Gå til forsiden
MENU

Ebbe Sand: Jeg skal ikke ind og lave om på alting

For kort tid siden blev den tidligere landsholdsspiller Ebbe Sand præsenteret som Åge Hareides assistenttræner efter Jon Dahls stop. Vi har mødt hele Danmarks Ebbe Sand til en snak om at blive træner igen, hvordan tidligere roller i fodbolden kan være en fordel, om hans samtale med Jon Dahl, og hvad der egentlig står øverst i hans kalender lige nu.

20200117FB A002
AF: Pia Schou Nielsen

Det er lidt under seks år siden at Ebbe Sand sidst stod på træningsbanen i landsholdets træningsdragt. Dengang hed landstræneren Morten Olsen – i dag hedder han Åge Hareide. På de seks år har den danske landsholdsangriber med 22 landsholdsmål i støvlerne haft andre roller i fodbolden – fra akademier i udlandet, rådgiver i sin tidligere tyske klub Schalke 04 og sportsdirektør i Brøndby IF.

Vi møder Ebbe Sand kun 500 meter fra den tidligere arbejdsplads på den københavnske vestegn, på landstrænerkontoret i Brøndby. Et sted han er meget glad for at sidde.

”Der har været masser af ting at gå i gang med, og jeg har haft en rigtig fin start og er i gode hænder hos både Åge og Mounir (Mounir Akhiat – DBU’s performance analytiker, red.). Det er en fordel, at jeg har en periode, inden vi mødes med holdet, så jeg kan blive sat godt ind i træningsøvelser, der jo alle ligger online to år tilbage – det er et vigtigt værktøj,” lyder det fra Sand, der fortsætter:

”For mig handler det også om at få afklaret, hvordan tingene fungerer i landsholdslejren, og hvem der står for hvad. Jeg skal jo ikke ind og lave om på alting – jeg skal falde ind i rollen så smidigt som overhovedet muligt. Spillerne tror jeg ikke kommer til at mærke den store forskel, men selvfølgelig kommer jeg også ind med mine ideer, tanker og kommentarer til det.”

Hvordan finder man sin rolle i så kort og intensiv periode, som der fra nu og til EM?

”Det er allerede et super stærkt team på landsholdet, som jeg bliver en del af og teamet har jo en fast måde at gøre tingene på, der fungerer super godt. Derfor glæder jeg mig også til at blive en del af det her succesrige team, der har skabt nogle fantastiske resultater, der jo gør, at vi nu står her med tre danske EM kampe i Parken. Det glæder jeg mig utrolig meget til”

Du har haft mange roller i forskellige klubber. Hvordan kan de hver især bruges i den rolle du overtager nu?

”Jeg har hele tiden bevæget mig i sportens verden – både som spiller og som træner. Men også i de andre roller, jeg har haft som eksempelvis sportsdirektør i Brøndby.  Det har selvfølgelig kogt ned været med til at give en ballast og styrke mig til den rolle, jeg får nu. Det er jo ikke en ny rolle for mig. Jeg har stået ude på træningsbanen masser af gange og var jo også seks år under Morten Olsen. Så jeg ved bestemt godt, hvad jeg går ind til.”

Det er dog lang tid siden du har været på træningsbanen. Kan det være en udfordring?

”Uanset hvilken rolle jeg har haft, har jeg altid fulgt med, hvad der foregik på træningsbanen. Nu glæder jeg mig bare rigtig meget til at være der endnu mere. Det er jo der, det sker, og du er meget tættere på spillerne – både i træning og i kamp, modsat når du sidder på tribunen som for eksempel sportsdirektør. Og så er det jo igen ikke nogen ny rolle. Det er i mine øjne uden tvivl en stor fordel, at jeg har været inde over landsholdet før og arbejdet med landsholdsspillerne. Der er selvfølgelig nogle nye spillere, men stadig også gengangere fra den gang som Eriksen, Kjær og Schmeichel,” siger Ebbe Sand.

 

Europa rundt og en fyldt kalender

Den danske assistenttræner må dog vente til 23. marts før landsholdet og de førnævnte spillere kommer på træningsbanen i Danmark forud for landskampene mod Færøerne og England. Siden sin ansættelse har den 47-årige træner, der i 2013 afsluttede sin PRO-træner licens, derfor i stedet været fast mand på kontoret. Og når spørgsmålet lyder på hvordan Ebbe Sands kalender ser ud lige nu, falder svaret prompte:

”Den er ret fyldt! Lige nu bruger vi tiden på modstanderanalyser af vores marts-modstandere Færøerne og England samt på at følge vores spillere tæt. Jeg skal desuden i de kommende fem weekender rundt i Europa og se kampe med vores spillere og udnytte muligheden for at tage en kort snak med dem. Jeg har primært fokus på vores offensive spillere, mens Åge tager de mere defensivt orienterede spillere. Så vi har delt det op. Vi prøver at se så meget live som muligt, men med så mange spillere tager vi naturligvis også en del kampe på skærmen. Så det at se fodbold fylder meget i øjeblikket,” fortæller Sand.

Jons mulighed blev også min mulighed

Som angriber var han landsholdskollega og gode venner med Jon Dahl, landsmanden han netop har overtaget jobbet som assistenttræner fra, da den tidligere assistenttræner valgte at sig ja tak til cheftrænerjobbet i Malmø FF. Og der har da også være flere samtaler mellem de tidligere landsholdsangribere:

”Ja, jeg kender jo Jon rigtig godt fra landsholdet, og det var helt naturligt, at vi talte sammen også for at jeg kunne blive sat ind i tingene og ikke mindst ønske ham tillykke. Det var en stor mulighed for ham – og nu blev det jo så også til en mulighed for mig. Så det er jeg naturligvis glad for, og jeg glæder mig utrolig meget til at komme i gang,” smiler Ebbe Sand der glæder sig lige så meget som resten af Fodbold-Danmark til et EM-på hjemmebane og tre danske kampe mod Finland, Belgien og Rusland i Parken:

”EM bliver en fantastisk oplevelse også på hjemmebane! Jeg tror ikke nogle af os havde drømt om, at det kunne være en mulighed. Jeg føler det lidt som den gang, jeg fik debut for det danske landshold – det var et par måneder før VM i 1998. Dengang kom jeg med kort tid før slutrunden, og det gør jeg også denne gang. Og dengang gik det jo meget godt, griner han.

I alt er det blevet til fire slutrunder for Ebbe Sand som spiller og to som assistenttræner – og altså nu på vej til sin tredje.

 

 

Seneste nyt fra "Strategi og ledelse"