Gå til forsiden
MENU

En demokratisk diktator

Sådan beskrev Ottmar Hitzfeld, der er landstræner i Schweiz, sig selv, da han besøgte Nyon i sidste uge for at fortælle om sine trænererfaringer til Pro licens studerende på UEFA træneruddannelse udvekslingsprogram.

Lewandowski_420_292.jpg
AF: DBU Kommunikation

Foto: Fodboldbilleder.dk


Hitzfeld, som vandt UEFA Champions League med både Borussia Dortmund (1997) og FC Bayern München (2001), gav Pro licens studerende på UEFA træneruddannelse udvekslingsprogram et indblik i hans tre årti lange trænerkarriere samt værdifuld rådgivning.

Arbejd på dine svagheder
Jeg var meget genert og hæmmet, når jeg skulle tale foran folk. Som spiller skulle jeg ikke stå frem så ofte, men som træner skulle jeg stå frem og levere. Jeg øvede hjemme foran spejlet for at sikre, at når jeg stod foran mit hold, så kunne jeg være sikker nok til at få mit budskab igennem.

Vær fleksibel
Det er meget vigtigt at medbringe din egen filosofi og at gennemføre den, men du er selvfølge afhængig af de spillere, du har. Da jeg kom til Dortmund i 1991 ønskede jeg at spille 4-4-2 eller 4-2-3-1, men Dortmund havde altid spillet 3-5-2. Selvom jeg havde min egen filosofi, indså jeg, at jeg ikke havde de nødvendige spillere. Jeg ændrede min filosofi, men efter at fik de rigtige spillere, gennemførte jeg min oprindelige idé. Du er nødt til at være fleksible.

Håndter de vanskelige spillere
Som spiller var jeg temmelig egoistisk. Jeg var en angriber og ønskede at score mål. Jeg var måske ikke en stor holdspiller, men som træner kendte jeg disse mønstre, og jeg vidste, at jeg skulle fokusere mere på den slags spillere end andre. Undertiden er de mest fremragende spillere de mest vanskelige, men jeg har aldrig veget tilbage fra at tage mig af dem Når du har svære spillere, er du nødt til at investere mere, for de vil spille deres hjerte ud for dig. Hvis du bare beskæftiger dig med de nemme spillere, får du har et svagt hold.

Lær af dine fejl
Du har brug for negative erfaringer for at forbedre dig selv. Da vi tabte UEFA Champions League-finalen i 1999 var det set i bakspejlet en god oplevelse, fordi to år senere vandt vi. Jeg kaldte holdet sammen efter kampen og fortalte spillerne, at vi ikke ønskede folks medlidenhed, men at vi måtte se på vores fejltagelser. Vi spillede ikke med fuld koncentration indtil sidste fløjt. Vi holdt ikke Manchester United væk fra vores mål under de afsluttende minutter og var for nervøse. Det var vigtigt at fortælle holdet, at det var vores skyld, men at vi var gode nok og havde, hvad det kræver at vinde Champions League-finalen. Det vigtigste var at motivere spillerne igen. 

Følg med tiden
Det er vigtigt at holde øje med udviklingen. At være en fodboldtræner er et fuldtidsjob. Det betyder, at du er nødt til at tænke fodbold dag og nat. Du er nødt til at tænke over dit hold og på ny udvikling såsom video-analyse. Du er nødt til at se videooptagelser af andre kampe. Det er ikke nok til at se en kamp én gang, og du er nødt til at gå tilbage, studere og lære ting. Du skal også sørge for, at du har en god blanding af yngre og mere erfarne mennesker blandt dine medarbejdere.

Kommunikér klart
Jeg har altid fortalt spillerne, hvorfor jeg ikke bruger dem. En træner kan let sige, ”du spiller ikke, sådan er det ". Jeg prøvede ikke at gøre det, men fortalte hver spiller, hvorfor de ikke blev udtaget. Som ung træner brugte jeg en masse tid på at koncentrere mig om, hvordan jeg ville kritisere en spiller. Det er noget, der læres og ikke noget, du ved i forvejen, hvordan man gør. Du er nødt til at sikre, at du ikke fornærmer eller sårer folk. Spillere er ofte meget følsomme, og hvert eneste ord, du siger, er vigtigt, og du skal sørge for at opretholde et forhold med tillid og tiltro, hvis du have succes som træner.

Kend dine spillere
Mine spillere forventede af mig, at jeg kendte vores modstandere ud og ind, men de forventer også, at jeg kendte dem ud og ind. Spillere vil have deres træner til at behandle dem som mere end blot et nummer på en trøje. Det handler ikke kun om taktik, og hvad der sker på banen, det handler også om, hvad der sker udenfor banen. Derfor er du nødt til at etablere et forhold, der vil styrke holdånden. I 60'erne og 70'erne ønskede spillerne mere autoritet fra træneren. I dag forventes du at vise mere empati. Før Schweiz spillede kvalifikationskamp mod England, spurgte jeg Granit Xhaka, som var 19 år: "Kan du spille på Wembley, som er omgivet af 90.000 entusiastiske fans?" Det var et simpelt spørgsmål, og han sagde: "Hvorfor ikke træner, du kan godt have tillid til mig." I dag er unge spillere langt mere modne og selvsikre. En spiller for 30 år siden ville ikke have sagt det. Det er derfor, jeg er nødt til at tilpasse mig og investere tid i at håndtere dem som mennesker. Du arbejder med 20, 25, 30 spillere og skal være i stand til at smede dem til et hold, og det kan ikke gøres uden det menneskelige element. Det er der, hvor du er nødt til at udvikle mavefornemmelse.

Tal samme sprog
For mig var kommunikationen altid den mest afgørende del af at være træner. Du er nødt til at være i stand til at føle, hvad der foregår i på dit hold. Hvis du arbejder med en stor klub, så repræsenterer du klubben og er dens ansigt i forhold til medierne. Du kommunikerer tilbage til din klub og med spillerne. Derfor er hver eneste lille ord og hver eneste nuance vigtig. Som udlænding, der ikke taler sproget, er det meget svært i disse dage.

Seneste nyt fra "Opgaver og rapporter"