Gå til forsiden
MENU

Pro-opgave om 3-mandsforsvar af Jesper Sørensen

Det vigtigste Silkeborg-træneren Jesper Sørensen har fået ud af sin pro-opgave om 3-mandsforsvar, har intet med indholdet at gøre.

jesper-sorensen.jpg
AF: DBU Kommunikation

’Opgaven har fået mig til at reflektere over, hvorfor vi tager det så meget for givet, hvordan vi skal spille forsvarsspil. Arbejdet med rapporten har rykket fundamentalt på min fodboldopfattelse. For jeg har opdaget, hvor hurtigt tingene bliver konventionelle. Når dem, der vinder, gør det på én måde, så bliver det kopieret ukritisk andre steder. Det er gået op for mig, hvor vigtigt det er, at vi netop bliver ved med at se efter nye muligheder.’

Jesper Sørensen uddyber, at han ofte har siddet i diskussioner under pro-uddannelsen, hvor der er blevet debatteret et eller andet fodboldfagligt, og dem, der er stærke i deres argumentation, ender med at vinde. Men derfor er det jo langtfra sikkert, at det er dem, der har ret eller har patent på den rigtige løsning. Det er problematisk, at det ofte bliver de samme, der bliver trendsættere. 

I samme ånd rejser Jesper Sørensen også en diskussion af, hvordan man i det hele taget kan måle og vurdere de enkelte spilsystemer. For det er jo hele tiden spørgsmålet om, hvor meget det er selve systemet – eller de spillere, der udfylder dem - der gør forskellen. Derfor gør han også flere gange i rapporten opmærksom på, at økonomi har en betydning for spillesystemernes succes. For som oftest har de store og rige klubber en fordel. De kan købe de dyre og specialiserede spillere, der kan udfylde rollerne. Og så bliver det selvforstærkende. For så er det netop de riges systemer, der bliver de succesrige. 

I Silkeborg spiller de eksempelvis ikke med 3-mands forsvar men med fire forsvarsspillere i et 4-2-3-1-system. Men Jesper Sørensen udelukker ikke, at holdet vil gå over til 3-mandsforsvar en dag. Men som træner er det vigtigt for ham både at overveje, om han har spillerne til det, og samtidig må han også hele tiden overveje, hvor mange ændringer spillerne kan kapere. 

Jesper Sørensens trænerambitioner er dog pt. mest af alt præget af -  ’at jeg lige nu er fyldt op af at være cheftræner for første gang. Det har været min ambition at nå dertil. Og jeg er rigtig glad for at stå for det selv.’

Hans grundfilosofi som træner er at skabe et hold, der spiller god fodbold. ’Det betyder ikke nødvendigvis, at vi skal spille en masse pasninger. Men vi skal spille en slags fodbold, hvor vi søger vores egne chancer. Fodbold på ærlig vis. Vi skal vinde og leve af at vinde – men det skal ikke overskygge alt det andet. Vi skal være et hold af spillere, der udover at vinde også tager spillere og modstander alvorligt. Vi skal ikke rende rundt i afmagt eller bringe spillet i miskredit. Det betyder, at vi må acceptere, at vi er dem, vi er. Vi skal give det bedste hver gang. Men vi må også acceptere vores plads.’

Jesper Sørensen slutter som han startede. Med at understrege, at det allervigtigste altså er, at man ikke lægger sig fast på noget, men at man bliver ved med at være åben og nysgerrig på fodbold.

Seneste nyt fra "Opgaver og rapporter"