Gå til forsiden
MENU

Studietur til Brasilien – et kort abstract og masser af analysemateriale

Inspirationstur med A+-gruppen til flere klubber i Brasilien i november 2013

310114-brasilien-4.jpg
AF: DBU Kommunikation

A+’ er et samarbejde mellem DBU’s 13 klubber med A+-licens og Team Danmark. A+-gruppen mødes cirka fire gange om året til forskellige seminarer og uddannelsesdage. For cirka 10 år siden havde gruppen en meget udbytterig og inspirerende tur til Argentina, og siden da er der blevet sparet sammen til at tage en tur til et ekstra inspirerende og eksotisk sted. Og det blev til en tur til Brasilien i november 2013, hvor klubbernes trænere rejste ud i verden for at hente inspiration sammen med en repræsentant fra Team Danmark, U21-landstræneren og U21-sekretæren.

Formålet med turen var at komme ud og opsnuse tendenser og inspirationsemner, som kan bruges hjemme i det daglige arbejde. Deltagerne havde på forhånd fordelt sig på forskellige facetter af fodbolden, som de hver især skulle sætte særlig fokus på. De kom hele paletten rundt og registrerede i forskellige grupper, hvordan man arbejder med henholdsvis det fysiske, taktiske, tekniske, klubstrukturer og ledelse rundt om i de udvalgte brasilianske klubmiljøer.

Henrik Clausen U 18 landstræner har samlet hovedkonklusionerne i nedenstående abstract og vedhæftet er de detaljerede PowerPoints, hvor du kan bladre dig frem til detailviden om de enkelte fokusområder.

Og det var en god tur, slår Henrik Clausen fast og uddyber:

Brasilien er et kæmpe stort land med mange indbyggere. Jeg står tilbage med et indtryk af, at de er mere livsglade og friskere end os halvkølige nordboere. Og så står det klart, at de har nogle rammer for at skabe gode fodboldspillere, som vi aldrig kan genskabe her i Danmark. De har en talentmasse med 35 million mellem 5-18 år - både indenfor herrerne og damerne. De kan bare selektere sig frem til succes. Hvis der er en, der viser sig ikke at være god nok, så tager de bare den næste. Det er deres ypperste ressource sammen med vejret og det faktum, at de stadig er så fattige, at de ikke har råd til at dyrke dyrere sport eller bruge tiden foran computeren.

Men jeg kom også hjem med en god fornemmelse af, at vi i Danmark er ligeså gode - om ikke bedre - uddannede. Det var noget af det, der overraskede mig mest. At de ikke var bedre organiserede, fortæller Henrik Clausen og fremhæver to andre ting, han rent fodboldmæssigt har taget med sig hjem til inspiration.

Deres spillere er ikke så bange for at begå fejl. Der er en accept af, at man skal prøve noget. Herhjemme er vi lige lovlig hurtige til at slå ned på fejl, og det gør, at danske spillere ikke tør afprøve nær så meget. En typisk brasiliansk spiller er netop kreativ, og det kan vi godt lære noget af.

Og i stort set alle klubberne, lægger de til daglig stor vægt på, at spillerne skal træffe mange valg i både træning og kamp. Hvor vi i Danmark træner meget mere uden modstandere og efter skabeloner, så har de i Brasilien næsten altid en modstander foran sig. Hvis det, de har sat sig for, ikke kan lade sig gøre, lærer de at finde en ny løsning. Det er en helt anden måde at gribe det an på, slutter Henrik Clausen og giver det abstract han har samlet sammen følgende ord med på vejen:

Nogle af de væsentligste statements, der opsummerer indtrykkene fra studieturen til Brasilien, er samlet i det følgende abstract. Du får her en meget kort beskrivelse af, hvad der umiddelbart var det mest udbytterige på turen. Tanken er så, at man kan blive inspireret og dykke ned i materialet - og eventuelt tage kontakt til dem, der har haft fokus på det område, der interesserer dem.

ABSTRACT STUDIETUR A+:

Kulturen:

Forståelse for den kulturelle kontekst er væsentlig for at forstå brasilianernes høje individuelle niveau – og samtidig vigtig hvis man skal lykkes med integration af brasilianske spillere på klubniveau.

Det individuelle niveau hos de bedste spillere er meget højt, også højere end i Danmark, og dette skyldes primært en meget stor talentmasse (63 millioner m/k i alderen 5-18 år).

Denne talentmasse og et varmt klima; plus traditionen for at spille fodbold alle steder; samt meget fritid på grund af begrænset skolegang (tidsmæssigt) giver mange rigtig dygtige spillere. Hvert år tager over 1000 brasilianske spillere til udlandet og får kontrakt.

Desuden er der en større rummelighed i forholdet træner/spiller samt spiller/spiller. Resultatet af dette er, at der i højere grad gives plads til at prøve noget individuelt, da der ikke svares med skældud eller irettesættelser, hvis det mislykkes i samme grad som i Danmark.

Et problem i forhold til spillerudvælgelse er ’Gatos’ - forfalskning af identifikationspapirer. Problemet går igen i flere latinamerikanske lande, herunder Brasilien, da udbyttet for spillerne og deres familier er meget stort, hvis de kan komme ind på klubbernes akademier. Spillere fra det sydlige Brasilien rates (også i Brasilien) som dem, der har størst chance for at slå igennem i Europa.

Teknisk/Taktisk/Fysisk:

Hos de besøgte klubber blev der lavet mere funktionel træning, end vi normalt ser i Danmark. Argumentationen er, at spillerne skal trænes i at træffe mange beslutninger selv. I flere klubber blev der præsenteret et antal beslutninger som lå på mellem 1500-2000 beslutninger pr. kamp. Funktionaliteten i træningen består i, at der stort set altid er modstand på, og at reglerne i spillet er med til at fremme kvaliteten af spillernes ’decision making’. I spillet generelt er der mange 1v1 dueller (specielt front/ryg), og spillerne er som følge deraf tydeligvis trygge ved at spille med ryggen til modstander. De magter modtagelse og fastholdelse af bolden trods hårdt pres og et højt tempo.

I forhold til træneruddannelse er vi her i Danmark generelt på et højere niveau, da træneruddannelse under CBF (Det Brasilianske Fodboldforbund) først er ved at blive grundlagt. På trods af den store talentmasse nævner de i flere klubber, at de har meget fokus på ’Late Mature-spillere’. Disse spillere kan nå et højere niveau end de, der fysisk udvikles først ­ dette skal også ses i lyset af problemet med Gatos.

Perspektiver for det hjemlige samarbejde:

Turen til Brasilien blev i sig selv endnu en brik – og en stor og meget speciel en – i det unikke samarbejde mellem de enkelte klubbers A+ trænere – og mellem klubberne og DBU. A+-gruppen er ganske enkelt et unikt tiltag i fodboldeuropa. Samarbejdet giver et meget bedre indblik i – og forståelse for hinanden. Det betyder, at der bliver et reelt samarbejde og ikke kun beskyttelse af særinteresser i det daglige.

Se PowerPoint her.


DELTAGERE PÅ TUREN TIL BRASILIEN:

Group 1 - Santos

Uffe Pedersen OB (C)

Lars Lungi Sørensen, Esbjerg

Lars Friis, FC Midtjylland

Carit Falch, HB Køge

Casper Bugge Jensen, AGF

Kenneth Weber, Lyngby

Jan Michaelsen, DBU

Jess Thorup, DBU

Henrik Clausen, DBU

John Helt, DBU

Group 2 - Desportivo

Peder Siggaard , Brøndby IF (C)

Frank Andersen, SønderjyskE

Lasse Christensen, Vejle Boldklub

Christian Nielsen, FC Nordsjælland

Poul Erik Andreasen, AaB

Peter Elstrup, Randers FC

Bent Arensøe, DBU

Per Holm, DBU

Hanne Pedersen, Team Danmark

Thomas Andersen, DBU

 

Seneste nyt fra "Opgaver og rapporter"