Gå til forsiden
MENU

Studietur: Pro-kursister i træningslejr

Fodbold, debatter og diskussioner var essensen af den studietur, 17 kommende pro-trænere var afsted på under U21 EM i Tjekkiet. Dagene gik med at se kampe, og detaljerne fra kampene kom derefter i gennem en grundig analyse af de kommende pro-trænere. DBU-instruktør Henrik Brandenborg og pro-kursist Carit Falch fortæller om deres oplevelser under U21 EM.

8_Studietur_EM.jpg
AF: DBU Kommunikation

Tre af de U21-spillere, der var under 'observation' af A+-træner gruppen under U21 EM i Tjekkiet.Foto:www.fodboldbilleder.dk.


 

Halvanden måned før de 17 pro-kursister skulle svede og forsvare sig ved det grønne bord, forud for deres titel som færdiguddannede pro-trænere, var de sammen afsted på studietur til U21 EM i Tjekkiet. Her kunne de sammen lade mentaliteten drive ind i et univers, hvor det at se fodboldkampe og nørde detaljer var hovedformålet, og hvor observationer blev omdannet til viden gennem lange debatter og diskussioner. 

DBU-instruktør Henrik Brandenborg uddyber:

”Temaet for vores analyser på denne her tur var i høj grad at kigge på tendenser i fodbold. Derudover brugte p-kursisterne også turen til at følge op på deres individuelle opgaver, da de havde mulighed for på absolut topplan at analysere på det tema, de arbejder med, selvom opgaven var afleveret. Og så brugte de også turen til generelt at holde sig ajour med topfodbold,” fortæller Henrik Brandenborg.

Konkurrencen var ikke inviteret med til Tjekkiet

I dagligdagen er de 17 pro-kursister konkurrenter, når de hver især forsøger at udtænke en strategi, der er sejren til forskel fra modstanderholdets. Men under studieturen var stridsøkserne for en stund begravet under tjekkiske tribuner.

”Jeg tror på, at man som træner og menneske altid kan lære mere, og derfor bidrager det til min viden at blive ved med at se fodboldkampe og derefter diskutere dem med andre meget kompetente trænere.  Derudover er vi jo heller ikke altid enige, så vi udfordrer hinanden. Studieturen er en blanding af at arbejde sammen men også udfordre hinanden og debattere tingene igennem,” fortæller Carit Falch og fortsætter:

”Vi opfatter fodbold forskelligt og ser på det med forskellige øjne. På denne her tur var vi mere ’frie’, så man kunne komme hjem med andre detaljer og observationer, end dem opgaven krævede, og det var meget interessant at se, hvad folk selv lagde mærke til.”

Henrik Brandenborg mener ligeledes, at p-kursisterne har meget glæde af hinanden på sådan en tur.

”De er til stor inspiration for hinanden, for de er langt fra enige, hverken  hvad angår måden, de mener fodbold skal spilles på, eller helt nede i nørderiet. Man skal ikke underkende betydningen af, at de prikker til hinanden, uanset om det er i en debat, eller til snakken over middagsbordet,” siger han.

Studieturen bringer inspiration til Danmark

Selvom studieturen ’kun’ varede seks dage, så forventede Henrik Brandenborg sig meget af trænerne.  

”Vi forventer en særdeles høj faglighed, for det er toptrænere på allerøverste hylde. Vi forventer, de skal kunne udtrække tendenser helt ned på detaljeniveau af at se de her fodboldkampe. Og så jeg er ikke i tvivl om, at de tager inspirationen med hjem, for de har i høj grad bragt noget med tilbage til Danmark, så forventningsniveauet er i den grad blevet opfyldt,” konstaterer Henrik Brandenborg.

Og det kan Carit Falch nikke genkendende til. For godt 10 år siden var han i gang med at tage sin A-licens-uddannelse, og i den forbindelse var han tilfældigvis også på studietur i Tjekkiet.

”Jeg kan huske, at jeg lagde mærke til, at tjekkerne gjorde meget ud af den fysiske træning, selvom spillerne ikke var så gamle,” fortæller han. Gensynet med Tjekkiet havde derfor en ekstra dimension for Carit Falch.

”Nogle af de spillere, som jeg havde set for 10 år siden, var nu med under U21-EM. Og der var flere af trænerne, der bemærkede, hvor atletiske spillerne fra Tjekkiet var. Det var helt tydeligt, at det udsprang af den fysiske træning, de havde fået, da jeg så dem for 10 år siden. Så på baggrund af den udvikling, jeg har kunnet følge over årerne, er fysisk træning  noget, jeg er blevet meget inspireret af, og som jeg forsøger at tage det med mig tilbage til arbejdet i Danmark,” siger Carit Falch.

Du kan selv læse rapporten fra EM-studieturen her.

Seneste nyt fra "Opgaver og rapporter"