Gå til forsiden
MENU

Pro Opgave om defensiv organisation ved indlæg

Jakob Michelsen har i 2013 skrevet en meget læsværdig pro-opgave om et helt centralt defensivt spil-element – organiseringen ved indlæg. I opgaven får han både dokumenteret, hvor farlige indlæggene er – men også hvor overraskende lidt, der bliver arbejdet med at træne de vigtige aftaler og principper i forsvaret.

020115-3-indlaeg.jpg
AF: DBU Kommunikation

Foto: Fodboldbilleder.dk


”I starten af min tid som Hobro-træner modtog vi nok lidt flere indlæg end gennemsnittet og nok også flere end de trofaste tilskuere omkring Mariager Fjord kunne lide. Heldigvis blev vi med tiden stærkere som hold og modtog generelt færre indlæg. Men det ændrede dog ikke på, at det var ekstremt vigtigt, at vi havde en klar strategi for, hvordan vi klarede denne udfordring. Vi besluttede, at nærmeste stopper dækkede forreste zone i passende afstand fra keeper (alt efter hvilken målmand, der stod på mål), mens resten dækkede en kombination af zoneforsvar og mandsopdækning. 

Men var dette nu den mest effektive måde at dække op på? Eller kunne det være, at der var forsvarsstrategier på indlæg, der var mere effektive og dermed trænere, der var klogere end den unge træner fra Hobro IK?”

Sådan lyder starten på Jakob Michelsens pro opgave, og efter han har skrevet de 65 siders afhandling, er han blevet bekræftet i, hvor vigtigt det er at træne i principperne omkring indlæg. Men han er også blevet overrasket over, at der ikke bliver trænet mere i organiseringen i de danske elitemiljøer. 

Analyser af 23 kampe og 186 indlæg
Jakob Michelsen er gennem arbejdet med opgaven kun blevet bekræftet i, hvor farlige indlæggene er. 40 procent af de mål, der blev scoret imod Danmark ved den seneste slutrunde under EM 2012 i Polen/ Ukraine, blev eksempelvis scoret efter indlæg. 

Jakob Michelsens videoanalyser af 23 kampe viser: 

 • At der var 186 indlæg. Dvs. et gennemsnit på 8,1 indlæg pr. kamp fra grøfterne. 
 • Og i disse 23 kampe blev der scoret 29 mål imod det analyserede hold. 
 • 6 af disse mål blev scoret efter et indlæg fra grøfterne, hvilket svarer til at 20,7 % af alle mål i disse kampe kom efter indlæg. 

Svar fra 16 toptrænere
Men den nuværende Skive-træner har også lavet en lille spørgeskemaundersøgelse med 16 toptrænere på pro-uddannelsen. Svarene giver et interessant indblik i den måde, der bliver arbejdet med det defensive rundt om i de danske topklubber. 

Han fik blandt andet følgende svar på disse udvalgte spørgsmål:

Hvilken forsvarsform foretrækker du i forbindelse med indlæg?

 • 25 % Zoneforsvar
 • 6 % Mandsorienteret
 • 69 % Blandet forsvarsform. Eks. hvor forreste midtstopper dækker zone, mens resten dækker mand. 

Har I klare aftaler om hvordan de enkelte spillere skal forsvare ved indlæg?

 • 63 % Ja, alle ved hvor de skal løbe hen/stå, og hvordan de skal dække op, hvem de skal dække op og hvilke områder der prioriteres højest
 • 31% Ja, de ved kort, hvor de skal stå og/eller hvem de skal dække
 • 0%  Nej, men de skal bare blive inde i feltet, og lade backen være alene med modstanderen på kanten
 • 6% Nej, bruger ikke tid på det på træningsbanen. 

Hvor tit træner forsvar på indlæg?

 • 26%  Mindst 1 gang om ugen
 • 50% Mellem 1 og 3 gange om måneden
 • 0%   1 til 2 gange hvert kvartal
 • 12% 1 til 2 gange hvert halvår
 • 12% Aldrig

Den daglige træning
Jakob Michelsen understreger overfor Trænerloungen, at man som altid som træner, skal finde sin måde at organisere sig på, der tager udgangspunkt i de spillere, man har. Og så handler det efterfølgende om at synliggøre de principper, man vælger at spille efter, mest muligt for spillerne. Så de ved, hvad de skal gøre i hver enkelt situation.

’Den defensive organisering ved indlæg er jo ikke en dødbold situation - men opstår i åbent spil. Derfor må man træne spillerne i at træffe de rigtige valg i de forskellige situationer. 

Principperne skal være helt klare. De skal vide hvad og hvor meget – men der er samtidig ikke noget, der ligger endegyldigt fast. Vi har for eksempel skiftet målmand to gange, og aftalerne i feltet afhænger af målmandens rækkevidde, fart og størrelse. Det betyder selvfølgelig også noget, hvor indlægget kommer fra, hvor indlægget ligger, og hvordan angriberne er mm. 

Slut anbefalinger
Men evnen til at træffe de rigtige valg bliver bedre, des mere vi træner. Det er jo devisen på al fodboldtræning,’ lyder Michelsens kommentar med et smil i stemmen fra Skive – og han referer til det gode, gamle citat: ”At vi bliver heldigere og heldigere, jo mere vi træner.” 

Opgaven indeholder en del klare anbefalinger og forhold til overvejelse. Men på falderebet er der et par særlige pointer, som det er vigtigt for Jakob Michelsen at få med.

’Det er altid smart at have en klar strategi overfor indlæg. Det oplevede jeg især, da jeg var landstræner i Tanzania, og vi som et lille land skulle matche nogle af de bedste hold i verden. 
Og som træner er det vigtigste, at man er bevidst om de valg - og dermed også de fravalg - man tager, når man vælger strategi.’

Læs opgaven her.

Seneste nyt fra "Opgaver og rapporter"