Gå til forsiden
MENU

Mike Tullberg: Fra fodboldinvalid til foregangsmand

Da Mike Tullberg slår Dortmunds U19-hold med sine U19-drenge fra Oberhausen i foråret 2017, er han uvidende om, at han bliver iagttaget af storklubbens høje herrer. Her er historien om, hvordan en sejr kan fungere som et visitkort, der kaster et drømmejob af sig efter to år.

Borussia Dortmund Goal Celebration
AF: Joachim Højer Weichel // Foto: Wikimedia Commons

Når den danske fodboldtræner Mike Tullberg møder ind efter sommerferien, er det en ny verden, der venter ham. Efter flere års flirten er drømmen blevet til virkelighed. Han skal nemlig stå i spidsen for Borussia Dortmunds U23-hold tre år frem i tiden – og muligvis længere – hvis alt går efter hans eget hoved. Det har det dog sjældent gjort indtil videre.

Mike Tullbergs vej til drømmejobbet har nemlig været lang og snørklet. Tilbage i 2011 blev han som 25-årig erklæret fodboldinvalid efter et skadeshelvede, som fortsætter med at påvirke ham de første år, efter drømmen er brast. Derfor føler han sig også godt rustet til den store udfordring, der venter på ham.

”Jeg fik taget drømmen om en lang karriere i professionel fodbold fra mig i en forholdsvis ung alder, så jeg har gjort det til min mission at hjælpe andre med at nå det, jeg ikke selv nåede. For at nå dertil stiller jeg store krav til mig selv og mine omgivelser,” fortæller den tidligere AGF-spiller, der føler, at hans stil passer bedre ind i Tyskland end i Danmark.

”Min filosofi er ganske enkel. Jeg stiller sindssygt høje krav til mine spillere. Jeg forventer, at de bruger døgnets 24 timer på at forbedre sig ligesom mig selv. Hvis de lever op til dem, får de kærligheden at føle, og ellers kommer de til at opleve konsekvenser,” forklarer Mike Tullberg, som stiller de største krav sig selv. Ellers føler han ikke, at det er troværdigt, når han presser spillerne for at få det bedste ud af dem.

”Jeg vil ikke sætte overliggeren, så alle kan være med. Jeg vil sætte overliggeren, så alle ikke kan være med,” lyder det bestemt fra den kommende U23-træner i Dortmund, som blandt andet er inspireret af en ungarsk træner, han havde i sin tid i skotske Hearts.

 

Networking er en investering i fremtiden

Han er slet ikke i tvivl om, at skiftet udelukkende er kommet i stand, fordi han tidligere har været i Tyskland og dermed har skabt sig et stort netværk. Det tager form under hans tid som U19-træner i Oberhausen, der også ligger i Ruhr-distriktet. I hans første år som cheftræner for holdet sikrer han oprykning til landets bedste U19-række, hvor han sikrer overlevelse i anden sæson og tilmed slår netop Dortmunds U19, hvilket bringer det mesterskab, de senere vinder, i fare.

”Allerede dengang begynder jeg at snakke med Dortmund om den stilling, jeg har fået nu, men på det tidspunkt har jeg ingen Pro-licens,” afslører Mike Tullberg, der fortæller, at klubben egentlig var tilfreds med holdets daværende træner, nuværende Norwich City FC-træner Daniel Farke, men at de er i tvivl om, hvorvidt han fortsætter.

I første omgang bliver skiftet ikke til noget, selvom begge parter er interesserede. Derfor vender den danske træner i stedet snuden hjemad, hvor han bliver cheftræner for AGF’s U19-hold og senere assistenttræner i Vendsyssel FF.

Han ved, at det bliver svært at komme ud igen, og derfor gør han alt for at holde kontakten ved lige med Ingo Preuss, sportsdirektøren for U23-holdet. Det skulle vise sig at være en god idé, for da Dortmund frem mod den kommende sæson begynder at lede efter en ny cheftræner til U23-holdet, peger pilen i retning af Mike Tullberg. Han får at vide, at han er én af tre kandidater, og i sidste ende bliver han foretrukket frem for mere navnkundige navne.

”Jeg fik at vide, at det var et tilvalg af mine menneskelige kvaliteter – og især at jeg er god til at udvikle unge mennesker,” siger den kommende Dortmund-træner, som mener, at der ikke er stor forskel på fagligheden mellem de dygtigste trænere i Danmark og i Europa. Derfor sigter han også efter at være bedre til at håndtere mennesket end hans kollegaer.

 

Familien har formet ham

Kimen til den tilgang bliver lagt i løbet af hans barndom i Farum. Her bliver Mike Tullberg aldrig presset til at bruge tid på noget, han ikke har lyst til. Til gengæld forventes det, at man afslutter det, man starter, og at man gør sit bedste, uanset hvad man er i færd med.

”Jeg var ikke det største talent, men jeg havde en jernvilje og havde nogle få spidskompetencer, jeg var rigtig god til,” fortæller den tidligere angriber og fortsætter:

”Jeg har tit været den mindste i min årgang, men jeg får ikke medlidenhed fra mine forældre af. I stedet opfordrer de til, at jeg kan gå ud og træne på vejen,” forklarer den ambitiøse træner, som anser hans forældre som den største indflydelse på hans trænerkarriere.

Det er en tilgang, som han gerne vil give videre til sine spillere. Derfor skriver han også i sin Pro-opgave om arbejdet med modstandskraft i dansk eliteungdomsfodbold, som han skal op og forsvare i starten af august måned.

”Det er klart, at mit mål er at blive så dygtig som muligt og komme så langt som muligt. Men jeg tager kun én dag ad gangen,” siger Mike Tullberg, der vil være i Dortmund så længe som muligt, fordi han er bevidst om, hvor gunstig hans position er for en ung dansk træner som ham.

Derfor betyder det heller ikke noget, at de fire foregående cheftrænere for Dortmunds U23-hold efterfølgende har fået cheftrænerjob i en Premier League- eller Bundesliga-klub. Han har hvert fald ikke selv skænket det en tanke. Han koncentrerer sig nemlig om at tage Dortmund med storm.

Seneste nyt fra "Strategi og ledelse"