Gå til forsiden
MENU

Hvor placeres straffesparket?

Brændes flere straffespark i de store finaler, når der er max pres? Hvad afgør trænernes valg af sparker? Det undersøgte Peter Foldgast i sin A-træneropgave.

Preben_Elkjaer_420x294.jpg
AF: DBU Kommunikation

Straffespark har altid fascineret Peter Foldgast. Det er det eneste tidspunkt, hvor man er “alene” i fodbold, og alle kigger kun på én. Sparkeren har alt at tabe, mens målmanden har alt at vinde. Ni ud af ti gange kan man score, når der ikke er pres på, men der er en verden til forskel, når der er max pres.

Vinklen og afstand til bolden 
Peters opgave er et værktøj til målmanden, så han kan læse, hvor skytten sparker. Peters undersøgelse viser, at der er en mulig systematik i den måde, som sparker udfører sparket på i forhold til afstand og vinkel. Ud fra skyttens tilløb, vinkel og afstand til bolden kan målmanden med stor sandsynlighed forudse, hvor skytten sparker. Hvis skytten fx sparker i den øverste tredjedel, tager målmanden stort set aldrig skuddet, da han ofte kaster sig langs jorden, da det er her de fleste straffespark placeres, men der er den risiko, at skytten skyder over mål.

Pres giver fejl
I sin opgave undersøger Peter, om der brændes flere straffespark i de store finaler end ved “normale” kampe, da presset er enormt. Peter kommer frem til, at 38 % af straffesparkene brændes i finalerne, mens der blot brændes 30 % straffespark i de mindre vigtige kampe.

Trænerens valg
Peter har fået et stort indblik i og en større forståelse for de mange forskellige overvejelser, der ligger til grund for en træners valg af sparker. Det har været en øjenåbner at få så mange kvalificerede forklaringer på valget af sparker, og Peter har det selv i mente, når han vælger sparker.

Om undersøgelsen
Peter har undersøgt 1015 straffespark for at få et billede af et muligt billede af, hvor sparker skyder. 900 spark er fra straffesparkskonkurrence. 115 er fra ordinær spilletid. 252 spark blev udført med venstrebenet, 763 spark blev udført med højrebenet.

Læs Peter Foldgast A-træneropgave.

 

Om Peter Foldgast

  • A-træner licens fra 2011.
  • Træner for Brøndbys U/19 hold.
  • Peter har to gange været med til straffesparkskonkurrence på højt niveau.
  • Første gang i kvartfinalen i pokalen mod OB, og anden gang mod Schalke 04 i UEFA cuppen.
  • Peter sparkede i begge kampe som nr. 4 og scorede i samme side begge gange.

Seneste nyt fra "Opgaver og rapporter"