Gå til forsiden
MENU

Erik Rasmussen: Klubberne er bange for at hente afrikanske spillere

Den tidligere danske toptræner har længe været en del af fodboldprojekter i Afrika, og som træner har han været med til at integrere flere spillere fra kontinentet, men det er noget vi generelt kan blive meget bedre til i dansk fodbold, mener Erik Rasmussen.

erik.jpg
AF: Hjalte Christensen

Foto: Vendsyssel FF og PhotoCare, Hjørring

 

Hvis man aldrig har prøvet at cykle, haft en bankkonto eller set en mikrobølgeovn, kan det være en stor omvæltning pludselig at havne i et samfund som det danske. Det er dog tilfældet for nogle af de afrikanske spillere, der kommer til det kolde nord på grund af deres talenter på en fodboldbane. De kommer fra en helt anden kultur og med nogle markant andre ting i bagagen.

På grund af den store kulturforskel bliver flere af dem fravalgt af de danske klubber, som dog går glip af nogle ekstraordinære spillere, fortæller den tidligere Vendsyssel FF-træner.

”De afrikanske spillere er i fodboldsammenhæng interessante, fordi  de har noget specielt. De har en fysik, en hurtighed, en råstyrke og en motivation kun meget få skandinaviske spillere kan matche. Når man kigger på nogle af de største spillere i dansk fodbold igennem en lang årrække, er der mange afrikanere – selv om der kun er meget få afrikanere i dansk fodbold,” siger han og fortsætter.

”Men klubberne er bange for at hente afrikanske spillere. Hvis du kigger på topscorerlisten i Superligaen, så mener jeg, det er 4 ud af de første fem, der har anden etnisk baggrund og tre af dem er sorte. Det burde jo være grund nok til, at klubberne fik lyst til at arbejde med dem,” siger han inden ottende spillerunde af Superligaen.

Erik Rasmussen blev selv for alvor engageret i Afrika og afrikanske fodboldspillere, da han som FC Midtjylland-træner besøgte klubbens akademi i Afrika.

 

Fra korruption til velfærdsstat

Han ved dog godt, at man ikke ”bare” lykkes med at få integreret de afrikanske spillere. De kommer med en helt anden tilgang til spillet, til livet og så har mange af dem nogle helt andre ting med i rygsækken.

”De er vant til, at de ikke kan stole på folk. De er vant til at medspillere, trænere og klubber prøver at snyde dem. Derfor skal man hjælpe dem i gang. I Sierra Leone, hvor jeg er involveret, har mange af dem mistet tætte familiemedlemmer i forbindelse med borgerkrig og til Ebola-epidemien,” siger Erik Rasmussen.

Det er derfor noget af en omvæltning, der rammer de afrikanske spillere, når de pludselig sidder i et dansk omklædningsrum og skal finde sig til rette i den danske velfærdsstat.

 

”Klubberne skal hjælpe med mange ting. Hvis man kommer direkte fra Afrika til Hjørring eller Herlev, så er man jo fuldstændig på bar bund,” siger Erik Rasmussen.

Mange af spillerne har aldrig haft en bankkonto, de kender ikke til alle de statslige og kommunale ting, man skal have fikset, når man er i Danmark, og flere af dem har heller ikke det store kendskab til kost.

Erik Rasmussen har derfor en opsang til klubberne om, at de sætter sig ind i, hvad det er for en baggrund spillerne kommer fra, så man meget lettere kan få hjulpet dem i gang, når de kommer til Danmark. Det kan for eksempel være ved værtsfamilier, som kan hjælpe med at få installeret spillerne ordentligt i byen og give en hånd med det praktiske og det kulturelle. 

 

Med til at ændre liv

Det er indiskutabelt, at det i de fleste tilfælde vil kræve mere at få integreret en spiller fra Afrika i en dansk trup, end det vil at få integreret en skandinavisk spiller. Men der kan være meget at vinde, hvis man tager den svære vej.

”Udover et råt talent, så har de fleste afrikanske spillere en helt anden motivation. De ved godt, at hvis de lykkes, så bliver deres liv og deres families liv vanvittigt anderledes. Ikke bare en lille smule forandret, vanvittigt anderledes,” siger han.

Erik Rasmussen har selv haft stor succes med afrikanske spillere i sin trænerkarriere. Det mener han skyldes viden og forståelse, men at grunden til, at det er spændende, kun handler meget lidt om at få et bedre fodboldhold, men om meget blødere værdier.

”Grundlæggende er det jo fantastisk at arbejde med det her, for man kan være med til at gøre en kæmpe forskel. Når en afrikansk dreng bliver fodboldspiller i Europa, så er det ikke bare drengens liv, der bliver bedre. Det kan være et helt lokalsamfund, som får et bedre liv” fortæller Eriks Rasmussen

Seneste nyt fra "Strategi og ledelse"