Gå til forsiden
MENU

Spansk fodboldhistorie kan lære os en masse

Svend Rybner er medforfatter til en ny bog om spansk fodbold, der tager læserne med ned i lagene under alt det, der foregår på banen. Og det er vigtigt at forstå fodboldens historie, mener fodboldtræner-historikeren.

270215-3-spanien.jpg
AF: DBU Kommunikation

Foto: Muusmann Forlag


”Fodbold i Spanien - meget mere end el Clásico”, hedder bogen som Svend Rybner og Jesper Ralbjerg netop har sendt på gaden. Det er en bog fyldt med baggrundsviden og interviews af markante kendere af spansk fodbold, og bogen er gennemsyret af den helt unikke fodboldpassion, der kendetegner Spanien.

Svend Rybner er en gammel kending i DBU. Den uddannede historiker, med speciale i Den Spanske Borgerkrig, har været fodboldtræner gennem mange år. Efter hans insisterende opråb til instruktørerne om at huske fodboldhistorien i forbindelse med DBU-træneruddannelsen, er han selv endt med at undervise i fodboldtaktikkens historie i DBU-regi.  

Alting udvikler sig
”Det er vigtigt, at vi ser vores sport i en større sammenhæng, for at forstå hvorfor vi gør, som vi gør i dag. Spillet udvikler sig hele tiden, men mange tror, at tingene altid har været som i dag, og de får derfor et begrænset udsyn.

Det kan godt være, at du som træner ikke lige kan mærke det ude på sidelinjen, når du står der uge efter uge i regnen og spillerne ikke forstår en øvelse, du har sat i gang. Men vi er en del af noget større! Vi er både et produkt af en bevægelse og af vores egen tid.

Helt konkret handler det om, hvordan vi har udviklet vores måde at spille på. Vi må være bevidste om, at vi som trænere hele tiden træffer nogle valg. Vi er det næste led i kæden, og nu er det vores tur til at præge udviklingen,” slår Svend Rybner fast.

Spanske knoldesparkere
Forfatteren og fodboldelskeren kaster sig straks ud i en meget detaljeret og top-engageret redegørelse for udviklingen af spansk fodbold. Udgangspunktet var et meget fysisk spil, der stammede fra Baskerlandet, hvor de tunge baner gjorde det svært at spille poleret fodbold langs jorden. Under Francostyret dyrkede man et mandsideal, hvor spillerne ikke gik af vejen for en hård tackling, udtrykt i ’la furia’, vredes-udbruddet. Det kriger-gen, der havde gjort Spanien i stand til at erobre store områder af verden, uddyber Svend Rybner og forklarer videre:

”Landsholdet klarede sig elendigt. Efter Francos død åbnede Spanien sig imidlertid mod verden, og i slutningen af 1990’erne valgte det spanske fodboldforbund helt bevidst, at man ville spille en anden slags - teknisk - fodbold. Denne tendens kunne man allerede spore ude i klubberne, ikke mindst i Johan Cruyffs tid som træner i FC Barcelona fra 1988 til 1996. Forbundet lod sig inspirere af udlandet – især Frankrig og den franske talentudvikling. Desuden var mange spaniere på grund af borgerkrigen og de hårde tider langt op i 1960’erne, fejlernærede og derfor relativt små. Det var – lidt forenklet – en medvirkende årsag til, at man gerne ville spille fodbold med ’hurtige fødder’.”

Solidarisk dansk model
Hvilke sammenhænge er der så mellem samfundsudviklingen i Danmark og vores måde at spille fodbold på?

Det spørgsmål skal Spaniens-eksperten lige tygge lidt på. Faktisk så meget at svaret på dette spørgsmål først kommer på mail, efter vi har sluttet snakken. Meget symptomatisk. For Svend Rybner oplever det samme, som han gerne vil have at en dansk træner skal opleve ved at læse om spansk fodbold. – At det giver nye erkendelser om det sted, hvor du selv står, når du giver dig til at  kigge dig omkring og tilbage. 

Spørgsmålet om, hvad der har præget den danske fodbolds udvikling, åbner op for en engageret grublen hos Svend Rybner. Han fremhæver betydningen af andelsbevægelsen og Det Socialdemokratiske Århundrede, hvor lighedstanken, solidariteten og holdånden også har sat sit præg på dansk sport og givet os vores unikke foreningsliv og breddeidrætten. En udvikling, som Svend Rybner tolker hurtigt videre på. 

”Med vores gode sammenhold har vi præsteret rigtig meget i forhold landets ringe størrelse. Til gengæld har vi ikke udviklet så mange enere. 

Meningen med ’en del af noget større’
Det er jo meget relevant og tankevækkende, at DBU vælger et nyt slogan, der hedder: ’En del af noget større’. Det er en god anledning til at diskutere, hvad man egentlig mener med det? Hvordan ser denne helhed ud? Hvor er vi henne i udviklingen lige nu? Hvor vil vi hen herfra?

Det synes jeg er rigtig interessant. Og det viser igen, at historien er vigtig,” understreger historikeren og opfordrer til, at man helt konkret gør noget oppe i fodboldsystemet for at fortælle den danske fodboldhistorie. 

”DBU bør tage historien alvorligt og bruge den aktivt. Det ser man i mange andre lande. Og ikke bare som branding eller markedsføring. Der ligger et kæmpe potentiale i at gøre de mange engagerede fodboldfolk bevidste og til medejere af dansk fodbold ved at fortælle den gode historie: ’Vi er et led i kæden, en del af en udvikling, en del af noget større.’ Det vil være med til at løfte dansk fodbold.”

Hvis du har lyst til at læse bogen, kan du finde den her.

Seneste nyt fra "Opgaver og rapporter"