Gå til forsiden
MENU

Den effektive offensive omstilling

Hvornår skal et fodboldhold gå fra erobring via omstilling til afslutningsspil? Hvad kan holdet og spillerne gøre for at effektivisere denne spilfase? Det er de spørgsmål Cheftræner, Lyngby Boldklub Niels Frederiksen forsøger at besvare i sin P-træneropgave.

Niels_Frederiksen_420x294.jpg
AF: DBU Kommunikation

Niels Frederiksen har analyseret 244 omstillingssituationer fra Lyngby Boldklubs superligakampe i efteråret 2010 og fra kampe i Champions League turneringen i 2010/2011. Der blev ved hver af de 244 omstillingssituationer bl.a. registreret følgende:

 

  • Antallet af modspillere bagved bolden og antallet af medspillere foran bolden i erobringsøjeblikket og udviklingen i dette forhold frem til aktionen afsluttes (kaldet den relative konfiguration – RK)
  • Erobringsstedet på banen
  • Det totale antal løb fra medspillere, som overhaler boldholder i en given aktion

Graden af succes i omstillingssituationen blev målt ved, hvad der i sidste ende kom ud af situationen på en skala med aftagende succes for følgende ”slutprodukt”: Mål – Scoringschance – Afslutning – Standard/overgang til opbygningsspil – Boldtab.

Effektiviteten faldt i undertalssituationer
Omstillingen bliver mere effektiv jo mere favorabel RK er i erobringsøjeblikket. Der var ingen forskel på, om der i erobringsøjeblikket kunne konstateres en overtals-  eller ligetalssituation, men effektiviteten faldt markant, når der var tale om en (klar) undertalssituation. Omstillinger skal altså trænes i både overtal og ligetal og måske i begrænset undertal.

Erobringsstedets betydning
Erobringsstedet havde også en signifikant indflydelse på omstillingens succes. Erobringer på modstanderens halvdel var ca. dobbelt så effektiv som erobringer på egen halvdel. Det kan altså betale sig at træne evnen til at erobre bolde højt på banen.    

Bagfrakommende løb mest afgørende
Det mest afgørende element for omstillingens succes viste sig dog at være antallet af bagfrakommende løb, som overhalede boldholderens. Fremadrettede løb vil øge RK, øge muligheden for at spille på spiller i løb og opretholde momentum i omstillingen og bringe modstanderen i numerisk/positionel ubalance. Ofte argumenteres for, at løb foran boldholder er vigtigt. Det er nok rigtigt, men løb forbi boldholder har endnu flere positive gevinster i omstillingerne.

Super-omstillingen
Opgaven viser, at ”Super-omstillingen” opnås altså ved at erobre bolden højt i en situation med neutral/positiv I-RK og foretage minimum ét løb forbi boldholder – så er der 84% sandsynlighed for at det ender med en scoring! Hvis holdet formår at kombinere høje erobringer med løb forbi boldholder, så er der 79% sandsynlighed for at score på en omstillingssituation.

 

Læs Niels Frederiksens P-træneropgave.

 

Seneste nyt fra "Opgaver og rapporter"