Gå til forsiden
MENU

En fortælling om fodbold, korruption og kærlighed

Mere end 10.000 kilometer væk fra Danmark driver uganderen Ibra Kakeeto et fodboldakademi med fokus på uddannelse, ordentlighed og glæden ved sporten. Her dribler spillerne rundt med Select-bolde i danske landsholdstrøjer på grund af et helt tilfældigt møde med den danske træner, Niels Lawaetz

landsholdstrøjer.jpg
AF: Hjalte Bøgeskov Christensen

Midt i slummen i byen Masaka i Uganda kan man finde spillere iført danske landsholdstrøjer, der træner fodbold på Ibra Kakeetos fodboldakademi, Alfa Football Academy. I december måned var han i Danmark for at besøge danske venner, hvor vi på TrænerLounge fik mulighed for at tale med ham.

Den danske relation er pudsig, sjov og vigtig for den daglige drift af akademiet, men fortællingen om Ibra Kakeetos fodboldprojekt starter et helt andet sted.    

Korruption og lange bolde

Tilbage i starten af dette årtusinde var Ibra Kakeeto selv en talentfuld fodboldspiller. Han elskede instinktivt spillet, selv om banerne i det fattige Uganda var elendige. Der var aldrig mere end én bold, og han og vennerne manglede ofte støvler og øvrige faciliteter.

”Hvis bolden gik i stykker under en kamp eller en træning, så stoppede kampen. Det var ikke andet at gøre.”

Alligevel spillede de hver gang chancen bød sig.

Selv forsøgte han at følge med i europæisk fodbold, når der var mulighed for at se en kamp. Der lærte han spillet at kende, som det burde blive spillet. Det smukke spil.

”Det, vi spillede, da jeg var ung, det var primitivt. Det var tacklinger og lange bolde. Men jeg vidste, at det ikke var sådan spillet burde spilles,” fortæller han.

En ting var, at spillet ikke blev spillet som, Ibra Kakeeto synes, det burde. Han oplevede også et af sportens grimme ansigter – korruption - i stor stil. Et problem, han stadig oplever.

”Folk købte sig til en plads i startopstillingen. Det handlede ikke om, hvem der var bedst. Det handlede om, hvem der havde flest penge. Og det er stadig et stort problem i dag,” siger han. 

Kontrakt i udlandet

I en alder af 16 år bragte Ibra Kakeetos evner på fodboldbanen ham væk fra Uganda og videre til nabolandet Sudan, hvor han fik mulighed for at få en smule penge for at spille fodbold. Men også her var spillet primitivt.

Der var ikke plads til detaljer og tekniske kombinationer. Det smukke spil var i Ibra Kakeetos optik ikke kommet til hverken Uganda eller Sudan. Endnu.

I Sudan var problemerne med korruption de samme som han kendte fra Uganda.

Han tog derfor konsekvensen og sluttede sin fodboldkarriere, inden han var fyldt tyve. Under det korte ophold i Sudan havde han dog tjent nok til, at han kunne tage en lille opsparing med hjem til Masaka i Uganda. 

 

Akademi fra bunden

Da han vendte hjem til Uganda, ville han skabe de forudsætninger for de unge spillere, som han ikke selv havde haft. Det smukke spil skulle være i fokus, spillerne skulle gå i skole, og det skulle ikke være muligt at købe sig på holdet. Han ville starte sit eget akademi.  

”Jeg byggede det op fra bunden. Et fair akademi, hvor der er samarbejde med skolerne, og hvor alle bliver behandlet lige,” fortæller han passioneret.

Spillet, der bringer folk sammen

Uddannelse er vigtigt på Ibra Kakeetos akademi, og succeskriteriet er heller ikke, at der skal skabes topspillere – det ville blot være en flot bonus. Det vigtigste er, at spillerne nyder spillet og udvikler sig som mennesker.

Ibra elsker nemlig selv, hvad fodbolden kan gøre ved mennesker.

”Fodbold bringer folk sammen på tværs af økonomi, hudfarve og religion. Det elsker jeg sporten for. Det er det eneste, der kan bringe mennesker sammen på den måde,” siger han.

Han har selv oplevet krig og racisme i sit liv, men har altid betragtet fodbolden som et helle.  

”Nemt at dø fattig”

Ibras Alfa fodboldakademi er på nuværende tidspunkt afhængigt af donationer. Spillerne kommer fra slummen og er for fattige til at betale for en plads på akademiet. Det er derfor ikke en specielt god forretning, han har kørende.

”Det er nemt at dø fattig. Det er meget nemt at dø fattig, når man ikke vil være korrupt. Jeg ville sagtens kunne tjene penge på at tage de spillere ind, der har forældre som vil betale mig, men det nægter jeg – sådan skal det ikke være,” siger han og fortsætter

”Jeg kan mærke, at det gør en lille forskel. Det presser de andre trænere i området, så det bliver sværere for dem at være korrupte.”

Målsætningen er, at akademiet på sigt skal gøres til en fornuftig forretning. Vejen dertil er dog lang, men penge er heller ikke drivkraften bag. Projektet har fra start af været humanistisk for Ibra Kakeeto.  

Danske landsholdstrøjer i den afrikanske slum

Niels Lawaetz, der indtil årsskiftet var talenttræner i DBU og nu er U14-cheftræner i FCK, har en vigtig rolle i historien om Alfa Football Academy. Han var i 2013 taget et år med familien til Uganda. Her faldt han tilfældigvis over en træningssession, der var det klart mest professionelle, han havde set i Uganda.

Det var Ibra Kakeetos akademi.

”Jeg havde set en del hold træne, og det var meget primitivt, men så faldt jeg tilfældigvis over Ibra Alfas træning, der lå i et slumkvarter, og det var meget bedre organiseret, end de andre steder. Meget mere professionelt. Det overraskede mig,” fortæller Niels Lawaetz.

Han begyndte at tale og sparre med Ibra Kakeeto, og et venskab og et samarbejde begyndte.

”Det har været enormt inspirerende. Jeg har lært meget af Ibra og af Afrika. Det er jeg meget taknemmelig for. Man lærer at sætte pris på det, man har. Der er mange ting, vi danskere tager for givet, men som betyder en masse for folk som Ibra,” fortæller Niels Lawaetz.

Da Niels så vente hjem til Danmark, holdt han kontakten med Ibra. Han sørgede for, at der blev sendt bolde, kegler, støvler og trøjer ned til Afrika. Han har siden hen også hjulpet andre trænere med at komme på inspirationstur til Uganda. Den tidligere danske landsholdsstjerne Christian Poulsen har blandt flere andre været på besøg i Masaka. 

Til dansk jul

I december måned var det så Ibras tur til at komme på besøg den anden vej. Han var nemlig i Danmark for at hilse på gode venner, hvor han boede hjemme hos Niels Lawaetz og hans familie i ugerne op til jul. Her fik han så også mulighed for at besøge Christian Poulsen igen.

Det var i forbindelse med Danmark-besøget, at interviewet kom i stand. Her var Ibra Kakeeto sammen med Niels Lawaetz forbi Fodboldens Hus i Brøndby den 13. december, hvor der traditionen tro var luciaoptog. En stor kulturoplevelse for den afrikanske gæst.   

Du kan læse meget mere om akademiet her 

Seneste nyt fra "Strategi og ledelse"