Gå til forsiden
MENU

Forward passes til afslutning – pro opgave af Christian Nielsen

”Det handler om at være afklaret om hvilken spillestil, man ønsker at praktisere. Og det valg afhænger i høj grad af, hvilke spillere du har til rådighed. Det kræver nogle særlige specialister, der er teknisk og taktisk dygtige, for at kunne udføre spillestilen med fokus på forward passes.”

0811-13-christian-nielsen.jpg
AF: DBU Kommunikation

Det er Christian Nielsens hovedpointe, når man spørger ham til de vigtigste erfaringer, han står tilbage med, efter at have afleveret sin pro-opgave om Forward Passes. Og han uddyber:

”Når man ser på de største lande og de bedste hold, kan man jo tydeligt se, at det ikke er alle, der vælger at sætte bolden i spil på denne måde. I praksis betyder det, at de fleste hold spiller sig frem til chancer på en anden måde.”

Christian Nielsen har analyseret, hvordan forward passes bliver brugt til EM 2012 af Spanien og Italien. Hvor italienerne spiller lange afleveringer over modstanderens bagkæde, har spansk fodbold gennem mange år begejstret med deres evne til at spille korte afleveringer igennem modstanderens bagkæde.

”Statistikkerne bekræfter, at det kun er få spillere, der kan lægge disse afgørende målgivende afleveringer. Det er de samme profiler, der bliver ved med at markere sig sæson efter sæson. Det er spillere som Özil og Silva, Iniesta, Xavi - og i Danmark Christian Eriksen. En anden ting man skal tage med i betragtning er selvfølgelig også, at de kreative spillere er meget afhængige af, at de har medspillere, der forstår dem – både at kunne sætte dem op samt bevæge sig de rigtige steder hen,” uddyber Christian Nielsen, der selv har mange års baggrund i Lyngby - og som nu er individuel træner for de unge talenter i FCN. Den klub i Danmark, som han mener kommer tættest på at sætte spillet op efter dette koncept. Og efter pro-trænerens mening kunne der sagtens gøres meget mere rundt omkring for at fremme denne måde at spille på. Men det kræver lang tid - og en målrettet og bevidst satsning fra miljøerne.

”Vi skal fremme og stimulere dem, der har disse evner. Selvfølgelig findes de. Og vi skal passe på ikke at proppe de unge spillere for tidligt ind i et system og dræbe dem. Det kan komme til at ske, hvis der er for mange taktiske dessiner for tidligt. Hvis de bliver bedt om at spille på andre måder, end det, de er dygtige til. Modsat skal man turde dyrke den enkeltes spidskompetencer og ikke lave for meget om på dem for tidligt. Når vi støder på nogle unge spillere, der kan være kreative og kan se spillet, så har vi en pligt til at videreudvikle og stimulere denne evne hos dem ” er Christian Nielsens personlige holdning til, hvordan man skaber en fodboldkultur med plads til de kreative spilletyper.

Når man spørger til de helt konkrete praktiske erfaringer med at stimulere de unge talenter, så arbejder FCN-træneren til dagligt på flere fronter.

”Vi træner meget i mindre grupper, og vi prøver også at inspirere spillerne ved at vise dem videoklip med de allerbedste. Men først og fremmest handler det om at give spillerne tid og plads. Så de kan fornemme, hvordan det foregår. Selvfølgelig lykkes det ikke hver gang eller fra dag et. Men hvis man ender med at få en spiller ud på anden side, der mestrer dette spil, så er det det hele værd. Derfor er det så vigtigt at turde spille med dem på banen og sætte dem i scene. Lade dem komme ind og prøve at bruge deres styrker og kvaliteter. Det kræver selvfølgelig, at der er dygtige trænere rundt omkring, der tør bruge dem og kan stimulere dem. Men dem synes jeg også der er mange af.”

Christian Nielsen fik selv rigtig mange gode relationer med disse trænerkolleger på kryds og tværs i løbet af pro-uddannelsen. Det var ikke altid trænerne var enige, men det gav mange gode diskussioner og netop respekt for forskelligheden. Og det er med overbevisning, at han slutter interviewet af med at slå fast: ”At horisonten er blevet rykket, og det var et fantastisk forløb.”

Seneste nyt fra "Opgaver og rapporter"