Gå til forsiden
MENU

Trænerinspiration: Refleksion

Det engelske trænermagasin the Bootroom bringer i seneste udgave gode råd til fodboldtræneren til at hjælpe dig med at reflektere over din coaching. Råd der i den grad også er relevante for danske fodboldtrænere på alle niveauer.

Morten Karlsen - træner
AF: Pia Schou Nielsen

Refleksion som træner er et brugbart værktøj som både gør din træning mere målrettet og relevant og samtidig også område, der med de rette værktøjer også kan gøre dig til en endnu dygtigere og fokuseret fodboldtræner.


Vi bringer her i inspirations øjemed udvalgte gode råd fra engelske Chris Welburn og Chris Brammall, om hvordan du som fodboldtræner arbejder med refleksion som fokuspunkt i din daglige træning og planlægningen af denne. 

Chris Welburn og Chris Brammall er begge regionale trænerkoordinatorer i det engelske fodboldforbund, The FA.

1) Hvorfor reflektere?
Effektiv refleksion giver dig mulighed for at undersøge og udforske din oplevelse af at være træner, og alt hvad det indebærer. Dette kan bidrage til en ny forståelse og forståelse for din rolle. Derudover bidrager det til at skabe positive ændringer i din coaching stil, interventioner og hvordan du interagerer med dine spillere og andre vigtige relationer i din klub.

2) Begræns dit fokus
Hvis du forsøger at tænke på for mange ting som træner, vil du sandsynligvis savne vigtige muligheder for at reflektere. Vælg et bestemt 'fokuspunkt' og hold dig til det. Fokusområder kan omfatte: spillerens behov, træningsmiljø, kommunikationsfærdigheder, hvordan du søger feedback, og hvordan du agerer på kampdage.

3) Find kritiske venner
Når du har et fokuspunkt, spørg spillere, forældre, andre træner, en kritisk ven eller en mentor om tilbagemelding på netop dette aspekt ved din træning eller kampdag. Også - søg muligheder for at gennemse dine coaching sessioner – enten på telefon, tablet eller Go Pro.

5) Hvad er dine blinde vinkler?
En ’blind vinkel’ er en vane eller måde at opføre sig på, som alle ved om dig, undtagen måske dig selv 😊. Søg feedback fra alle involverede i dit team for at hjælpe dig selv med at blive opmærksom på dine blinde vinkler og udfordr dig selv til at udrydde disse.

7) Tag dig tid
Alle trænere er forskellige og har forskellige måder at reflektere på. Tænk på det bedste tidspunkt for dig til at reflektere og holde fast ved den plan regelmæssigt. Dette kan være, mens du kører eller går en tur med hunden, ved at skrive noter eller ved at opsøge feedback fra spillere til træning eller ved kampe.

8) Reflekter over din viden om spillet
I løbet af ferieperioder fra fodboldbanen invester tiden i at researche og lav en liste over de komponenter, der anses for at udgøre de tekniske / taktiske, fysiske, sociale og psykologiske aspekter af spillet og reflekter over din viden på de områder. Vurder så hvordan du vil integrerede det i dit træningsprogram for næste sæson?

9) Hvor godt kender du dine spillere?
I lighed med ovenstående - brug din off-season til at overveje: hvad engagerer og motiverer dine spillere? Hvem har brug for hjælp til at udvikle deres selvværd og selvtillid? Opret spillerprofiler med fokus på, hvad hver spiller er god til, hvad de har brug for støttetil, eller hvad de gerne vil forbedre sig på. Brug denne refleksion til at planlægge din næste sæson.


Læs lidt flere råd og hele artiklen her.

Seneste nyt fra "Strategi og ledelse"