Gå til forsiden
MENU

Sebastian Brydegaard – på opdagelsesrejse i det norske talentudviklingsmiljø

Det norske fodboldforbund har indset, at norsk klub- og landsholdsfodbold halser efter den europæiske elite. En systematisk indsats med talentudviklingen skal dog bringe dem tilbage på ret kurs. Danske Sebastian Brydegaard holder styrepinden i én af landets største klubber.

Brydegaard 1.jpg
AF: Joachim Højer Weichel

I 2017 når det norske fodboldforbund frem til en konklusion; talentudviklingen i landet er ikke god nok. Landsholdene kommer ikke med til slutrunder, klubholdene kan ikke konkurrere internationalt og for få spillere kan begå sig i de bedste europæiske ligaer.

Erkendelsen er et resultat af mange års systematisk arbejde med problematikken. Forbundet ender med at lancere Akademiklassificeringsrapporten, der har til formål at sætte standarderne for, hvordan der skal arbejdes med talentudvikling i fremtiden.

Hos Eliteserie-klubben FK Haugesund handler man i forlængelse af lanceringen hurtigt og ansætter den danske PRO-træner Sebastian Brydegaard som udviklingschef fra starten af 2018. Hans fornemmeste opgave bliver at sikre, at klubbens strategi – midt i talentudviklingsrevolutionen – følges til punkt og prikke.

Efter mere end et årti i hjerteklubben Næsby Boldklub, hvor han gennem årene både fungerer som ungdomstræner, talentchef og cheftræner for førsteholdet, er tiden moden til at give sig i kast med et fodboldeventyr i udlandet.

 

Regionens hjerte

Eventyret tager sin begyndelse i Rogaland-regionen, som breder sig ud over 9.378 kvadratkilometer. Her ligger Haugesund gemt væk fra omverdenen mellem to fjorde – og netop det fungerer som en fordel for klubbens talentudvikling.

”Haugesund ligger i en region med 150.000 indbyggere, som skal med færge for at komme til de nærmeste topklubber i henholdsvis Bergen og Stavanger. Der er altså minimum to timer begge veje,” siger Sebastian Brydegaard.

”Det giver en helt anden ro. Der er ikke så stor konkurrence om at skifte til topklubberne tidligt. Spillerne bliver i moderklubberne, indtil de er 14-15 år, fordi vi kan tillade os det uden at miste dem,” fortæller den danske træner, der dog afslører, at situationen er anderledes i den norske hovedstad, hvor klubberne er tidligere ude med snøren efter de dygtigste spillere.

Haugesunds måde at gribe rekrutteringen an på skyldes, at det er det stærkeste brand i regionen. Derfor ønsker klubben også at tage ansvar for områdets drenge og piger på både bredde- og eliteniveau, selvom ungdomsafdelingen kun har drengehold på eliteniveau.

Samarbejdsklubberne er nemlig omdrejningspunktet for den vision, og derfor har én af Sebastian Brydegaards fornemmeste opgaver været at uddanne deres trænere og spillere. Derfor har han været på mere end 180 klubbesøg på ét år, ligesom klubben har udviklet en app til samarbejdsklubbernes trænere.

”De har adgang til en gratis app, hvor de kan finde træningsplaner fra U7 til U12. Der ligger tre ugentlige træningspas, der er opbygget omkring forskellige temaer, hvor progression også er tænkt ind. Og faktisk har over 1000 lokale frivillige trænere downloadet appen,” siger han.

”Troen på, at man kan drive spillerudvikling i en eliteklub, uden det er på bekostning af bredde- og samarbejdsklubberne, gennemsyrer vores arbejde,” forklarer den nu forhenværende udviklingschef.

 

Ny udfordring forude

Sebastian Brydegaards jobbeskrivelse har nemlig ændret sig fra starten af det nye år, da han fremover skal være assistenttræner på klubbens førstehold.

Dagen efter holdets første træning i det nye år skifter klubbens daværende cheftræner og assistent til Rosenborg. I første omgang overtager sportschefen og Sebastian Brydegaard tøjlerne på midlertidig basis, men efter et par uger bliver konstellationen gjort permanent.

”Fodboldtrænerjobbet er anderledes end at være talentchef. Man er træner 24/7, mens man nemmere kan koble fra som udviklingschef. I det nye job arbejder jeg med direkte ledelse hver dag,” forklarer Sebastian Brydegaard, der fremhæver, at den anerkendelse, der ligger i at blive tilbudt et job, man ikke har søgt, gør ham tryg i sin nye rolle.

For den 34-årige træner er den nye udfordring forbundet med stor motivation, fordi han får mulighed for at udforske sin egen fodboldfaglighed i et miljø, hvor han bliver fagligt udfordret hver eneste dag.

”Jeg er uddannet i possession-skolen, men heroppe er det blevet tydeligt for mig, at fodbold er meget andet, end når vi selv har bolden. Vores primære fokus er på spillet uden bolden. Det har gjort min fodboldfaglighed meget mere nuanceret, fordi jeg i højere grad forstår og er afklaret omkring alle spillets facetter,” siger den nyudnævnte assistenttræner, der i første omgang slet ikke gik efter jobbet, men accepterede det, fordi han går efter at være i nuet og blive udfordret i hverdagen.

Sebastian Brydegaard og FK Haugesund tager hul på den nye sæson, hvor de skal forsøge at gentage sidste sæsons succes, som mundede ud i en fjerdeplads, den 31. marts.

Seneste nyt fra "Strategi og ledelse"