Gå til forsiden
MENU

Pro-opgave: Mellemrumsspilleren i fokus

Jakob Friis fra AaB´s ungdomsafdeling har i sin Pro-opgave sat fokus på det offensive mellemrumsspil. TrænerLounge har talt med den succesfulde ungdomstræner om udfordringerne og mulighederne ved spillet i mellemrummet, som måske kan gå hen og blive ’det lille sidste’, som så mange trænere søger efter.

020614-jubelscene.jpg
AF: DBU Kommunikation

Efter en del år i AaB´s eliteungdomsafdeling som træner for U19-holdet bemærkede Jacob Friis en solid udvikling i de tekniske forudsætninger hos klubbens spillere. Spillerne avancerede deres tekniske niveau i så høj en grad, at kampene på højeste niveau i klubben foregik mere og mere på den sidste tredjedel af modstandernes banehalvdel. Flere spillere gjorde sig bemærket ved at komme i flere gunstige positioner imellem modstanderens forsvar og midtbane. Det fik ham til at rejse spørgsmålet: Hvordan kan afslutningsspillet blive mere effektivt fra mellemrummet?

”Mellemrumsspilleren er den spiller, der selv modtager bolden mellem modstanderens forvar og midtbane. Han skal formå at bringe sig ind i det mellemrum, hvor han kan modtage bolden. Når han først er taktisk dygtig nok til det, så handler det også om at besidde et højt teknisk niveau, fordi det ofte er situationer, der foregår i et presset rum og der skal handles i højt tempo,” forklarer Jacob Friis, der ligeledes har brugt sin opgave til at kigge på relationerne med de øvrige spillere i mellemrumssituationerne.

”Mellemrumsspilleren kan både være én, der starter på toppen, kanten eller andre steder fra, der så ender i mellemrummet – det er et temperaments- og stil-spørgsmål hos træneren,” forklarer Jacob Friis om ét af de bærende elementer i sin nyligt afleverede Pro-opgave.

Udfordrende forbedringer

I AaB´s successæson 2013/2014, hvor holdet vandt Danmarksmesterskabet, var den afsluttende del af spillet ifølge Jacob Friis én af holdets helt store forcer. Men det er samtidig spillet på den sidste tredjedel af banen, der ifølge ungdomstræneren er det mest udfordrende at udvikle på som træner. En problematik, som hans pro-opgave ”Afslutningsspil fra mellemrum – Mod etableret forsvar” tager forbehold for.

”Det er den del af spillet på modstandernes sidste tredjedel af banen, som kan være udfordrende at træne – også helt lavpraktisk i forhold til hvordan du stiller øvelserne op og får tilstrækkeligt mange gentagelser på kort tid. Så med opgaven er jeg gået i dybden med spillet på denne del af banen og har kigget på nogle af de allerbedste hold og set på, hvordan de eksekverer det, så jeg kunne bruge det fremadrettet og selv blive en bedre træner af det,” forklarer Jacob Friis.

Du kan finde inspiration til øvelser til træning i mellemrumssituationer i Jacob Friis´ pro-opgave her. LINK

Inspiration til ’det lille sidste’

Jakob Friis anbefaler sine trænerkolleger at gå til sin Pro-opgave med henblik på at blive klogere på facetterne i mellemrumsspillet – både omkring den offensive spiller og medspillerne omkring ham. Opgaven giver for eksempel et overblik over nogle de tekniske og taktiske egenskaber, det kræver for en spiller at klare sig godt på mellemrumspladsen.

Én af fodboldens mest brugte klicheer har også dannet grobund for opgavens fokus: Ønsket om at finde ’det lille sidste’ som de fleste trænere af en eller anden grund altid mangler.

”’Vi spillede godt, men vi manglede liiiiiige det sidste…” er vist en sætning, der er brugt af alle trænere – inklusiv mig selv. Og det er lidt diffust, for hvad er ’det sidste’ egentlig? En pointe med opgaven var også netop at blive skarpere på, hvad ’det lille sidste’ er,” siger Jacob Friis.

Fandt du så ’det lille sidste’ med din opgave?

”Det er vanskeligt direkte at svare ja eller nej til, da der er så mange nuancer og spillet er så komplekst. Jeg er nok blevet mere skarp på, hvilke taktiske eller tekniske elementer i denne del af spillet, der skal være til stede for at lykkes. Så i stedet for at svare ’vi manglede lige det lille sidste’, kan jeg være mere konkret på hvad det var, som ikke lykkedes,” fortæller Jacob Friis.

Du kan læse Jacob Friis fulde Pro-opgave her. 

Seneste nyt fra "Opgaver og rapporter"