Gå til forsiden
MENU

VM evalueret af alle de europæiske landstrænerne og Technical Directors

De fleste hold satser offensivt og spiller for at vinde. Omstillinger er centrale, de moderne backs er offensive, målmanden er en vigtig medspiller – og så går en slutrunde ikke uden teamspirit. Det er nogle af de punkter Peter Rudbæk har noteret sig efter stor FIFA/UEFA VM-evaluering.

260914-VM-trends.jpg
AF: DBU Kommunikation


FIFA og UEFA havde samlet de europæiske landstrænere og Technical Directors til en grundig evaluering af VM 2014 i St. Petersburg, 16.-17. september 2014.

Seminaret bestod af præsentationer, interviews fra scenen, paneldiskussioner samt selvfølgelig en del uformelle snakke mellem deltagerne. Ud over de rent fodboldmæssige præsentationer var der også korte indslag fra dommerne samt den medicinske gruppe. Der blev udleveret rapporter og videomaterialer om VM 2014, Champions League 2013-14 samt Euro League 2013-14. Disse rapporter kan du finde på Ueaf.com og Fifa.com.

Fra Danmark deltog Morten Olsen og Peter Rudbæk. Sidstnævnte har samlet højdepunkterne i punktformer fra seminaret – plus taget et enkelt prominent billede. 

VM-evalueringen vil desuden også blive en del af undervisningsmaterialet på de kommende PRO-refreshment, A-refreshment samt instruktørsamlingen i DBU.

VM evaluering – opsummeret af Peter Rudbæk:

Trends VM 2014 – Gérard Houllier.

Gérard Houllier var leder af den tekniske komite, der observerede VM 2014. Han er i dag Teknisk Direktør for Red Bull – og har tidligere trænet blandt andet Frankrigs landshold samt Liverpool. Her er nogle af hans statements:

EM, VM og Champions League er trendsættere. Fra 2014 VM var de vigtigste elementer:

 • De fleste hold spiller for at vinde. De spiller ikke for ikke at tabe. At score er vigtigere end blot at forsvare. Der tages risici. Man tør miste lidt af systemet uden at miste balance (restforsvar). Og så spilles der med højt tempo og intensitet.
 • The Magic Moment. Omstillinger udgør 25 % af alle mål. Tager vi standardsituationer bort er det hvert fjerde mål. Evnen til at drive bolden er vigtig. Mange hold praktiserer ”Defend to Attack” – man forbereder sig hele tiden på at kunne angribe hurtigt.
 • Spillere i 2014 har fantastisk teknik, der kan udføres i meget højt tempo. De er i følelsesmæssig kontrol. De bedste har en fantastisk acceleration (Messi, Robben, Ronaldo) – og så er de ”kontrolleret” aggressive.
 • Moderne backs er offensive. Nærmest wingbacks – og ofte begge på én gang. Så nu spiller nogle hold med 4 wings.
 • Kontrollerende midtbanespillere er i dag både balancespillere og playmakere.
 • Målmændene skal kunne mere end blot redde skud. De skal deltage som 11. markspiller og kunne agere ”Sweeper Keeper”.
 • Tyskland repræsenterede en kombination af de moderne trends. Var gode i possession. Var gode i omstillinger. Spillede aggressivt. Og var effektive.


Udpluk af statements fra Joachim Löw, Landstræner Tyskland:

 • Vi ændrede fokus i talentudviklingen i 2000. Fra hovedsagligt at se efter om spillerne var fysisk fitte, begyndte vi også at se på spillernes tekniske og taktiske færdigheder. Spillerudvikling og træneruddannelse har en stor del af æren for vores succes – suppleret med et fint samarbejde mellem det tyske fodboldforbund og klubberne.
 • Det kræver mange overvejelser og forberedelser at være sammen i otte uger før og under en VM-slutrunde. Uden sammenhold og teamspirit går det ikke. Spillerne skal være en positiv del af truppen for at deltage.
 • Manuel Neuers fantastiske præstation tager udgangspunkt i hans karakter. Han vil lære hele tiden – og vil kunne andet og mere end blot at udføre de 3-4 redninger, han typisk leverer i en kamp. Han er fantastisk med hænderne og er en fantastisk 11. markspiller.
 • Jeg mener man skal være fleksibel og være i stand til at spille på flere måder. For eksempel kunne vi både spille med targetplayer (Klose) og med falsk 9’er (Müller). Det var en klar fordel for os.
 • Bayern München var i finalen i CL League i 2012, vandt i 2013 og røg ud i semifinalen i 2014. Stammen på landsholdet kommer fra Bayern München. Vi har nået langt i de sidste slutrunder ved EM og VM. Og mange af spillerne har spillet sammen, siden de vandt U21 EM i 2009. Alt sammen en del af den kontinuitet og fælles erfaring som gør, at det var muligt for os at vinde denne gang.
 • På spørgsmål fra Sir Alex Ferguson om det er en fordel, at Bundesligaen holder fri nogle få uger om vinteren i forhold til Premier League, der ikke holder fri: Ja, det mener jeg er en meget stor fordel. Vi tog også hensyn til de spillere (f.eks. Özil), der spilede i England. 


 
Udpluk fra paneldebat med landstrænere, hvis hold deltog i VM:

 • Vicente Del Bosque, Spanien: Hele Tysklands hold spillede godt. Hele vores hold spillede ikke godt. Det var ikke enkeltspiller eller en enkelt ting, der ikke fungerede. Det var mange forskellige ting.
 • Didier Deschamps, Frankrig: Tyskland har rigtig mange gode individualister, men de har mest af alt teamspirit. Det var vitalt.
 • Roy Hodgson, England: Akademierne og træneruddannelsen i England giver os en chance i fremtiden. Imod os er, at de bedste 6-7 spillere i mange klubber i Premier League ikke er englændere. Men vores nye spillere har mere fart og teknik end tidligere. Det er positivt.
 • Didier Deschamps, Frankrig: Det er vigtigt, at spillerne har gjort erfaringer sammen før. Det gælder Tyskland, som har spillet sammen siden 2008 – og det gælder de spanske hold, der vandt i 2008 – 2010 – 2012. For begge lande gælder det også, at langt hovedparten af spillerne kommer fra to klubber: Bayern München og Dortmund samt Real Madrid og Barcelona.
 • Roy Hodgson, England: Om vi er i en omstillingsfase? Det har vi vist været siden 1966…
 • Vicente Del Bosque, Spanien: Der er ingen idé i at lave en revolution, selv om vi ikke lykkedes ved dette VM. Vi skal lære, justere og arbejde hen mod at forsvare vores EM titel.
 • Roy Hodgson, England: Som træner tror jeg meget på, at træning er vigtigt for et hold. Ikke kun videomøder og taktikmøder. Det er vigtigst at være på træningsbanen. Det er en stor udfordring som landstræner. SKY (TV) ønsker de bedste kampe om søndagen. Derfor kan nogle af spillerne først møde mandag til restitutionstræning. Så træner vi let tirsdag, da vi skal spille landskamp onsdag. Så er der restitutionstræning torsdag. Og fredag kan vi træne let, da vi spiller lørdag. Oveni kommer eventuelt en rejse til udekamp.
 • Didier Deschamps, Frankrig: Det er ikke nok at have en god teknik. De bedste spillere passer – og passer på deres krop. De er fitte, spiser sundt og får passende hvile. Selvdisciplin er et must.
 • Roy Hodgson, England: Vi har fantastiske faciliteter til de unge spillere. Nu satser vi mest på træneruddannelse. The Coach Is The Key. Vi har altid været managers. Nu skal vi til at være trænere også.
 • Vicente Del Bosque, Spanien: Vi var ikke gode nok til at spille os igennem kompakte 5-mandsforsvar (Holland og Chile). Det ville jeg gerne have løst anderledes, end vi gjorde.


På følgende links kan du læse et par andre artikler fra seminaret:

http://www.uefa.org/football-development/technical/coach-education/news/newsid=2147704.html
 
http://www.uefa.org/football-development/technical/coach-education/news/newsid=2148733.html

Seneste nyt fra "Opgaver og rapporter"