Gå til forsiden
MENU

Talentchef: ”Vi mangler 6’ere”

I Danmark er vi ikke gode nok til at udvikle 6’ere. Det konstaterer Anders Madsen, der til daglig er talentchef og A+-træner i AGF på baggrund af en analyse foretaget under U21 EM. TrænerLounge lyttede med, da Anders Madsen holdt oplæg for landets dygtigste trænere til DBU Pro Refreshment – et oplæg, der zoomer ind på, hvordan vi bliver bedre til at udvikle ”Den moderne 6’er”.

Den_moderne_sekser_420.jpg
AF: DBU Kommunikation

William Kvist - landsholdets 6´er. Foto: Fodboldbilleder.dk. 


Til daglig er Anders Madsen talentchef og A+ træner i AGF, og så er han uddannet Pro-træner.  Derfor var han med under U21-EM, hvor han i samarbejde med seks andre pro-trænere analyserede den danske 6’er-position. En analyse, der er nødvendig, for den kommer på baggrund af et ønske fra landstrænergruppen, der har vurderet, Danmarks 6’er-position på U16-U21 mangler kvalitet.

Studiet kom der mange pointer ud af, og så var det jo oplagt at dele ud af den viden, Anders Madsen og de andre pro-trænere havde tillagt sig ved U21-EM. Derfor blev ”Den Moderne 6’er” præsenteret på DBU Pro Refreshment, hvor landets trænere var samlet den 1. december.

Og forventeligt nok blev der travlt med at forklare, forsvare og lytte til de pointer, pro-trænerne flittigt kastede ud i rummet undervejs. For Anders Madsen ramte et ømt punkt i dansk fodbolds akutelle situation:

Danmark mangler 6’ere.

”Vi er ikke dygtige nok til at arbejde begge veje. I Danmark vælger vi en 6’er, der kun kan forsvare eller en, der kun er dygtig, når man har bolden, og derfor skal vi udvikle en, der kan begge dele,” siger Anders Madsen og fortsætter:

”Hvis det lykkes, vil man kunne have bolden mere, udfordre modstanderen, når man har den, og så vil man ikke give modstanderen plads.”

Den optimale 6’er

Når man pointerer manglerne ved den hidtidige 6’er-kvalitet, så må man naturligvis også være klar med en anden løsning – og derfor diskede Anders Madsen også op med gruppens bud på, hvilke aspekter der er vigtige hos en moderne 6’er. Først og fremmest forklarede Anders Madsen om det defensive aspekt.

Her fremhævede han, at det er vigtigt, at spilleren tager en defensiv positionering inden boldtab, at spilleren vinder så mange dueller som muligt, samt at spilleren positionerer sig defensivt i erobrings- og forsvarsspillet, hvor 6’eren skal være med til at lukke rum.

Offensivt orienteret er det vigtigt, at 6’eren bringer sig selv i position, arbejder på bolden og trækker frem i banen, således at han trækker spillere til sig, for derefter at spille bolden i de mellemrum, 6’eren har skabt ved at holde på bolden.

Og så skal spilleren i højere grad arbejde med begrebet rum, fortæller Anders Madsen.

”Vi har det med at kigge på de tekniske færdigheder hos den enkelte spiller eller de relative færdigheder, men når man skal træne en 6’er, kan man med fordel træne mere med retning og rum, således at 6’eren bliver dygtig til at dække rummene og samtidig er i stand til at spille den forbi modstanderne,” fortæller Anders Madsen og uddyber:

”Når vi i Danmark arbejder med pasningsspil, så arbejder vi ofte uden retning. Så står vi i en firkant og spiller rundt, og der vil det være godt for 6’eren at arbejde aktivt med retning, så det i højere grad minder om kampsituationer.”

Det er altså den optimale 6’er type ifølge Anders Madsen og gruppen, og det lyder måske nemt - men hvordan udvikler man lige en spiller, der både er dygtig frem ad banen og som samtidig kan bidrage markant mere til defensiven?

Der har Anders Madsen naturligvis også råd for.

Selekter offensivt – træn defensivt

På de danske landshold har der været en tendens til at vælge 6’eren på baggrund af hans defensive kvaliteter – altså en typisk midtstopper. Det betyder dog, at spillet bliver knapt så fremadrettet og ofte ryger noget af tempoet også ud.

Den anden version af den 6’er, vi kender i dag, er den meget tekniske spiller. Spilleren er dygtig offensivt, men undervurderer ofte vigtigheden i det defensive arbejde. Som oftest løber den tekniske 6’er med hjem, men positioneringen er ikke god nok, og spilleren dækker typisk ikke op – for den tekniske 6’er føler, at arbejdet er færdigt, hvis bare der løbes med hjem.

Da ingen af de to typiske 6’ere er stærke både defensivt OG offensivt, efterlader det de danske trænere med mission-udvikl-en-perfekt-6’er. Og her mener Anders Madsen, at man skal kigge væk fra den dygtige defensive 6’er og i stedet fokusere på den tekniske 8’er.

”Vi mener, at man bør uddanne en 8’er med teknik og visioner og tilføre defensiv disciplin fremfor at gøre en midtstopper til 6’er ved at tilføre offensive kvaliteter,” siger Anders Madsen.

Det er der naturligvis en grund til:

”Det er nemmere at udvikle på spillerens fysik og løbeintensitet, end det er at udvikle på spillerens tekniske færdigheder. Derfor er det optimalt at finde en spiller, der er dygtig på bolden, og så bygge defensive kvaliteter på,” fortæller Anders Madsen.

Anders Madsen har da også taget den nye viden med hjem til Aarhus, hvor han selv forsøger at arbejde videre med at udvikle den moderne 6’er til fremtidens landshold.

Du kan finde hele Anders Madsens oplæg fra Pro-refreshment lige her

Seneste nyt fra "Opgaver og rapporter"