Gå til forsiden
MENU

En historisk UEFA Study Group

Tre europæiske lande på inspirationstur til Danmark

020614-Traeningsbanegruppe.jpg
AF: DBU Kommunikation

Det vrimler med modne mænd i røde Adidas-træningsdragter. De fleste er frejdige og fyldige, og der er flere med briller end stor hårpragt. Men de har alle sammen det der ’fodbold-look’. Garvede og energiske og på vej… op ad trappen til den store Lounge på Brøndby Stadion. 

De kommer rundt omkring fra Europas afkroge. De er en del af UEFA Study Group, der er på besøg i Danmark de sidste fire dage af april. Tre delegationer på i alt 29 mand fra henholdsvis Polen, Ungarn og Bulgarien, der har ’Brøndby’ på programmet i dag.

Det er ’træneruddannelse’, der er hovedtemaet for denne Study Group, og det er UEFA, der står bag initiativet. Det har organisationen gjort gennem snart fem år nu. Men det er ved at være slut med Study Groups i dette format. Til dato har der været fire forskellige hovedtemaer for studieturene. Enten træneruddannelse - som denne her - kvindefodbold, talentarbejde eller grassroot-fodbold. Fremover bliver emnerne mere specifikke - såsom B-uddannelse, A-uddannelse, PRO-uddannelse eller fysisk træning.

Meget larmende tilhørere
Alle de deltagende lande er på skift værter eller gæster, og hver gang Danmark bliver tilbudt deltagelse i en ny Study Group, udvælger DBU træneruddannelse op til 11 deltagere - fra DBU-uddannelse, instruktørstab eller andre relevante deltagere. Med træneruddannelse som tema har mere end  50 personer til dato været rundt i 5 lande og hentet inspiration fra den store fodboldfamilie.

På denne dejlige forårsdag er det Brøndbys direktør Per Rud, der tager imod gæsterne fra Europa i de ens træningsdragter. Han giver smilende og energisk hånd til alle, og så sætter de cirka 35 deltagere sig op ved fem store runde borde.

Jeg må indrømme, at jeg først synes, at de er nogle meget uhøflige og utaknemmelige gæster. Det kan godt være, at de ikke er fan af de blå-gule fra Brøndby, men de kan da i det mindste vise direktøren den respekt, at når han har lavet et grundigt oplæg om the new beginning, så kan de da godt holde op med at sidde og småsnakke ved stort set alle bordene. 

Men de er tilgivet, da det går op for sinken her, at det er simultantolke, der sidder og oversætter ved hvert bord. I kaffepausen finder jeg en nydelig herre fra Ungarn, der kan forklare mig, hvad deltagerne så får ud af dette flotte europæiske fodbolduddannelsestilbud. 

Den danske model er god inspiration
Laszlo Szalai, Budapest, chef for træneruddannelsen i det ungarske fodboldforbund fortæller imødekommende:

Det er altid interessant at se, hvordan andre lande arbejder med uddannelse. Jeg er imponeret af det danske system og jeres metoder. Jeg kan i høj grad bruge inspirationen, for i Ungarn kæmper vi i disse dage for at udvikle os mere i jeres retning. Vi skal være meget mere interaktive, og vi skal have en helt ny generation på banen, der kan bruge både sprog og computer – uden de fremskridt kan vi slet ikke komme videre', slår Laszlo fast. Og han fremhæver en specifik ting, han er særlig glad for ved besøget i Danmark. 

Det er godt at lære af et mindre land som Danmark, som minder meget mere om Ungarn end de store lande, som England og Tyskland, der ellers tit bliver brugt som forbilleder.’ 

Den ungarske uddannelseschef slutter med at fremhæve en afgørende forskel på vores og deres arbejdsmetoder. Kontakten mellem træneren og spilleren. 

I har meget mere dialog i den danske træningskultur. Spillerne bliver involveret i stedet for bare at få fortalt og dikteret. Det er meget mere effektivt, når man kan inspirere spillerne til selv at tage deres egne valg og beslutninger.’ 

Men til spørgsmålet om det så er nemt at komme hjem og flytte den ungarske kultur til at arbejde på sådan en dansk måde, bringer Laszlos smilende svar én tilbage til virkeligheden - som jo altid ligger derhjemme og venter på kursisterne: ’Nej, det er det ikke!

Fodbolden må stå sammen
Brøndby-direktøren er færdig med sit oplæg, og der bliver klappet behørigt, og herefter kaster flokken sig ivrigt af sted ud i næste punkt på dagsordenen - en rundvisning i Brøndbys fysiske fodboldunivers. 
Næste indslag kommer listende ind i den tomme Lounge i god tid. Faktisk har han været i gang med at forberede sit oplæg siden kl. 6.45 om morgenen – på trods af at han som Brøndbys superligatræner er midt i et hektisk sæsonafslutningsprogram. 

Men Thomas Frank synes, at UEFA Study Group er en vigtig ting! 

’Som fodboldtræner er det helt afgørende, at du hele tiden husker at hente ny inspiration. Jeg ved at bitter erfaring, hvor hurtigt og hvor nemt du bliver opslugt af hverdagen og ikke får den vigtige tid til at sætte dig ned og tænke lidt,’ forklarer Brøndby træneren.

De røde træningsdragter fylder rummet igen, men superligatræneren når lige at komme med en vigtig pointe - der sætter  relevansen af et videns-udvekslingsprojekt som UEFA’s Study Groups i perspektiv - inden han skal i gang med sit oplæg.

’Det er faktisk meget vigtigt, at vi hænger sammen som en stor fodboldfamilie i Europa. Vi er nødt til at hjælpes ad med hele tiden at udvikle os, for fodbold i dag er jo en del af en underholdningsindustri. Som alle de andre er vi også under pres for at levere en vare, og vi har ikke råd til at stå stille. Så kommer der nogen og overhaler os!’ 

Og så er der ikke tid til mere snak med Loungen. Thomas Frank kaster sig energisk ud i sit oplæg, og han får mere end fuld opmærksomhed fra den internationale flok. 

Læs mere om hans filosofi i artiklen.

Seneste nyt fra "Opgaver og rapporter"