Gå til forsiden
MENU

”Scor nu bare nogle mål” – Pro-opgave om optimering af gennembrud

Danny Jung har i sin pro-opgave arbejdet videre med possession-elementet og blandt andet analyseret over 1200 sekvenser på modstanderens banehalvdel. Resultatet viser blandt andet, at man med fordel kan have flere dybe løb og spilvendinger – og at spillerne bør trænes i at vurdere, hvor stor gennembrudschance, der er, før de satser.

281114-DannyJung.jpg
AF: DBU Kommunikation

’Det har irriteret mig, at der skal så meget forklaring til, for at anskueliggøre, at possession-elementet ikke handler om at trille bolden rundt – men er et middel til at vinde kampe,’ forklarer Danny Jung om motivationen for at skrive pro-opgaven om ”optimering af gennembrud.”

Som mange andre endte han med at sidde og rive sig i håret, fordi han havde taget munden for fuld og ville redde hele fodboldverdenen på én gang. Men opgaven blev færdig, og træneren for pigernes U16 - og U23-landshold og assistenttræneren for kvinde A-landsholdet har samlet nogle af hovedpointerne til jer kolleger i et par slides.

Coach efter risikovillighed

Når du spørger Danny Jung om, hvordan opgavens pointer kan overføres til banen, anbefaler han masser af træning i kamplignende situationer, hvor spillerne især arbejder med fornemmelsen af, hvornår de skal sætte ind med den afgørende gennembrudspasning. Danny Jung arbejder selv med en simpel coaching-tilgang, hvor han får spillerne til at arbejde med en bestemt ”succesrate” – der er bestemt af hvor risikobetonet en spillestil, man som træner ønsker, at holdet skal have. Det kan være et princip om, at ”6 ud af 10” forsøg skal lykkes. Det er altid boldholderen, der bestemmer. Men de skal altså kun stikke afleveringen, hvis de vurderer, at 6 gange ud af 10 gange vil de ramme medspilleren i den givne situation.  

Danny Jung har et par andre konkrete fokuspunkter, hvor de dybe løb er helt centrale.

Løb dybt igen og igen

’Hver gang en upresset retvendt spiller har bolden, skal det udløse dybe løb i fuld fart, for at strække modstander ud eller få en friløber. Der skal være mange dybe løb som princip! Gennembrud kan generelt ikke trænes som skabeloner, så det handler om at indøve principper og prioriteter. Vi skal i det hele taget animere til dybe løb, spilvendinger og til at holde på bolden indtil den rigtige mulighed kommer. Det skal gerne være en fælles holdning på holdet til, at det er ok - og for holdets bedste - at man kan risikerer at sprinte mange gange i dybden uden at få bolden.’ 

Danny Jung slutter med selv at give opgaven disse ord med på vejen.

’Det er vigtigt for mig at understrege, at alle spillets faser er vigtige, og at der ikke findes en ”rigtig” måde at spille fodbold på. (Der står vist ingen steder i fodboldloven, at man skal have 1000 pasninger langs jorden og kombinere sig helt ind til mål for at score). Jeg er bare overbevist om, at det gavner både processen, præstationerne og resultaterne, hvis man er god til at have bolden og er afklaret med, hvad man vil gøre med den.’

Du kan læse opgaven her.

Seneste nyt fra "Opgaver og rapporter"