Gå til forsiden
MENU

Den moderne kantspiller: Fra indlægsspecialist til afslutter i feltet

Den gode gamle kantspiller, der er klinet til sidelinjen og specialiserer sig i præcise indlæg, er ved at blive erstattet af en helt anden spillertype. Den moderne kantspiller excellerer i små rum centralt i banen og i at finde vej til nettet, beskriver U15-træner i Silkeborg IF, Casper Røjkjær, i sin A-opgave. TrænerLounge har snakket med Røjkjær om den indadgående kantspiller.

Casper Røjkjær Trænerlounge_NY.jpg
AF: Alexander Paaske

Tidligere havde han kridt på støvlerne, befandt sig altid få meter fra sidelinjen og slog indlæg fra baglinjen med sit foretrukne ben. I nutidens fodbold har kantspilleren bevæget sig langt ind i banen og lever i langt højere grad på de tekniske færdigheder og i at afgøre kampe med mål og assists. 

Den tendens går Casper Røjkjær, U15-træner i Silkeborg IF, i dybden med i sin A-træner-opgave, ’den indadgående kantspiller’. Her har Røjkjær analyseret, hvordan store stjerner på positionen som Liverpools Mohamed Salah, Eden Hazard fra Chelsea og Real Madrids Isco flytter sig fra siden og ind centralt i banen, hvorfra de skaber farlige situationer.

”Man ser oftere og oftere, at hold prioriterer spillere, der kan komme ind og spille med centralt for at kunne angribe med flere spillere og skabe overtal,” siger Casper Røjkjær.

Flere spillere samlet på et mindre område betyder også, at der er mindre plads at boltre sig på, og derfor er den klassiske kantspillers spidskompetence som fart ikke så vigtig som teknik og timing.

”Den klassiske kantspiller er mere og mere blevet det, man kalder en mellemrumsspiller. Det ses oftere og oftere, at det er backen, som fra sin bredde position i spillet skal servicere angriberne og mellemrumsspillerne med indlæg,” siger U15-træneren og uddyber:  

”Det skal dog understreges, at der er stor forskel på, hvilke typer som spiller den indadgående kantspiller. Dette ses også i valget af Isco, Salah og Hazard, der alle rummer forskellige kompetencer og hver især spiller den indadgående kant helt anderledes end de to andre. Så det er op til den enkelte træner at vælge en spiller, som passer bedst ind i spillestilen.”

Ungdomstræneren er også stødt på en klar tendens i, at den indadvendte kantspiller skal kunne komme nær og i feltet og score mål.

”Man skal give kantspilleren mindsettet om at løbe i feltet. Det er dér, målene bliver lavet. De bedste indadvendte kantspillere som for eksempel Salah kommer i feltet og får de lette mål, og det prøver vi at træne i Silkeborg. Selvom U15-spillere selvfølgelig ikke har samme ekstraordinære færdigheder som Salah, kan vi stadig godt hjælpe dem til at blive et større aktiv i afslutningsspillet blot ved at gøre dem bevidste om det,” siger Casper Røjkjær.

Røjkjær har i opgaven analyseret over 200 mål af indadgående kantspillere og er kommet frem til, at 85 procent af målene scores i feltet og 75 procent med spillerens foretrukne ben, hvilket er et bevis på, at hvis kantspilleren spiller på højre side, så er han ofte venstrebenet og modsat i den anden side. I dag lever positionen kantspiller ikke op til sit navn.

Du kan læse hele Casper Røjkjærs A-opgave, ’den indadgående kantspiller’, ved at klikke her.

Seneste nyt fra "Opgaver og rapporter"