Gå til forsiden
MENU

Indtryk fra A-Træner studietur til Holland

En omrejsende professionel og en lokal klubtræners oplevelser af Ajax og Feyernoord

28-03-14-2-ajax.jpg
AF: DBU Kommunikation

Fra den 17. til den 23. februar 2014 var 24 A-træner kursister på studietur til Holland. De besøgte Ajax og Feyernoord, og du kan læse de to rapporter, hvis du har lyst til at få alle erfaringer og beskrivelser med.
Trænerloungen har taget fat i to deltagere med to meget forskellige tilgange til fodbolden og trænergerningen – for at få lidt flere personlige kommentarer til oplevelsen. 

Martin Laursen (ML), tidligere professionel fodboldspiller, der nu er kommet retur til Danmark, har haft et kortvarigt trænerjob i Søllerød Vedbæk (BSV). Han har ambitioner om at blive træner på højeste niveau, når børnene bliver lidt ældre, og familielivet tillader et trænerjob.

Uno Apold (UA), ungdomstræner fra Hvidovre IF, der er startet som træner for sine egne børn i 2006 og i dag arbejder med U14 eliteholdet og har ambitioner om at træne de bedste ungdomsspillere i U17 og U19-årgangene.


Hvad gjorde størst indtryk på dig?

ML:
Det største var at få snakket en masse med så mange andre. Det giver én nye idéer, og du bliver bevidst om ting, du gør rigtigt eller forkert bare ved at snakke fodbold. Og det gjorde vi jo meget. Det var fodbold 24-7, og jeg drømte næsten også om fodbold. Det var vildt spændende at snakke med alle dem, der brænder for fodbold og har så mange ideer og måder at tænke på. Det er jo den måde, at du dygtiggør dig på som træner. 

UA:
Dét, der altid gør indtryk på mig, er at være sammen med mennesker med forskellig baggrund – men som har denne fælles passion. Det er et super godt miljø at være i. 

Fagligt var det meget spændende at opleve Ajax Amsterdam, der som klub satser så meget på talentudvikling. De har et budget på seks millioner Euro, og der er 40 fuldtidsansatte! Det sætter tingene i perspektiv. Det var spændende at se, hvad de konkret vælger at gøre, og se den røde tråd de har, og som Johan Cruyff har udstukket. De har en plan for, hvordan de skal spille fodbold lige fra børnene starter og op til førsteholdet.

Det var også rigtig spændende at opleve, hvordan de starter tidligt med at lave fysisk træning med de små drenge. Herhjemme halter fodboldspillere jo motorisk, men dernede arbejder de målrettet med koordination og motorik gennem nogle meget anderledes øvelser, der er hentet fra blandt andet judo og gymnastik.


Hvad har du lært af nyt?

ML:
Jeg har jo spillet topfodbold i mange år og har haft mange fantastiske trænere, så jeg har jo set og hørt en masse. Men når du er spiller, så koncentrerer du dig altså mest om din egen præstation, og du tænker ikke så meget over, hvordan træneren arbejder. Så nu tager jeg bare alt til mig. Det er spændende det hele. Jeg føler mig helt grøn.

Og så var det vildt spændende at se to typer træning. At vi ikke kun var i Ajax – men også i Feyernoord, hvor de også er dygtige - men slet ikke har de samme muligheder, fordi de slet ikke har de samme penge, og deres anlæg er grimt og dårligt i forhold til Ajax. Men alligevel gør de det godt, og de har en helt anden spillestil.

UA:
Jeg lærte meget af Ajax og deres måde at spille fodbold på. Det meget tekniske spil og deres ’possession games’. Det er en meget sympatisk måde at spille fodbold på. Det tager jeg med mig hjem til min træning. 


Hvad kunne du bedst lide?

ML:
Jeg kan godt lide, at Ajax satser meget på teknisk fodbold. Men jeg synes også, at det kan blive for ekstremt, og det kommer til at gå for langsomt, når de får bolden og holder på den og spiller så meget rundt. Der sker ligesom for lidt. Det er sådan nogle iagttagelser, som jeg tager med mig. 

UA:
Det var stort at få lov til at komme ind til den lukkede træning i Ajax dagen før deres Euro League kamp. Da pressen blev sendt ud, så fik vi lov at komme ind. De var meget gæstfrie overfor os, fordi vi kom fra DBU. Det gjorde stort indtryk på mig, og det var fedt at se, hvordan de arbejdede til træningen.


Hvad er den største forskel i forhold til, hvad du selv har oplevet?

ML:
Det er ikke for at lyde arrogant, men der er faktisk ikke så meget, der er særlig anderledes i forhold til alle de steder, jeg allerede har været som fodboldspiller. Jeg har jo set det meste… 

UA:
Jeg lagde specielt mærke til, at spillerne får lov til at spille uden at blive afbrudt af for mange instruktioner. De snakker i pauserne, efter de har spillet en ti minutters tid, og så bliver spillerne også involveret i snakkene. Men under spillet er de uforstyrrede. 

En anden ting er, at når vi træner i DBU-regi, så gør vi det efter princippet ’hel-del-hel’. Men i Holland starter de med ’del’ og bygger op for at slutte med helheden. 


Hvorfor vil du være træner?

ML:
Fordi jeg godt kan lide at arbejde med mennesker. Og så har jeg selvfølgelig en fodboldfaglighed, jeg gerne vil give videre fra min karriere, hvor jeg har trænet med mange ekstremt dygtige trænere. 

For mig handler det ikke bare om at træne fodbold. Det er også meget ledelsesdelen, som jeg synes er spændende. Det her med at få en gruppe til at fungere. Hvor du er nødt til at behandle hver enkelt spiller på hver sin måde. 

UA:
At være træner er fantastisk inspirerende for mig. Jeg oplever det som en forpligtelse at få de unge spillere til at udvikle sig. Jeg er selv meget passioneret og ivrig efter at lære og udvikle mig. 


Her kan du læse rapporten fra Pers gruppe

Her kan du læse rapporten fra Allans gruppe

Seneste nyt fra "Opgaver og rapporter"