Gå til forsiden
MENU

Jeg er blevet skarpere på mig selv som træner

Elite A-YOUTH: Træneruddannelsen Elite A-Youth har fokus på træning af ungdomselitespillere. Et nyt hold starter snart. Vi har i den anledning talt med en af de trænere, der var med i første kuld i foråret. U17 Liga træner i Esbjerg fB, Lars Vind, fortæller her, hvordan han har brugt uddannelsen.

Mark_Brink_812x568.png
AF: Pia Schou Nielsen

Mark Brink er et af de unge talenter, der allerede har fået chancen på Esbjergs førstehold, hvor han blev rykket op som bare 17-årig. Hvordan man optimerer det daglige træningsmiljø for de unge spillere har Esbjerg fB's U17 Liga-træner, Lars Vind, analyseret i sin A Youth opgave, du kan læse nedenfor. Foto: www.fodboldbilleder.dk.

”Jeg er blevet meget skarpere på mig selv, og det jeg gør”.

Skarp er Lars Vind også, da spørgsmålet om, hvad han har taget med som det vigtigste fra den nye A-Youth uddannelse, som han gennemførte i foråret sammen med 10 andre klubtrænere. En UEFA licenseret træneruddannelse med hovedfokus på ungdomselitespillerne og en af de første af sin slags i Danmark og Europa.

”At få muligheden for at fordybe sig i et område er jo ikke noget, man som træner måske lige får gjort. Men på A Youth var man modsat lidt ’tvunget’ til at gå i dybden med en opgave.”

Lars Vind lagde i sin opgave fokus på det daglige træningsmiljø. Her tog han udgangspunkt i sin egen klub Esbjerg fB, men også FC Midtjylland, og de to engelske Championship-klubber, Ipswich og Fulham.

”Jeg valgte selv et tema, hvor jeg gik i dybden med min egen trænergerning og egen klub, hvilket var en utrolig udviklende og spændende proces for mig – et tema, jeg blev inspireret af i dialog med instruktører og trænerkollegaer, hvor jeg blev enorm bevidst og bekræftet i vigtigheden af det rette træningsmiljø for talentudviklingen af vores unge spillere. Samtidig fik jeg muligheden for at besøge andre klubber og lære også fra dem.”

Men som træner er en mere akademisk tilgang til sit eget fag hverken nemt eller hurtigt, hvis du spørger Lars Vind, der dog kalder processen ekstrem lærerig og givende:

”Det at skulle stille spørgsmålstegn til sig selv, synes jeg er ekstrem givtigt, men det kræver også noget mod at turde gøre det. Det var ligeledes en lærerig men også voldsom proces at skrive opgaven, fordi  det var så omfangsrigt, som det var. Det, jeg lærte, var meget i forhold til min egen bevidstgørelse. Hvordan agerer jeg over for trænerkollegaer og spillere i dagligdagen? Samtidig, det med at skulle sætte noget teori på det man egentlig går og foretager sig og få fyldt det ind i en teoretisk og metodisk ramme gjorde at processen også var omfangsrig, fordi man også gerne vil være så detaljeret som mulig.”

I dag er 40-årige Lars Vind glad for uddannelsen – ikke kun fordi den har givet ham en personlig indsigt i sin egen måde at være træner på, men også fordi han har fået nogle konkrete redskaber i forhold til eksempelvis talentidentifikation.

”Jeg er blevet mere selvsikker på det, jeg laver i hverdagen, fordi jeg netop har fået knyttet noget fakta og teori på. Det, at man får muligheden for at nørde igennem på nogle helt relevant og årgangsspecifikke områder, betyder at jeg som træner er blevet endnu skarpere og dygtigere til også at udfordre vores spillere fagligt og pædagogisk i den daglige træning. Dermed løfter jeg både mig selv som træner og de spillere, jeg træner.

DBU har netop åbnet op for tilmelding til næste Elite A-Youth træneruddannelse.

Tilmeldingslink til den kommende A Youth uddannelse vil blive lagt op i løbet af næste uge. Følg med på www.dbu.dk

Vil du læse Lars Vind’s A Youth opgave om daglige træningsmiljøer, kan du læse opgaven her.

Seneste nyt fra "Opgaver og rapporter"