Gå til forsiden
MENU

Angreb er det bedste forsvar – eller er det?

Rekrutteringsansvarlig og U17-assistenttræner i AGF, Kasper Kececi, har skrevet om omstillinger på omstillinger, og hvordan udvalgte hold som Liverpool og Red Bull Salzburg organiserer sig under og efter en offensiv omstilling.

Jdosjg
AF: Joachim Højer Weichel /// Foto: fodboldbilleder.dk

Er angreb det bedste forsvar?

Det undersøger AGF’s rekrutteringsansvarlige og U17-assistenttræner Kasper Kececi i sin A-opgave Omstilling på omstilling: Om organisering under og efter en offensiv omstilling, som han netop har forsvaret.

I opgaven kommer han blandt andet ind på, hvor de fleste omstillinger og omstillinger på omstilling forekommer, hvilke aktioner på bolden i offensive omstillinger der er succesfulde, og hvilke der leder til omstillinger på omstilling, og hvilken betydning antallet af spillere omkring boldholderen har for udfaldet af den offensive omstilling.

Det har overrasket Kasper Kececi, hvor mange forskellige måder holdene løser den offensive omstilling med øje for at gardere sig imod omstillinger på omstilling:

”Nogle hold har en meget kontrolleret tilgang til den offensive omstilling, mens andre er langt mere risikovillige. Der er fordele og ulemper ved begge tilgange, så man skal som hold eller klub beslutte sig for, hvad man finder mest hensigtsmæssigt,” forklarer den nyudklækkede A-træner, som på sigt gerne vil fordybe sig i 6’erens rolle under omstillinger på omstilling.

Nedenfor kan du få et indblik i resultaterne fra hans databehandling af fire kampe med seks forskellige hold i form af Liverpool FC, Red Bull Salzburg, FC København, Hillerød Fodbold, FC Midtjylland og FC Barcelona.

 

Udvalgte resultater fra databehandling

  • Offensive omstillinger forekommer oftest centralt i banen på egen banehalvdel
  • Det mest hyppige udfald af en offensiv omstilling er en pasning frem i banen
  • Omstilling på omstilling (VI-DE-VI) forekommer ligeledes fortrinsvist centralt i banen på egen banehalvdel og oftest som resultat af, at en pasning frem i banen erobres
  • Antallet af modspillere omkring bolden ved en offensiv omstilling har tilsyneladende ikke betydning for, om omstillingen ender med en ny omstilling
  • Jo større undertallet er foran bolden ved en offensiv omstilling, jo større er risikoen for omstilling på omstilling

 

Hvad er opskriften på at dæmme op for en omstilling på omstilling?

  • Det er vigtigt at have styr på sit restforsvar (i opgaven kaldet ’restomstilling’) under en offensiv omstilling
  • Denne ’restomstilling’ bør placeres nær boldholder, således man er i balance ved en evt. ny omstilling
  • Samtidig med, at man organiserer sin restomstilling, bør man passe på med at gå for meget på kompromis med de offensive løb omkring boldholder, da de også kan hjælpe til ift. fastholdelse af bolden

Seneste nyt fra "Opgaver og rapporter"