Gå til forsiden
MENU

FCK’s udvikling af spillestil

Diamant-formation med flere spilmuligheder, målmanden med i spillet og possession på modstandernes sidste tredjedel. FCK U14 træner Jannick Breuning fortæller om den seneste udvikling af spillestilen i FCK.

310114-bold.jpg
AF: DBU Kommunikation

DBU’s Træneruddannelse var vært for UEFA Study Group den 18.-21. marts, hvor Nordirland, Færøerne og Norge deltog. Hos FCK’s School of Excellence præsenterede Jannick Breuning, U14 træner i FCK, deres udvikling af spillestil.

 

”FCK er under uddannelse fra at have været et hold, som var kendt for defensiv struktur og kynisme til at være et hold, der skal dominere kampe og have bolden mest.”, fortæller Jannick Breuning.

Hovedtemaet for uddannelsen af FCK U14 er, at de skal træne spillerne til 1. holdet frem for at træne som 1. holdet.

”Vi vil simpelthen uddanne spillerne bedst muligt frem for at spille, som det færdige produkt.” 

Grundregler giver succes
Nu træner FCK U14 spillerne efter grundregler i spillet, så de får flest mulige spillere involveret, bevarer bolden og kan true forskellige rum samtidig.

”Frem for at give spillerne løsninger giver vi dem grundregler, som skal opfyldes for at få succes. Her har vi rykket os fra at spille i trekanter, som i sagens natur tvinger tre spillere til at tænke sig involveret.”, fortæller Jannick Breuning.

”Det har været et problem, at når bolden var i højre side, så stod venstre kant og sov og var ikke involveret. Vi tænker i diamant-formationer med en central spiller, så vi får flere spillere pr. boldbesiddelse. Dvs. at vi får flere spillere involveret, så de føler, de har en funktion, når en medspiller har bolden. På den måde skal vi gerne flytte os for medspillerne. Vi vil gerne have spillere, som kan forudse, hvornår de bliver en del af diamant-formationen.”

”Diamant-formationen medfører, at boldholder altid har mulighed for at spille bredt, igennem, ind i et pres, fremad eller på ydersiderne. Det vil sige, at han altid har mulighed for at spille bredt og dybt. Det giver trekanten ikke nødvendigvis. ”, fortæller Jannick Breuning.

Lære pres
Alle FCK spillere skal som minimum kunne administrere bolden under pres. Når de har lært det, skal holdets spidskompetencer i spil senere Spillerne skal have et basisfundament og senere blive mere bevidste om at spille på deres individuelle styrker. Det er hele vejen igennem idéen at bringe spillerens styrker i spil og udvikle på øvrige parametre med grundtanke i basis til hold. Der er en tydelig fremgang i spillernes evne til at magte bolden under pres og kunne spille sig ud af det.

”Vores U14 spillere kan faktisk spille med U15 og stadig håndtere bolden under pres. Vi har en slags grunduddannelse af alle spillere uanset position. Vi låser ikke spillerne i positioner på U14 og U15, for de fleste spillere dækker 2-3 positioner over tid. Og det er for at sætte spillerne i forskellige situationer, hvor presset kommer forskelligt.”, fortæller Jannick Breuning.

Målmandens nye rolle
FCK tror på, at fremtidens målmand kan spille fodbold med fødderne og indgå som en del af holdet. Deres målmænd træner possession og pasningsøvelser med U14 og U15 udover deres specielle målmandstræning.

”Både i vores 9- og 11-mands kampe bruger vi målmanden som aktive punkter til at vende spillet og som en støttemulighed. Vores målmænd går ret langt ud i forhold til, hvad man traditionelt ville gøre. Så vi forsøger virkelig at få holdet til at bruge målmanden.”, fortæller Jannick Breuning.

Possession på modstanderens halvdel
FCK fokuserer på, at spillerne skal blive endnu dygtigere til at fungere under pres og kunne afvikle hurtigere for at kunne begå sig på den store scene. Internationale tendenser viser, at hold, der bliver længst på modstanderen sidste tredjedel, har mest succes.

”Vi skal spille op på modstanderens halvdel og endda ind på den sidste tredjedel og holde bolden der og vente på situationer, hvor vi kan afslutte og søge scoring ved gennembrud. Det har vi rigtig meget fokus på.”, slutter Jannick Breuning.

Om Jannick Breuning

  • U14 træner i FCK.
  • Har A-trænerlicens fra 2010.
  • Blev i 2009-2010 assistent for FCK’s U19 hold.
  • Startede i KB i 2007 med 2. og 3. hold årgang 11, 12 og 13.

Seneste nyt fra "Opgaver og rapporter"