Gå til forsiden
MENU

DEBATBOG: Hvorfor har vi ikke en Zlatan i Danmark?

Hvorfor har vi ikke flere talenter i dansk fodbold med kant? Det spørgsmål stiller Ibrahim Al-Faour og Alper Sahin sig selv i bogen Så kom dog ind i kampen, Danmark! Hvorfor har vi ikke flere talenter med kant?, hvor de opfordrer trænere og ledere i erhvervslivet til at gøre op med janteloven i jagten på de ekstraordinære talenter.

020614-Traeningsbanegruppe.jpg
AF: Joachim Weichel

Vi har talt med den ene af bogens forfattere, den 35-årige A-træner Ibrahim Al-Faour, som til daglig arbejder på Københavns Idrætsakademi, hvor han er træner og akademileder. Nedenfor giver han et indblik i, hvad der forhindrer dansk fodbold i at opfostre ekstraordinære talenter som Zlatan Ibrahimovic.

Hvad er den samfundsmæssige problematik, og hvordan afspejler den sig i sporten?

"Vi spurgte os selv, hvorfor vi ikke længere har enere som Anja Andersen, som skiller sig ud og samtidig går forrest. Hun var en speciel spiller, fordi hun på én og samme tid var elsket og hadet. Hun var den bedste spiller indenfor stregerne, men lige så snart hun trådte ud fra banen, kunne hun ikke overholde regler og aftaler.

Svaret er, at vi ikke tør at skille os ud – og vi vil heller ikke have, at andre skal skille sig ud på grund af janteloven. Det seneste eksempel er Martin Braithwaithes skifte til Barcelona, hvor folk gør grin med ham i stedet for at fokusere på det positive, som er, at der findes rigtig mange dygtige danske fodboldtalenter. Problemet er, at vi ikke fortæller dem, hvor gode de rent faktisk er. I stedet er vi med til at bremse dem, fordi de ikke må tro, at de er bedre end andre. Vi er simpelthen for dårlige til at håndtere det ekstraordinære."

Hvorfor er det et problem, at vi ikke har flere talenter med kant?

"Vi spilder en masse talent, fordi vi er for dårlige til at tilpasse vores tilgang til den enkelte spiller – og vi er især ikke gode til at håndtere dem, som har kant. Det er klart, at trænerens drøm er den spiller, der gør, hvad der bliver sagt.Men hvorfor skal der ikke også være plads til spilleren, som stiller spørgsmålstegn ved trænerens ordre og tør at tænke anderledes end sine medspillere? Jeg sammenligner det med at give dem en spændetrøje på, når de har brug for frihed til at boltre sig."

Hvordan bør disse "Zlatan Ibrahimovic"-typer håndteres af en træner og klub?

"Det kræver naturligvis, at man investerer de nødvendige ressourcer – vigtigst af alt tid til at sætte sig ind i spillerens baggrund og møde vedkommende i øjenhøjde. Alle går rundt og tror, at en træner og en spiller ikke kan have et tæt bånd, fordi det skal emme af professionalisme. Hvorfor ikke komme tæt på spilleren, så du kan forstå ham eller hende? Man skal altid forsøge  at skabe en relation til den enkelte spiller, som gør, at man kan møde spilleren, hvor han/hun har behov for at blive mødt. Det kan være i form af ”small talks” om alt andet end fodbold.

De skal nemlig håndteres med en anden tilgang end den gængse. Det er vigtigt, at man ikke italesætter dette som en negativ ting; med det menes, at mange har en tendens til at kalde dette ”særbehandling”. Dette ordvalg har en negativ klang, hvorfor det oftest betragtes som noget værende negativt. Vi mener, at ord skaber virkelighed, og derfor er det enormt vigtigt, at man vælger de rigtige ord i denne henseende.

Selvfølgelig skal spillerne være underlagt de samme grundlæggende regler, men jeg synes godt, man kan tolke dem forskelligt afhængig af, hvilken spiller man har med at gøre. For mig handler det om at behandle spillerne ens ved at behandle dem forskelligt.

Som klub er vi klar over, hvilke spillere der kræver flere ressourcer og kræfter. Derfor skal vi være indstillet på, at det er en investering for os, da det typisk også er dem, som vinder titler og trofæer for os. Derfor skal vi gøre plads til dem, men stadig inden for de rammer og regler, der er for kollektivet. Vi viser, at vi vil dem, og når disse spillere oplever dette, så giver de tifoldigt igen."

I næste udgave af Trænerlounge fortsætter vi med at fokusere på, hvordan man som træner kan håndtere spillere med ”kant”, når vi taler med trænere fra klubber (elite som bredde), som har erfaring med at tackle spillere forskelligt og fundet en plads til enerne i en holdsport.

 

 

 

Seneste nyt fra "Strategi og ledelse"