Gå til forsiden
MENU

U21 EM: Svensker-kampen svier stadig

Opbakningen var stor og målsætningerne høje, men svenskerne satte en stopper for succesen, da U21-landsholdet spillede med ved EM i Tjekkiet. Men hvad gik galt, og hvad gik godt? Og hvorfor bukkede Danmark under for det svenske mandskab? Det har staben omkring truppen evalueret på - assistenttræner Henrik Clausen fortæller om resultaterne.

2_The_Boot_Room.jpg
AF: DBU Kommunikation

Masser af data og viden blev brugt både i forberedelsesfasen og under EM. Video: Pia Schou Nielsen.

 


Det var et U21 EM i Tjekkiet, der bød på masser af følelser men også frustrationer - et EM, hvor den indledende målsætning om OL blev opfyldt, men drømmen om medaljer brast i et svensk mareridt.

 

Selvom slutrunden hos både medier og fans allerede ligger langt væk, har Henrik Clausen og tidligere landstræner, Jess Thorup, først for nyligt lagt sidste hånd på den evaluering, der netop er blevet præsenteret for de danske ungdomslandstrænere og klubbernes A+-trænere. DBU’s Trænerlounge har taget en snak med U21-landsholdets assistenttræner, Henrik Clausen.

Hvad er jeres samlede vurdering af slutrunden?

”Svensker-kampen svier stadig lidt, men vi opfyldte målsætningen om en semifinale og OL kvalifikation, så præstationen er bestemt godkendt! Også uden for banen, synes jeg, vi fik tingene til at fungere med de udfordringer, der altid dukker op, når man er samlet så mange i en så intensiv periode. MEN, der er altid ting, vi kan blive endnu skarpere på.”

Forud for præsentationen lå mange timers videogennemsyn, der til sidst blev brugt til at beskrive den danske præstation under sommerens U21 EM.

”Vi har selvfølgelig fokuseret meget på det fodboldmæssige i vores evaluering. Hvordan lykkedes vores spil? Offensivt set var vi ikke så gode som i kvalifikationen – og hvorfor det? EM er på det allerhøjeste niveau, og derfor er det ikke nemt at have bolden hele tiden. Så ud over en enkelt god halvleg mod Tjekkiet, var det lidt ’hakkende’.”

Og hvad med det defensive?

”Defensivt gav vi lidt for mange chancer væk, selvom vi egentlig var i et etableret forsvar og fokuseret på omstillingerne. Det var her, vi tabte de vigtige kampe – og det er en fase af spillet, vi skal være bedre til fremadrettet!”

Målsætninger og metaltræthed

At sætte en offentlig målsætning indebærer en risiko for ethvert hold. På den ene side skuffer man, hvis man ikke opnår sin målsætning – og på den anden side; opnår man sin målsætning, kan det være svært at sætte sig en ny.

”Vi var klar over fra start, at nåede vi vores målsætning om OL, skulle vi være dygtige til også at sætte en ny! Så jeg mener ikke, at vi tabte semifinalen, fordi vi ikke var fokuserede på vores nye målsætning eller på grund af metaltræthed - vi tabte på baggrund af nogle fodboldmæssige ting.”

Hvorfor gik vi så ikke hele vejen?

”Jeg har set kampen mod Sverige igennem tre gange, og vi starter helt rigtigt med masser af energi og får sat os på spillet, dog uden de helt store chancer. Så har vi desværre et par dumme minutter – og selvom det lykkedes os at reducere til 2-1, var vi ikke dygtige nok til at nedbryde deres defensiv – derfor taber vi kampen.”

”Sverige spillede mere kynisk end os - vi er ikke hårde nok i vores forsvarsspil og giver nogle lette muligheder til væk, som ikke bør ske på højeste niveau. Det er i hvert fald en af de ting, som vi fremadrettet skal være helt skarpe på, når vi også om et år står til OL.”

Data og video gav detaljeret EM-forberedelse

Et af de parametre, som der var blevet skruet gevaldigt op for under EM-forberedelsen, var brugen af data, statistikker og videoanalyser. I alt leverede Eye4Talent en dataindsamling ud fra ca. 3000 videoklip med tilhørende statistikker i visuelle grafer og gav samtidig et redskab til at kunne gennemse masser af videoklip på de danske modstandere under slutrunden.

”På baggrund af det detaljerede datamateriale, vi have fået, vidste vi, hvad det var for et hold, de spillede med, og hvordan de spillede. Dataene hjalp os til at be- eller afkræfte om det, vi synes, vi havde set i kampene, også var rigtigt. Det var et rigtig godt redskab, og det var ikke på grund af manglende viden om modstanderholdene, at vi ikke blev europamestre!”

Men følte I jer optimalt forberedte?

”Man kan jo altid gøre endnu mere, men jeg synes, vi var rigtig godt forberedt – både på modstanderne i de første par kampe, hvor vi ikke kendte dem så godt, og senere under slutrunden.”

”Kunne vi isoleret set have fået det, som vi gerne ville, havde vi selvfølgelig haft spillerne fra start. Men det vigtigste er, at vores A-landshold vinder og får de bedste spillere. Det er præmissen, som vi selvfølgelig accepterer fuldt ud. Vi valgte derfor også det mindset, at vi skulle have det bedste ud af det. Det hjælper jo ikke at gå at blive frustreret over noget, man ikke kan ændre og smitte resten af holdet med det. Så jeg mener, vi som hold fik det til at fungere rigtig godt - også da de sidste spillere stødte til.”

EM – hvad har vi lært?

Med en ny EM-kvalifikation rundt om hjørnet og et OL til næste sommer er der en vigtig EM-læring, der ikke må tabes på gulvet, når det gælder om at præstere optimalt og stabilt under stort pres på meget kort tid:

”Vi havde en del spillere med, der havde småskader og manglende spilletid, og vi vidste, det kunne blive udfordrende med mange kampe på kort tid. Til OL har vi endda kun 18 spillere til rådighed. Så det var en rigtig god læring for både spillere og trænere at være i så intensivt et forløb og tæt program – også set ud fra et fysiologisk perspektiv.”

Kan I bruge EM-slutrunden fremadrettet?

”Det er svært at bruge slutrunden til den nye EM-kvalifikation. Det er nye modstandere og et nyt hold. Men de ting, som vi godt kunne have gjort endnu bedre til slutrunden, er selvfølgelig ting, som vi kan tage med og erfaringer, vi skal bruge. Vi skal forsvare ordentligt, være gode i omstillingerne, og så skal vi tilbage til det gode spil, som vi leverede i langt de fleste kampe under sidste kvalifikation, og som vi havde stor succes med”.

Vil du kalde EM en succes for dansk fodbold?

”Ja, på mange måder! At være med til en EM-slutrunde på så højt niveau og blive blandt de fire bedste hold i Europa – det er stort! Det har stor betydning for både de enkelte spillere og for dansk fodbold. Spillerne har fået uvurderlig erfaring på allerhøjeste niveau og erfaring med at være samlet så intensivt med så stor opmærksomhed. For flere af spillerne var EM jo også springbrættet til nye klubber, der forhåbentlig er med til at udvikle dem til glæde for dem selv og landsholdet.”

Den nye EM-kvalifikation starter i oktober – inden da gælder det to venskabskampe mod henholdsvis Tyskland og Ukraine.

Seneste nyt fra "Opgaver og rapporter"