Gå til forsiden
MENU

Jess Thorup: Jeg får lærepenge, jeg ikke kan købe for penge

Selvom Jess Thorup har stået i spidsen for det danske U21-landshold under en EM-slutrunde og vundet et dansk mesterskab med FC Midtjylland, har han aldrig lært så meget, som han har gjort på ét år i belgiske KAA Gent, hvor byen lever og ånder for klubbens kommende kampe.

jess_thorup_812x568 (1).jpg
AF: Joachim Højer Weichel

De drømmer stort i den belgiske by Gent. Ét år med Jess Thorup i spidsen har kastet en pokalfinale, som holdet tabte, et mesterskabsslutspil og en kvalifikation til Europa League-gruppespillet af sig. Og så blander KAA Gent sig ovenikøbet i toppen af den belgiske liga i år. Den danske cheftræners indtog i klubben har – med rette – fodret fansenes forhåbninger om succes i den nærmeste fremtid.

Med forhåbninger følger forpligtelser. Drømmene har fået ben at gå på hos The Buffalos, der higer efter at få stillet sulten efter succes. Derfor er jagten på sølvtøj også sat ind i denne sæson, hvor sidste sæsons finalenederlag skal revancheres. Det betyder, at der hviler et tungt pres på den 49-årige PRO-træners skuldre, men danskeren ser det som et nødvendigt skridt i sin egen udvikling.

”Jeg suger til mig hver dag. Jeg får lærepenge, jeg ikke kan købe for penge,” siger Jess Thorup og uddyber:

”Der er et konstant pres fra alle sider. Det er tydeligt, at klubben er på vej frem og vil blande sig med de store, traditionelle klubber. Derfor er kravet også, at alle kampe skal vindes,” siger den danske cheftræner og forklarer:

”Samtidig skal man kunne begå sig på mange gulve. Både helt nede på gulvet i øjenhøjde med kollegaer og spillere men også på de bonede bestyrelsesgulve.”

 

Drømme bliver til virkelighed

Da Jess Thorup i efteråret 2018 første gang hører om interessen fra det belgiske igennem en agent, er Superliga-sæsonen i fuld gang. Hans Midtjylland-mandskab er forsvarende Danmarksmestre og indtager efter en god start på den nye sæson førstepladsen. Han har faktisk planer om at blive i klubben i mange år ud i fremtiden. Indtil han ombestemmer sig, da han får opkaldet fra udlandet.

”Det var ikke et fravalg af FC Midtjylland, men et tilvalg af en mulighed jeg ikke vidste, om jeg ville få igen. Hvornår får en dansk træner muligheden for at træne en stor klub i en stor liga?,” lyder det spørgende fra den danske cheftræner.

Jess Thorup er aldrig i tvivl om, at han skal afsted. Alligevel skal det vendes med familien. For der skal findes svar på alle de praktiske spørgsmål. Det vigtigste af dem alle – skal familien med? De bliver hurtigt enige om, at det er en chance, de ikke får igen. Derfor flytter hans kone og søn i første omgang med, mens datteren bliver hjemme og passer studierne. Efterfølgende er sønnen flyttet hjem til Danmark.

Familien er dog ikke de eneste, som Gent-cheftræneren har taget med på råd, når han har skulle træffe svære beslutninger i løbet af hans karriere. Særligt én kollega har givet ham et råd, som har haft stor indflydelse på, at han i dag er klubtræner – og så endda i Belgien.

”Det er ingen hemmelighed, at jeg bruger Morten Olsen som sparringspartner efter U21-EM i Tjekkiet, hvor vi når til semifinalen og kvalificerer os til OL. Han råder mig til at gå klubvejen for at prøve mig selv af på europæisk klubniveau,” fortæller Jess Thorup, der har stået i spidsen for FC Midtjylland i 36 europæiske kampe, mens hans Gent-hold snart runder 10 kampe.

Den tidligere U21-landstræner er ansat i to år i DBU, hvor han har mange gode snakke med Morten Olsen. Desuden træner han de største talenter, som står på spring til A-landsholdet og udlandet – deriblandt Andreas Christensen og Pierre-Emile Højbjerg – og det giver ham en idé om, hvad der skal til som ung spiller for at klare sig i udlandet. En viden, han trækker på i hans nuværende job.

”De spillere, jeg har med at gøre nu, er unge, profilerede landsholdsspillere. Det er virkelig en spændende udfordring at skulle håndtere de her stjerner. Der er slet ingen tvivl om, at det er med til at modne mig som træner og person,” forklarer Jess Thorup.

 

Følger sit indre kompas

Den danske træner i Belgien er altid interesseret i at søge inspiration. Derfor priser han sig lykkelig over at have været kollega med folk som Morten Olsen, Troels Bech og Ove Pedersen, hvis forskellige perspektiver på spillet og ledelsesstil har været med til at forme hans tilgang som træner.

”Jeg har lært noget af alle de folk, jeg har arbejdet sammen med. Men jeg fandt hurtigt ud af, at jeg ikke skulle kopiere nogen. I stedet skal jeg huske at være mig selv,” siger Jess Thorup og uddyber:

”Jeg skal huske på, det er mennesker, jeg har med at gøre. De skal håndteres på hver deres måde. De skal mærke, at jeg vil dem. Og jeg er overbevist om, at de kan mærke, hvis jeg prøver at være noget, jeg ikke er,” fortæller Jess Thorup, der føler, han er mere afklaret om sin trænergerning og person end nogensinde før, selvom han aldrig har haft så travlt, som han har nu.

Seneste nyt fra "Strategi og ledelse"