Gå til forsiden
MENU

Ungdomsforsker: Trænere skal sætte sig selv på spil

Som træner tilbringer du utallige timer med dine spillere. Det skal du udnytte til at bringe dig selv i spil som en voksen, de kan snakke om andet end fodbold med. Det har nemlig stor værdi for deres udvikling, forklarer ungdomsforsker Søren Østergaard.

Lkkpajtp
AF: Joachim Højer Weichel /// Foto: fodboldbilleder.dk

”Fodbold skal ikke bare være en arena. Derfor er det også trænerens opgave at italesætte alt det, som fodbold kan i andre sammenhænge. Det er nemlig vigtigt, at fodbolden hænger sammen med resten af deres liv,” siger ungdomsforsker Søren Østergaard, der er daglig leder på Center for Ungdomsstudier.

Over de seneste år har han nemlig erfaret, at børn og unge har mindre kontakt med voksne, der ikke er deres forældre, end de tidligere har haft. Derfor stiger behovet for, at de sekundære voksne, der fortsat bruger meget tid med børnene, fortæller, hvordan læringen kan bruges i andre sammenhænge som eksempelvis skolen:

”Livet handler jo ikke kun om indersideafleveringer. Derfor er det afgørende, at trænere hjælper børnene med at blive klædt på til at tackle livets udfordringer,” siger Søren Østergaard og uddyber:

”Problemet er, at det perfekte er blevet det normale. Børnene skal jo forstå, at man ikke kan blive dygtig uden at begå fejl. I denne sammenhæng er det fede ved fodbold, at man netop ikke kan være perfekt,” forklarer ungdomsforskeren.

Han ser derfor gerne, at trænere designer deres træningspas til, at spillerne er nødt til at tage chancer for at lykkes – og at man ikke kan lykkes hver gang. Det skyldes, at børns formål med at gå til fodbold har ændret sig over tid:

”I gamle dage gik man til fodbold for at være sammen med sine venner. I dag handler det i højere grad om at blive udfordret. Hvis vi ikke bliver udfordret, keder vi os, og så risikerer vi, at de helt stopper med at spille fodbold,” forklarer Søren Østergaard og henviser til en undersøgelse fra 2018, som indgår i bogen Gutter, vi skal altså holde sammen, ellers bliver vi nakket!, der er lavet af Center for Ungdomsstudier.

Du kan høre meget mere til Søren Østergaard på Store Trænerdag den 21. maj i Brøndby, hvor han på sin yderst underholdende facon præsenterer den nyeste forskning på området.

Seneste nyt fra "Strategi og ledelse"