Gå til forsiden
MENU

Den ’nye femte dimension’

Den norske professor Geir Jordet satte for alvor den helt afgørende spilfaktor - ’vision’ - på dagsordenen på Pro-refreshment kursus i København i december 2013.

310114-laudrup.png
AF: DBU Kommunikation

’Micheal Laudrup med bolden i fødderne og blikket op. Michael Laudrup med bolden i fødderne og blikket op. Igen og igen…’

Den norske professor Geir Jordet står foran forsamlingen af danske toptrænere og er i gang med sin imponerende gennemgang af dimensionen ’vision’. Han har vist masser af videoeksempler med internationale topspillere. Vi har set det igen og igen. Lampard, Gerard, Zidane, Xavi og de andre ’vision-mestre’. Der er sat fokus på alle deres små ’søg’. Deres hurtige drejning af hovedet før og under og efter de har modtaget bolden. Hvordan de afsøger og affotograferer omgivelserne, læser situationen, fornemmer helheden - og spiller derefter.

Så kommer den norske professor til den danske mester udi vision. Michael Laudrup. Men han har desværre ingen videoklip med Laudrup. Det gør dog ikke noget. For vi ser det allesammen for os. Laudrup med bolden i fødderne og blikket op. Det lave tyngdepunkt og den eminente balance. Det bedste udgangspunkt for at skabe stor fodbold. På alle de stillbilleder, som den engagerede norske professor har fundet, ser han det samme motiv. Symbolet på ’vision’.

I de gode gamle dage opererede man med de fire dimensioner i fodbold. Det tekniske, det taktiske, det fysiske og det mentale. Men den femte dimension er så oplagt, når man først kigger ind i den. Det giver god mening, at FC Barcelona er rigtig gode venner med den femte dimension og arbejder målrettet med den. Og det er godt bud, at vision kommer til at spille en større og større rolle på træningsbanerne fremover.

Geir Jordet, der er ekspert i fodboldpsykologi, har forsket minutiøst i vision og videoanalyseret spillere og kampe i hundredvis. Han viser selekterede nærbillederne af de store spillere, så man bliver helt rundtosset af at se, hvor mange gange de kigger rundt og laver disse små ’søg’.

På Pro-refreshment kurset i København i december 2013 sad der en stor portion danske toptrænere og lyttede koncentreret i flere timer til nordmandens analyser. Man fornemmede, at her var der virkelig relevant, anvendelig og måske endda revolutionerende ny viden.

Seneste nyt fra "Opgaver og rapporter"