Gå til forsiden
MENU

Opgøret med 10´eren

Kan en spilopbyggende midtbanekant vinde The Double? Claus Madsen gør i sin A-træneropgave op med opfattelsen af midtbanekantens rolle i det opbyggende spil og ser nærmere på Kent Nielsens triumf-hold fra Superligaens sidste sæson.

Midtbanespiller_420.png
AF: DBU Kommunikation

Kasper Kusk´s diagonale afleveringer spiller en stor rolle i AaB´s successæson, ifølge Claus Madsen. Foto: Fodboldbilleder.dk


Siden juni 2014 har Claus Madsen fungeret som assisterende træner i Fredericia FC. Sideløbende har han taget DBU´s A-træneruddannelse, som han afsluttede i efteråret 2014.

Claus Madsens afsluttende eksamensprojekt handler om midtbanekantspillerens opbyggende rolle i spillet. ”Lidt nørdet”, som Claus selv beskriver det.

”Opgavens emne udsprang først og fremmest fra egen erfaring – hvad jeg har set igennem min karriere. På landsholdet snakker man jo mere om en decideret wingtype, men andre steder er kanterne mere udbredt og bliver brugt i en playmakerrolle – som for eksempel i AaB,” fortæller Claus Madsen om fokus i opgaven, der blandt andre tager udgangspunkt i tidligere AaB-spiller Kasper Kusks venstrebensspil på højre kant.

Den første linje i opgavens problemformulering lyder på, hvorledes AaB bruger deres kantspillere i det opbyggende spil. Efterfølgende har Claus Madsen analyseret på spillets afleveringer gennem midtbane og på hvor toneangivende afleveringerne og midtbanespillernes virke var på AaB´s triumf som vinder af ´The Double´ i 2013/14 sæsonen. Alt sammen ender med en konklusion, der kort sagt gør op med den ”gamle” opfattelse af midtbanekantens position som en ´10´er´ i diamantmidtbanekonstellation, hvor kantspillerne i stedet er gået over til at blive en mere funktionel og spilopbyggende 8´er eller 9´er.

”AaB havde også nogle kantspillere, som var utroligt meget med i det offensive. Og det var jo sådan nogle som Kusk og Nicolaj Thomsen, som jeg kiggede på. Jeg snakkede med Kent (Nielsen, red.), fordi jeg var interesseret i hvilket spillemønster, man brugte. Og det er meget anderledes end andre klubber, som jeg kender til – sat meget mere i system, og kanterne fik lov til at vandre nogle bestemte steder, men hvor Kusk fungerede som playmaker og de to kanter brugte hinanden så meget, som de gjorde – det var meget specielt,” fortæller Claus Madsen om sine observationer i Superligaklubben, der som den første jyske klub i mere end 30 år tog ´The Double´.

Især AaB´s afleveringsmønster blev observeret flittigt af Claus Madsen og resultaterne var iøjnefaldende:

”Kusk har flest afleveringer til backen i modsatte side eller på modsatte kant. Alle andre hold jeg kiggede på, de spiller i samme side. Hvad gør det? Det er nemmere at dæmme op for end hos AaB, hvor der er større udspredelse for de afleveringer, han (Kusk, red.) lægger – og det giver altså mål,” forklarer Claus Madsen.

Claus Madsen vil dog ikke love, at de mange tværgående afleveringer er en direkte strategi, der med succes kan adopteres af alle klubber.

”Heldigvis er det sådan i fodbold, at når der kommer et nyt system, så bliver modstanderne rigtig hurtigt rigtig gode til at reagere på det. Man er afhængig af de typer, der spiller de pladser – når man ikke har Kusk mere, kan man ikke gøre det på samme måde. Det handler ikke om det egentlige system – men det at bruge typerne på de positioner, de passer til – hvordan kan man gøre det bedst muligt?”, siger Claus Madsen.  

Claus Madsen vil altså ikke love guld til de klubber, der skulle give sig i kast med at omskole kanterne til playmakere. Alligevel er han sikker på, at det nytænkende kantspil har været en stor del af AaB´s successæson. ”Det er svært at argumentere mod en vinder af The Double,” skriver Claus Madsen i sin opgave. Og det kan han jo kun have ret i. 

Læs Claus Madsen A-opgave her. 

Seneste nyt fra "Opgaver og rapporter"