Gå til forsiden
MENU

Et halvt års forarbejde til en enkelt fodboldkamp

Udlandsture til Schweiz, Sverige og USA, utallige timers fodbold og studie af samtlige standardsituationer i to år. Brian Priske havde til opgave at scoute Danmarks VM-modstander Peru.

TLPIC_812x568.jpg
AF: HJALTE CHRISTENSEN

Forarbejdet var i den grad gjort grundigt, da Danmark fik sin første VM-sejr mod Peru. 

Brian Priske har igennem længere tid scoutet på Peru, som var Danmarks første modstander ved den igangværende VM-slutrunde. Ét enkelt mål af Yussuf Yurary Poulsen var nok til at sikre en vigtig dansk 1-0-sejr. Brian Priske, der til dagligt er en del af trænerteamet i FC Midtjylland, havde til opgave at finde ud af alt, hvad der var værd at vide om Perus-mandskab og videregive den viden til Åge Hareide og Jon Dahl Tomasson.

”Det er i princippet det hele, jeg kigger på. Det offensive spil, det defensive spil, standardsituationer, omstillinger, spillernes dynamik og kultur. Det er egentligt alt, hvad der er at sige om et fodboldhold,” fortæller han.

Brian Priske fik tildelt Peru-kampen tilbage i januar. Derefter gik han i gang med at se adskillige af deres kvalifikationskampe. I marts måned var han så i USA, hvor han så dem spille to træningskampe live, i juni fik han også set dem spille to træningskampe – én i Schweiz og én i Sverige. Derudover har han studeret alle deres dødbolde fra den sydamerikanske kvalifikation startede i 2016.

”Det handler meget om at finde mønstrene i deres spil, så der er så få overraskelser som muligt, når spillerne møder dem på banen,” siger Brian Priske, der selv fik 24 landskampe for Danmark i sin aktive karriere.

På tværs af Atlanterhavet

 

Den tidligere forsvarsspiller har altså været lidt rundt omkring i verden i forberedelserne til kampen mod Peru, men det mener han faktisk er en nødvendighed, hvis man skal lave en ordentlig scouting-rapport. 

”Man får nogle vigtige ting med, når man ser kampene live. Først og fremmest ser man hele banen, hvilket betyder, at man også kan se bevægelsesmønstrene på dem, der ikke har bolden. Det giver mulighed for at se, hvordan hele holdet hænger sammen,” fortæller han og fortsætter.

”Man er kommet langt i forhold til at filme oppefra, så nogle kampe kan i dag scoutes fra sofaen, men man får stadig nogle andre vigtige nuancer med, når man ser det live”.

Endte med succes

Danmark fik som bekendt en 1-0-sejr i åbningskampen mod Peru. Det var Brian Priske selvfølgelig glad for, men han var også godt tilfreds med, at det sydamerikanskemandskab fra Andesbjergene lignede det hold, han havde scoutet på.

”Jeg synes heldigvis, at Peru spillede nogenlunde, som jeg havde forventet rent taktisk. Det er jo meget rart, at den overlevering, jeg har givet til trænerteamet, ikke er helt ved siden af,” afslutter han. 

Seneste nyt fra "Strategi og ledelse"