Boot Room’ og giver dig de bedste her.

Foto (Gode tips t. observationer).png
AF: Alexander Paaske

Hver træner har sin egen måde at gøre tingene på. Sin egen måde at planlægge på. Sin egen måde at træne holdet, motivere holdet og integrere sin filosofi. Men hvordan sikrer du som træner, at dit hold udvikler sig, som du ønsker det?

Det engelske fodboldforbund, FA, giver i ’The Boot Room’ flere gode tips til, hvordan du bedst observerer og suger indtryk til dig fra træningsbanen og kamp. Vi giver dig her fem af de bedste.

 

Definér succes og fiasko
Inden du observerer, er du nødt til at gå op i helikopterperspektivet og aftale med dig selv, hvad succes og fiasko er for holdet og den enkelte spiller. Hvis din back er i en én-mod-én-duel med modstanderens fløjspiller, hvilken vej skal backen så presse?

Hvis du gør det klart for dig selv, hvad der er kriteriet for succes og fiasko for dit hold i specifikke situationer, hjælper det dig i de mest pressede øjeblikke.

 

Tag noter
Sørg for at tage noter, når tingene sker – hvad enten du selv gør det eller får en til at gøre det for dig.

 

Keep it simple

Undgå at gøre tingene alt for komplicerede. Gør det simple. Hvis du holder et vågent øje med dit hold, så fokusér på to-tre nøgleområder, hvor du ønsker, dit hold skal forbedre sig.

Analyserer du modstanderen, kan det være så simple ting som, hvordan skaber modstanderen chancer, hvordan scorer de mål, eller hvordan forsvarer de dødbolde?

 

Vær opmærksom på følelser
Fodbold er følelser, men det er vigtigt at være opmærksom på ikke at lade følelser løbe af med én, fordi det kan påvirke din dømmekraft. Det kan være frustrationer efter en stor dommerfejl eller et flot mål kort før pausen, der får dig til at glemme præstationen på banen som helhed.

De folk, du omgiver dig med i staben, skal vide, hvordan de bedst håndterer, når du har følelserne siddende uden på tøjet.

 

Hjælp spillerne
Alt, du foretager dig som træner, skal være et led i at gøre holdet og ikke mindst den individuelle spiller bedre. Dine træningsøvelser, fremgangsmåde og feedback til hver enkelt spiller skal handle om at gøre ham eller hende til den bedst mulige spiller ved at gøre svagheder til styrker.

Du kan læse hele artiklen fra ’The Boot Room’ skrevet af Laura Seth, FA Performance Analysis Education Lead, lige her: http://www.thefa.com/learning/coaching/how-to-improve-your-observation-skills

Seneste nyt fra "Nørderier"