Gå til forsiden
MENU

Fundamentet for fremtidens fodboldspillere støbes gennem leg

En studietur til den hollandske klub PSV Eindhoven viser, at klubben er bevidst om sin plads i toppen af det hollandske hierarki. Det betyder også, at klubben ved, hvordan den skal adskille sig fra konkurrenterne, som man samtidig gerne vil samarbejde med.

De Herdgang Training PSV
AF: Joachim Højer Weichel / Foto: Wikimedia Commons

Ved siden af mit job hos DBU er jeg børnefodboldtræner i Brøndby IF. Det er i denne sammenhæng, at jeg har været på studietur til Holland.

Du kører ud af byen og væk fra rampelyset på Philips Stadium. I en skov lidt uden for byen, gemt væk fra omverdenens pres, ligger PSV Eindhovens træningsanlæg De Herdgang. Her træner alle klubbens hold, og dermed er vejen banet for spillere, som måtte klare rejsen fra U10 til førsteholdet.

Legender som Mark van Bommel og Ruud van Nistelrooys tilstedeværelse som cheftrænere for førsteholdet og U19-holdet kaster skygger over hele anlægget. Det udnytter PSV FUNdament, der dækker over U10-U12-holdene, ved at lade de tidligere stjerner overskygge stjernerne i svøb, som får tid og ro til at udvikle sig.

Således får klubbens yngste spillere lov til at tage deres første spæde skridt i den rød-hvide-stribede trøje uden et tungt pres på deres skuldre fra klubbens side af.

Resultaterne kommer nemlig ikke i første række. Klubben er bevidst om, at man bygger fundamentet for fremtiden, og i den sammenhæng ved ledelsen, at der ikke følger en garanti for, at spillerne går hele vejen, med guldmedaljerne.

I stedet har PSV Eindhoven landets største pulje af spillere fra U10 til U12. Med mere end 100 spillere, fordelt på fire hold på hver af de tre årgange. Det er klubbens måde at tage et kollektivt ansvar for talentudviklingen i Holland, og derfor samarbejder man også med belgiske Gilze og de hollandske klubber Helmond og Nijmegen. I praksis betyder det, at der er ét PSV-hold i Eindhoven og ét PSV-hold i hver af de resterende klubber på alle tre årgange. De konkurrerer alle på nationalt plan, uden dog at kunne møde hinanden, hvilket sikrer den bedst mulige matchning.

Det skyldes, at PSV ønsker at gøre op med rivalernes selektering. Derfor har klubben heller ikke en kvote for, hvor mange spillere de vil have tilknyttet. Antallet afhænger af, hvilke spillere klubben finder det interessant at arbejde videre med. Her skeler trænere og scouts især til spillernes mentale færdigheder, hvor arbejdsmoral, positiv udstråling og gåpåmod vægtes højt. Desuden prioriterer PSV også spillernes tekniske færdigheder højt, fordi de vil fremelske spillere, der vil dominere kampene ved at tage fat i bolden og udtrykke sig med den.

Det forsøger de at fremelske gennem træningspas, som er bygget op omkring især tekniske øvelser. For eksempel indleder de ofte træningerne med, at spillerne jonglerer. Undervejs skiftes spillerne til at jonglere med almindelige bolde, håndbolde og tennisbolde. Desuden slutter de også træningerne af med tekniske lege eller udfordringer. De kan også finde på at opstille øvelser med det ene formål at teste deres mentalitet ved at ændre øvelsens regler mange gange.

Først på U13 udvælges spillere til ét PSV-hold, der har base i Eindhoven ligesom klubbens ældre hold.

Seneste nyt fra "Strategi og ledelse"