Gå til forsiden
MENU

U21 EM: Hvor er plan B henne?

DBU’s kommende kuld af PRO-trænere er hjemme igen efter en studietur til U21 EM i Italien, hvor de har været inddelt i små grupper med forskellige opgaver. Én af grupperne har kigget på holdenes taktiske fleksibilitet – eller manglen på samme – og der tegner sig en kedelig tendens.

PLAN B
AF: Joachim Højer Weichel // Foto: Anders Kjærbye - fodboldbilleder.dk

Dommen over holdenes taktiske fleksibilitet ved U21 EM er hård fra det nyeste kuld af Danmarks kommende PRO-trænere. Bo Svensson, cheftræner i østrigske FC Liefering, Christian Lønstrup, tidligere Superliga-træner, Janus Blond, assistenttræner i OB og Morten Mølkjær, cheftræner i Aarhus Fremad, har sammen kigget på Italien-Spanien, Italien-Polen og England-Frankrig for at undersøge, hvordan de pågældende trænere forsøger at ændre kampbilledet markant ved hjælp af en spillestilsændring.

Konklusionen på baggrund af ovenstående kampe er, at hovedparten af trænerne er for langsomme om at foretage udskiftninger, at skifte formation eller at ændre den oprindelige game-plan. Ifølge kvartetten bliver der først handlet fra trænerens side, når holdet står med den ene fod i graven. Deres påstand er nemlig, at de bedste klubhold i Europa kan skifte formation og udtryk – endda uden nødvendigvis at skifte spillere – og de mener, at det også burde være muligt at indarbejde på højeste niveau for U21-landshold.

I kampen mellem Italien og Spanien, som er den første kamp, kursisterne ser, kommer to forskellige tilgange til udtryk. Mens Spanien gennem hele kampen forsøger at spille sig til overtaget og dermed holde sig til plan A, ændrer den italienske træner Luigi Di Biagio i midten af første halvleg positionerne i presset til en 4-4-2-diamant for at lukke ned for spaniernes 6’er, Fabián Ruiz, der dikterer tempoet i starten af kampen. Desuden rykkes den italienske bagkæde længere frem på banen. Herfra lykkes italienerne med at slå spaniernes spil i stykker, fordi de ikke truer bagrummet bag ved det italienske forsvar. Modsvaret kommer først i det 85. minut, hvor den spanske træner Luis de la Fuente smider en stor angriber ind, som holdet derefter – uden held – sigter efter.

I italienernes næste kamp, et opgør mod Polen, ser de danske kursister endnu en gang en handlekraftig landstræner. I kampens indledning virker Luigi De Biagio tilfreds med slagets gang, så derfor holder han fast i plan A, som går ud på at spille sig til overtaget og chancer. Eneste streg i regningen er, at Polen kommer foran i det 40. minut, da de udnytter en mulighed, som kommer efter, at italienerne giver en unødvendig dødbold væk. Det får dog ikke den italienske træner til at ryste på hånden. I stedet bruger han pausen på at få en anden type ind i form af Juventus-stjerneskuddet Moise Kean. Dog ændrer han ikke på spillestilen. Først da kampen rammer det sidste kvarter, ændrer han over to omgange formation for at få flere mand i og omkring feltet. Missionen om at få udlignet mislykkes for det italienske hold. Det skyldes sandsynligvis, at den polske træner er meget afklaret omkring hans planer for kampen. Hans hold forsvarer sig i en 6-3-1 og lurer hele tiden på at komme afsted i en omstilling. Den plan justerer han så i pausen, efter polakkerne er kommet foran. Således går holdet fra i første halvleg at spille med en lav preslinje, hvor presset først starter på midten af banen, til at spille med et ekstremt lavt pres i anden halvleg. Opgaven løses, fordi det polske hold på dette tidspunkt vinder deres anden kamp ud af to mulige.

I den sidste kamp, som kursisterne overværer, mellem England og Frankrig oplever de igen et modsætningsforhold mellem de to holds træneres tilgang til kampen. Den engelske træner Aidy Boothroyd virker afklaret omkring sin plan for kampen, som giver holdet god struktur og gode linjer i spillet. Derfor føler han sig heller ikke nødsaget til at foretage udskiftninger, før én af holdets midtbanespillere bliver vist ud. Herefter bruger hun hurtigt alle tre udskiftninger med henblik på at ændre formationen til en 4-5-0. Desværre for englænderne ender de alligevel med at tabe 1-2. Det er dog først efter englændernes udvisning, at franskmændenes træner reagerer ved at skifte tre spillere ind over en periode på 20 minutter. De skal hjælpe med at bevare det fysiske overtag, som franskmændene har i kampen, og i sidste ende kommer det forløsende 1-2-mål i det 89. minut.

Det er altså en blanding af timing, mod og tålmodighed, der er afgørende for, om man som træner lykkes med sin primære plan, eller om man skal tænke i andre baner for at få det, som det hele handler om – tre point.

Seneste nyt fra "Opgaver og rapporter"