Gå til forsiden
MENU

Afslutterens målnæse

Hvorfor scorer nogle angribere mål på samlebånd mens andre ikke gør det? Det undersøgte Ebbe Sand i sin A-træneropgave. Ebbe Sand coacher om målfarlighed hos Skjern IF den 27. maj.

270614-VM.jpg
AF: DBU Kommunikation

Ofte er et letkøbt svar: ”Det handler om at have målnæsen” – men hvad er det for en størrelse? Ebbe Sand har haft svært ved at svare konkret på spørgsmålet, og derfor var det også nærliggende at undersøge i hans A-træner opgave, som Ebbe Sand lavede i 2011.   

Afslutterens løb inden afleveringen falder
Det at score mål handler om at ”tage en chance” og søge ind i et område inden bolden spilles! Det nytter ikke noget at afslutteren først bevæger sig efter indlægget er slået, for på det tidspunkt kan alle dygtige spillere se, hvor bolden lander - også forsvarsspillerne! Nej, der skal fintes, laves forløb og så skal afslutteren søge det frie rum inden bolden spilles! Det ”at læse spillet” eller besidde ”målnæsen” handler i høj grad om at investere i mange ”forgæves” løb, for der skal tages mange løb og chancer inden det lykkes at stå på det rigtige sted på det rigtige tidspunkt!

Analyse af 12 U21 EM slutrundekampe
I sin A-opgave analyserede Ebbe Sand samtlige mål og chancer fra 12 kampe under U21 EM slutrunden i Danmark og fandt frem til hvor stor en procentdel af målene, der blev scoret af en afslutter, som er i bevægelse inden bolden bliver spillet. Der er videomateriale af samtlige analyserede situationer. 82 relevante situationer fra 12 forskellige kampe under U21 EM danner grundlag for analysen i denne opgave og vurderes at være tilstrækkeligt til at tegne et godt og rigtigt billede af emnet omkring vigtigheden af afslutterens bevægelse uden bold, inden den chanceskabende aflevering falder.

Scouting og udvikling af afslutteren
Ebbe Sand håber, at han med denne opgave kan være med til at gøre det mere klart, hvad ”målnæse ”og forudseenhed egentlig handler om. Endvidere vil Ebbe Sand beskrive, hvad trænere skal lægge mærke til i forbindelse med scoutingen efter afslutteren. Sidst men ikke mindst vil han komme med input til, hvordan vi træner angriberne/afslutterne i at videreudvikle ”målnæsen”.

Trænerens 5 fokusområder for afslutteren

  1. Ha’ fokus på afslutterens løb inden afleveringen falder
  2. Bevidstgør spilleren om forskellen mellem at løbe inden og efter afleveringen falder.
  3. Motiver spilleren til også at løbe forgæves … over 75 % af alle mål fra ”åbent spil” scores ved at afslutteren bevæger sig inden afleveringen falder”.
  4. Træn samspillet mellem kanter og angriber samt offensiv midtbane og angriber.
  5. Er spilleren i tvivl så bed ham om at tage en chance og søge de frie områder og med bevægelse inden bolden spilles.

Læs Ebbe Sands A-træneropgave.

Bliv målfarlig med Ebbe Sand
Den 27. maj får Skjern IF besøg af Ebbe Sand, som viser angrebstræning.

Hos Skjern IF viser Ebbe Sand praktisk angrebstræning og giver coaching og sparring.

Skjern IF tilbyder kaffe og brød ved arrangementet.

Tid og sted
Mandag d. 27. maj kl. 19.00.

Pris

100 kr. for DTU medlemmer.
150 kr. for ikke medlemmer - betales ved indgang.

Tilmelding
Lars Bønnelykke 2515 6442 - Julivej 1, 6705 Esbjerg Ø

Leif Pedersen 4053 9228 - Kornvangen 21, Skovlund, 6823 Ansager

Johnny Kristensen 2290 3461 - Kirkevej 37, 7760 Hurup

Seneste nyt fra "Opgaver og rapporter"